NATO Zirvesi Çok Önemli!

11.06.2021 09:34
  •  A 

Bir süredir NATO zirvesi öncesinde BIST'in 1.465 direncini kırmasını beklemediğimi yazıyordum. Artık zirve öncesinde son bir gün kaldı ve dediğim gibi henüz 1.465 direnci kırılmadı. Bugün beni yanıltmak için kırar mı bilmiyorum :) Ama yine kırılacağını sanmam.

ABD'de önemli ve yüksek gelirse riskli diye beklediğimiz enflasyon, son üç yılın en yüksek rakamı olarak %5 geldi. Beklenti % 4.7 idi. Lakin korkulan olmadı. Beklentiyi de geçen enflasyona rağmen, ABD tahvil faizleri %1.44 seviyelerine, Dolar Endeksi de 89.98 seviyesine düştü. Ons altın da yeniden 1.900$ seviyesini zorluyor.

Hakikaten bunlar beklentilerin tersi gelişmeler. Anlaşılan o ki, piyasa da FED'in enflasyondaki yükseliş geçici sözylemine inanmış gözüküyor. Bu durum bu şekilde devam edecek mi göreceğiz. Çin ve ABD enflasyonu risk olmaya devam ediyor. Tahvil faizleri düşse de ben hala riskin sürdüğünü görüyorum.

Eğer hal böyle iken, yani ABD faizleri lehimize seyrederken, bir de NATO zirvesinde iki ülke yeniden ilişkileri düzeltmenin yolunu bulurlarsa, işte o zaman beklenen hikaye ortaya çıkmış olur. Kurdaki düşüş devam ederken, BIST ve tahvillerimize de dış fon girişleri başlar. Bu durum BIST'in 1.511 gap boşluğunu hızla kapatmasına ve daha üstüne yönelmesine destek olur.

Ama ben hala zirveden endişeliyim. Yaratılan algı pozitif. Ama gerçekleşmeyi görmek istiyorum. Piyasa da bu endişeyi taşıyor ki, 1.465 direnci kırılmadı. Algı iyi iken, gerçekleşen zirveden benim endişem olan anlaşmazlık çıkarsa, o zaman kur yukarı, endeks aşağı baskılar yaşanmasını bekliyorum. Kısacası krediden uzak durulmasının ve en az % 50 nakit bulunmanın doğru ve tedbirli olacağına inanıyorum. 

Bu arada hisse bazlı hareketler devam edecektir. Zaten onların tekniklerine de tablolarda dikkat çekiyorum.

NOT: 10.15 civarı Ekotürk Tv.'de Perihan Tantuğ ile gündemi değerlendireceğiz. İlginizi çekerse bekleriz...

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları...



    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.06.2021
    08:58

    ABD İle Uzlaşı Mı Olacak? Uzun zamandır tekrar yazmama gerek olmayan, hepinizin zaten bildiği çok sayıda sorun nedeniyle ABD ile ilişkilerimiz gergin. Biden'ın seçilmesinden sonraki soğuk tavrı nedeniyle bu gerilim artarak sürmeye devam ediyordu. Lakin ilk kez A... Devamı »

  • 09.06.2021
    09:39

    Bir süredir yazdıklarımızla ilgili risk ve belirsizlikler aynen sürüyor. Bunlara bugün ilava olan; ABD, Türkiye'yi seyahat riski olan ülkelerde bir kademe iyileştirdi. Seyahat etmeyin demiyor ama seyahatlerinizi gözden geçirin diyor. NATO ve ABD ... Devamı »

  • 08.06.2021
    09:06

    Bir süredir BIST'in NATO zirvesi ve TCMB faiz toplantısına kadar 1.392 - 1.465 aralığında işlem görmesini ve bu tarihten önce 1.465 direncini kırmasını beklemediğimi yazıyorum. Dirençte realizeler, desteğe gelince de alımlarla bu süreyi dolduruyoruz. Ancak, NATO z... Devamı »

  • 07.06.2021
    09:42

    Öncelikle yabancının satışı sürüyor. Yabancı zaten devamlı çıkarken, çok sayıda ve arka arkaya gelen halka arzlara giden paralar BIST'deki paranın dağılmasına neden oldu. Mevduat faizini de alternatif bir yatırım olmaya devam ediyor. Bu nedenle hisselere değişe değiş... Devamı »

  • 04.06.2021
    09:25

    Dün açıklanan Mayıs ayı TÜFE verisi % 16.59 ile beklentilerin altında gelerek sürpriz yarattı. Ama bence enaz bir kaç ay daha enflasyon düşüşü beklememek ve gelen bu TÜFE rakamına güvenmemek lazım! Peki neden böyle konuşuyorum? ... Devamı »