Sıkıntılı Günler Sürüyor!

07.06.2021 09:42
  •  A 

Öncelikle yabancının satışı sürüyor. Yabancı zaten devamlı çıkarken, çok sayıda ve arka arkaya gelen halka arzlara giden paralar BIST'deki paranın dağılmasına neden oldu. Mevduat faizini de alternatif bir yatırım olmaya devam ediyor. Bu nedenle hisselere değişe değişe giriyorlar. Bu da hisse bazlı hareketlerin daha ön planda olmasına neden oluyor.

İşte zaten dolaşımdaki paranın sıkışıklığı sürerken, bu hafta ABD enflasyon verisi, bizde de işsizlik rakamları açıklanacak. Hemen sonraki haftada da NATO zirvesi var. Biden-Erdoğan görüşmesi piyasa için çok önemli olacak. Eğer zirve iyi geçerse, diğer piyasa gelişmelerinin yarattığı baskı dağılacak ve pozitif bir etki yaratacaktır diye düşünüyorum. Ama iki liderin zirvesi de olumsuz geçerse, o zaman diğer şartların zaten sıkıntılı olduğu bu sürecin daha da uzamasına neden olacaktır. 

Bu belirsizlik nedeniyle Moody's'in de Türkiye değerlendirmesi yapmayıp, pas geçtiğini düşünüyorum. ABD Hazine Bakanı Yellen, ısrarla faiz artışına dikkat çekip, piyasaları olası faiz artışına hazırlıyor görüşündeyim. 

Doğalgaz keşfinin olumlu etkisi şimdilik sınırlı olacaktır. Çünkü ödemeler dengesinde döviz ihtiyacımız ve rezerv sorunu daha yakın gelişmeler iken, olası gaz keşiflerinin ekonomiye yansıması ise, ancak çıkartıldıktan sonra olacak. Bu yüzden cuma günü açıklanan keşfin bir anda piyasaları pozitife çevirmesini beklemiyorum.

Ama Halkb grafiğine bakınca, geçen haftadan beri pozitif bir görüntü var. Eğer ABD-Türkiye ilişlilerinde düzelme başlarsa, o zaman bunun etkileri başta halkbank ve kamu bankaları ile tüm bankacılık sektöründe pozitif olarak görebiliriz. Ama beklentiler karşılanmazsa ki, ben maalesef zirveden ciddi bir iyileşme çıkacak sonuç beklemiyorum. Bu takdirde, birkaç gündür yükselen bankalarda da satış baskıları yaşanabilir.

ABD'li Cargill'e Bu Kıyak Neden?
              Üretim reformu paketi aynen yasalaşırsa, nişaşta bazlı şeker üretim kotasının tamemen kalkacağı yönünde tasarıda görüntü var. Bu durum başta ABD'li Cargill olmak üzere sektörün NBŞ üreticilerinin eline geçmesine ve pancar üreticileri ile yerli üreticilerin ciddi zarar görmesine neden olacaktır. ABD'li Cargill'in çok etkin ve büyük bir şirket olduğunu düşünürsek, umarım iki ülkenin ilişkileri iyileşsin diye, üreticilerimiz feda edilmiyordur!

Maalesef bu gelişmelerin netleştiğini görmeden yeni öngörü konusunda yine temkinli durmaya devam edeceğim. Olası teknik hareket ihtimallerini yine destek-direnç tablosunda paylaştım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç, iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.06.2021
    09:25

    Dün açıklanan Mayıs ayı TÜFE verisi % 16.59 ile beklentilerin altında gelerek sürpriz yarattı. Ama bence enaz bir kaç ay daha enflasyon düşüşü beklememek ve gelen bu TÜFE rakamına güvenmemek lazım! Peki neden böyle konuşuyorum? ... Devamı »

  • 03.06.2021
    09:17

    Bugün bizim tarafta 10.00'da Mayıs enflasyon verisi, yarın da ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Her ikisi de piyasalar için önemli olacaktır. İki gün önce TRT ekranlarında sayın cumhurbaşkanı röportaj verirken, faiz konusundaki sözleri d&... Devamı »

  • 02.06.2021
    09:28

    Dün gece Sayın Cumhurbaşkanının TRT'deki canlı yayın röportajı esnasında, faizler için gelen bir soruya; ''Bugün TCMB Başkanı ile konuştuk, faizleri düşürmemiz şart. Temmuz-Ağustos buraları bulacağız ki faizler düşmeye başlasın. Çünkü... Devamı »

  • 01.06.2021
    09:37

    Pandemi kararları için toplanan kabineden normalleşme yönünde kararlar çıktı. 1 Haziran'dan itibaren sokağa çıkma yasağı hafta içi ve cumartesi 22.00'ye çekildi. Açılış saatleri 05.00 ile 07.00 arasında değişiklik gösteriyor. Pazar g&u... Devamı »

  • 31.05.2021
    08:52

    Cuma günü Türkiye değerlendirmesi yapması beklenen S&P, değerlendirme yapmadı. Büyük ihtimal ile kredi kurumları da ABD-Türkiye ilişkilerindeki gelişimi anlamaya çalışıyorlar. Bunun için gözler Haziran ayı ortasındaki NATO zirvesinde olacak. Bug&u... Devamı »