Pozitif Rüzgarlar Esiyor!

10.06.2021 08:58
  •  A 

ABD İle Uzlaşı Mı Olacak?
             Uzun zamandır tekrar yazmama gerek olmayan, hepinizin zaten bildiği çok sayıda sorun nedeniyle ABD ile ilişkilerimiz gergin. Biden'ın seçilmesinden sonraki soğuk tavrı nedeniyle bu gerilim artarak sürmeye devam ediyordu. Lakin ilk kez ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan tarafından olumlu açıklamalar duyduk. Sullivan, iki liderin NATO zirvesinde kapsamlı bir görüşme yapacaklarını söyledi. Açıklamaları birçok konuda birlikte çalışmanın yolunu bulacakları yönünde olunca, piyasada ilişkilerin düzeleceği yönünde bir algı oluştu. 

Umarım bu sadece yaratılan bir algı olarak kalmaz ve gerçekten de ilişkilerin düzelmesinin başlangıcı olur. Eğer böyle olursa, bu bizim piyasalarımızın beklediği hikaye olur ve kurlardan, borsaya yeni fon girişlerinin başlamasına neden olacak pozitif bir etki yaratır.

Ama bu açıklama ABD'nin zirve öncesinde karşı tarafı uzlaşmak istemeyen taraf göstermek için yaptığı bir algı çalışması ise, o zaman zirveden beklediğimiz yönde uzlaşı çıkmaz ve gerilim yeniden artar. Bunun etkisi ise yine olumsuz olur. Önümüzdeki hafta ne olacak göreceğiz. Ben zirve sonucundan umutlu değilim. Çünkü bizim Ege, Akdeniz, Libya, Suriye, S-400, F35 dahil haksız olduğumuz bir konu yok. Yani bunlarda taviz vereceğimizi sanmıyorum. Taviz verecek, geri adım atacak biri varsa ABD olmalı. Şu ana kadar davranışlarına ve açıklamalarına bakınca, Sullivan öncesinde pozitif bir niyette olmadıklarını gördüğüm için umutlu değilim. Umarım ABD, tüm bu konularda Türkiye'nin haklılığını görmüş olsun.

ABD'de Enflasyon Açıklanacak!
              Bizi etkileyecek diğer bir konu olası ABD enflasyonu. Bugün yüksek gelirse kurlar açısından baskı yaratabilir. Lakin FED ısrarla enflasyondaki yükseliş geçici, sonrasında düşecek diyor. Eğer FED haklı ise, bugün gelecek yüksek bir enflasyon piyasaları yine de çok bozmayabilir. Ama beklentilerden düşük bir enflasyon çıkması ise, FED'in haklılığı yönünde gayet pozitif etki yaratır.

Bu arada ABD için yaşanan diğer bir gelişme de, 10 yıllık ABD tahvil faizlerinde gerçekleşiyor! Biden'ın çıkartmak istediği yeni paketlerin büyüklüğü nedeniyle faizlerde % 1.50 altında seviyeler görülüyor. ABD faizlerinde yaşanan bu düşüş, bizim kur ve borsamız için pozitif bir gelişmedir. 

Kısacası yaşadığımız bu gelişmelerin devamı da aynı şekilde pozitif sürecek olursa, BIST 1.465 direncini kırıp, hızla 1.483 - 1.491- 1.511gap ve daha üstündeki seviyelere doğru yükselişe geçer. 

Tekrar ediyorum, umarım ben yanılırım. İki lider uzlaşmanın yolunu bulurlar. Ama en azından ABD on yıllık faizlerindeki düşüş bile piyasalar için olumlu bir gelişme. Yine de zirve sonucunu görmeden temkinli duruşu bırakmamak lazım diye düşünüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.06.2021
    09:39

    Bir süredir yazdıklarımızla ilgili risk ve belirsizlikler aynen sürüyor. Bunlara bugün ilava olan; ABD, Türkiye'yi seyahat riski olan ülkelerde bir kademe iyileştirdi. Seyahat etmeyin demiyor ama seyahatlerinizi gözden geçirin diyor. NATO ve ABD ... Devamı »

  • 08.06.2021
    09:06

    Bir süredir BIST'in NATO zirvesi ve TCMB faiz toplantısına kadar 1.392 - 1.465 aralığında işlem görmesini ve bu tarihten önce 1.465 direncini kırmasını beklemediğimi yazıyorum. Dirençte realizeler, desteğe gelince de alımlarla bu süreyi dolduruyoruz. Ancak, NATO z... Devamı »

  • 07.06.2021
    09:42

    Öncelikle yabancının satışı sürüyor. Yabancı zaten devamlı çıkarken, çok sayıda ve arka arkaya gelen halka arzlara giden paralar BIST'deki paranın dağılmasına neden oldu. Mevduat faizini de alternatif bir yatırım olmaya devam ediyor. Bu nedenle hisselere değişe değiş... Devamı »

  • 04.06.2021
    09:25

    Dün açıklanan Mayıs ayı TÜFE verisi % 16.59 ile beklentilerin altında gelerek sürpriz yarattı. Ama bence enaz bir kaç ay daha enflasyon düşüşü beklememek ve gelen bu TÜFE rakamına güvenmemek lazım! Peki neden böyle konuşuyorum? ... Devamı »

  • 03.06.2021
    09:17

    Bugün bizim tarafta 10.00'da Mayıs enflasyon verisi, yarın da ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Her ikisi de piyasalar için önemli olacaktır. İki gün önce TRT ekranlarında sayın cumhurbaşkanı röportaj verirken, faiz konusundaki sözleri d&... Devamı »