FED Günü!

16.06.2021 09:01
  •  A 

Bugün ABD Merkez Bankası FED'in Kararlarını duyacağız. Gözler başkan Powell'dan gelecek açıklamalarda olacak. FED'in genel görüşü enflasyonun geçici olduğu ve yakın tarihte varlık alımı ve faiz politikalarında değişiklik olmayacağı şeklinde. Ancak bu düşünceyi daha ne kadar koruyacak göreceğiz. Son açıklanan ABD büyüme verisinde ÜFE yıllık % 6.6, aylık ise % 0.8 olarak gerçekleşti. 

Muhtemelen FED bugün de karar değişikliği yapmayacaktır. Ancak enflasyondaki yükseliş bu şekilde sürecek olursa, muhtemelen yılın son çeyreğinde FED'in mesajlarında değişiklikler görülmeye başlanır diye düşünüyorum. Şimdilik FED'in bu politikaları bize de yaradığı için memnun olmamız gerekir. Ama ABD enflasyonu FED'den açıklandığı gibi geçici olmaz ve yükselişe devam ederse, faiz artışları kaçınılmaz olur. İşte bu risk için tüm politikalarımızı gözden geçirmeli, rezevlerimizi ve kamu harcamalarını kontrol altına almalıyız.

BIST Dolar bazında 177$, TL olarak da 1.465 direnç seviyesini geçmeden koptuk gidiyoruz heyecanına kapılmamak lazım. Bu seviyelere yaklaştıkça alttan yerine koymak için realizasyonlar düşünülebilir. Nitekim piyasada bu şekilde davranışın sürdüğünüz görüyoruz. Ancak bu dirençler kırılınca da hissede olmak doğru olur. Çünkü ilgili dirençler kırılırsa, BIST'in sırası ile 1.483 - 1.491 ve 1.511 gap seviyesine doğru hızla çıktığını görebiliriz. Çok kez söylediğim gibi, şimdilik bunun olmasını beklemiyorum.

Aynı şekilde BIST için destek seviyesi olan 1.392 aşağıya kırılacak olursa, bu takdirde nakit oranını arttırmak, düşüşten korunma tedbiri olabilir. Maalesef yaz aylarında bu teknik aralıklarda kalmaya devam edeceğiz gibi görünüyor. Ama biz böyle düşünsek de, sonuçta teknikleri bilmek ve hangi seviye kırılacak olursa gereği gibi davranmak esas olmalı.

BIST'de dün bankalarda yaşanan alım, Halkbank konusunda piyasalarda dolaşan spekülasyondan kaynaklanmış. Yapılan spekülasyona göre, jürili görüşme olmadan, Türkiye'nin ceza uzlaşması istediği, mahkemenin de bunu değerlendirdiği yönündeymiş. Sonrasında yapılan açıklama ile bu söylenti yalanlandı. Bu nedenle bu söylentiye istinaden alım yapılan bankalarda bugün düşüşler görülebilir. Tabii yalanlanan spekülasyon gerçekten doğru değilse!

BIST 1.465 direncini Kıramadı!
              Zaten böyle olmasını bekliyordum. Bu nedenle direncini kıramayan BIST'in dün yaşanan realizasyonu sürebilir. Yaz boyunca hisse bazlı odaklanmak, yükselişlerde daha düşük oranlarda kar realizasyonlarını kabullenmek doğru olabilir.

Gördüğüm, bilançoları çok iyi olan ve altı aylıkları da aynı şekilde gelmesi beklenen hisselerde dahi satış baskıları sürüyor. Eğer yabancının döndüğünü görmeden halka arzlara devam edilirse, endeksin ve birçok hissenin üzerindeki satış baskısı desteklerin kırılmasına ve bu satışların düzeltmeye dönüşmesine neden olabilir. İyi beklentili hisselerde dahi, destek diye öngörü verince gelen alımların hemen satışlarla karşılaşması bu görüşümü kuvvetlendiriyor. Bir süre halka arzlara ara vermek doğru olabilir. 

Elinde maliyetli hisselerle yakalanmış yatırımcıların, yaz aylarında diğer işlerine ağırlık vermeleri, bir süre maliyetli kalmaya devam edeceklerini kabullenmeleri gerecek sanırım. BIST'in üstteki dirençlerini kırmadan % 50 nakit pozisyonunu bozmamaları tedbirli olur görüşündeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.06.2021
    09:01

    Ne Değişti? NATO zirvesi gerçekleşti. Özel bir başlık atmadım. Çünkü dün gündem ve risklerimizde değişen bir şey olmadı. Yunanistan ile Ege ve Doğu Akdeniz sorunlarını çözdük mü? S-400 ya da F35'lerimizle ilgili aldıkla... Devamı »

  • 14.06.2021
    08:51

    Bugün NATO zirvesi başlıyor. Bizim açımızdan ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanımız ilk kez görüşecekler. İki ülke arasındaki sorunların ve gerilen ilişkilerin akıbeti açısından önemli sonuçları olacak bir görüşme olacaktır. Eğer pozitif bir g&... Devamı »

  • 11.06.2021
    09:34

    Bir süredir NATO zirvesi öncesinde BIST'in 1.465 direncini kırmasını beklemediğimi yazıyordum. Artık zirve öncesinde son bir gün kaldı ve dediğim gibi henüz 1.465 direnci kırılmadı. Bugün beni yanıltmak için kırar mı bilmiyorum :) Ama yine kırılacağını sanmam... Devamı »

  • 10.06.2021
    08:58

    ABD İle Uzlaşı Mı Olacak? Uzun zamandır tekrar yazmama gerek olmayan, hepinizin zaten bildiği çok sayıda sorun nedeniyle ABD ile ilişkilerimiz gergin. Biden'ın seçilmesinden sonraki soğuk tavrı nedeniyle bu gerilim artarak sürmeye devam ediyordu. Lakin ilk kez A... Devamı »

  • 09.06.2021
    09:39

    Bir süredir yazdıklarımızla ilgili risk ve belirsizlikler aynen sürüyor. Bunlara bugün ilava olan; ABD, Türkiye'yi seyahat riski olan ülkelerde bir kademe iyileştirdi. Seyahat etmeyin demiyor ama seyahatlerinizi gözden geçirin diyor. NATO ve ABD ... Devamı »