Mayıs Enflasyonu Açıklanacak!

03.06.2021 09:17
  •  A 

Bugün bizim tarafta 10.00'da Mayıs enflasyon verisi, yarın da ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Her ikisi de piyasalar için önemli olacaktır.

İki gün önce TRT ekranlarında sayın cumhurbaşkanı röportaj verirken, faiz konusundaki sözleri döviz kurlarının bir anda yukarı tepki vermesine neden olmuştu. Bu tepki ile Dolar ve Euro'da yeni zirveler gördük. Dün ise, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun yorumları ile kısmen yatıştığını görmekle birlikte kurlardaki tedirginlik hala sürüyor. Dolar için teknik olarak 8.58 seviyesinin üzerinde tablolarımızda paylaştığımız üst seviyelere gitme riski sürecektir.

Kavcıoğlu, faizler enflasyonda düşüş görülmeden beklenen ya da gerçekleşen enflasyondan yüksek olmaya devam edecektir açıklaması ile enflasyon altında bir faiz indirimi olmayacağına işaret etti. Lakin bu sözlerde yine belirsizlik var! Reel faizlerin ne olacağı daha çok önem taşıyor. Diyelim ki, enflasyon % 17.50 geldi. Bu durumda % 19 olan politika faizlerini gösterip, faizleri % 18'e indirecekler mi? Öyle ya, bu durumda hala faizler görünen enflasyonun üstünde açıklanmış ama 100 puan indirilmiş olur. Anlayacağınız açıklamalar gizem, belirsizlik içermemeli. Çok net olmalı. 

Ben artan kurlar ve kurların baz etkisi nedeniyle enflasyonda zirvenin temmuz ya da ağustos aylarında görülmesini bekliyorum. Bu nedenle bu ay için bir faiz indirimi beklemiyorum. Zaten sayın cumhurbaşkanı da aslında ''TCMB Başkanımla görüştüm faizleri düşürmemiz lazım'' derken, temmuz-ağustos görülsün dedi. Yani bence cumhurbaşkanı da bu ay için faiz indirimi sözü etmedi ama düşüncesi belli olduğu için, ifadeleri tedirginlik yarattı.

Bağlarken, Mayıs'ta 17 günlük bir kapanma da olduğu için gelecek veri çok sağlıklı olmayacaktır. Bu nedenle belki de bu kapanma yüzünden Mayıs enflasyonunda sürpriz bir düşüş bile görebiliriz. Ama Haziran için artan kurların da etkisi ile yine artış görülecektir diye düşünüyorum.

Yarın ise, ABD tarım dışı istihdam verisi gelecek. FED bölgesel başkanlarından tahvil alımlarını azaltmayı konuşmaya başlamak lazım sözleri gelmeye başladı. Böyle bir ortamda TCMB'nın politika faizlerinde erken bir indirim yapacağı görüşünde değilim. Bunu yapacak olursa kurlarda ciddi yükseliş tepkileri görürüz.

Benim için aslında en önemli belirsizlik ayın ortasındaki NATO zirvesi olacaktır. Biden ve Erdoğan arasında bir görüşme olacak mı, ilişkilerde normalleşme başlayacak mı bu daha önemli olacaktır. Eğer iki lider ilişkileri düzeltecek bir tablo verirlerse, bu takdirde bunun piyasalardaki etkisi çok daha olumlu olur.

İşte bu risk ve belirsizliklerle güne kısmen alıcı başlayacak bir BIST bekliyorum. Ama BIST'in 1.437 - 1.441 - 1.445 ve 1.460 dirençleri var. 1.460 yukarı geçilmediği takdirde çok daha yukarıdaki dirençlere gidecek bir yükselişi biraz zor görüyorum. Destekler ise 1.422 - 1.416 - 1.409 - 1.400 ve 1.390 civarı seviyelerde bulunuyor. En alt desteğin kırılması halinde ekstra derinleşen düşüşler yaşanabilir. En üst direnç ve en alt destek kırılmadan, bu aralıkta işlemlerle NATO zirvesini bekleriz görüşündeyim.

Bu süre içinde hisse bazlı odaklanmak yine doğru olmaya devam edecektir. Zaten yabancının çok azalması, çok fazla yeni halka arzın olması nedeniyle piyasadaki para tümden bir yükselişe yetmiyor. Bu yüzden hisseler arasında değişerek yükseliş yaşattıklarını görüyoruz. Bilançoları çok iyi olan hisselerde bile ciddi iskontolu fiyatlar var. Beklentilerimizin gerçekleşmesi biraz zaman alacak gibi görünüyor.

Bu arada aşılamayı çok hızlandırmak ve böylece turizm girdilerini arttırmayı hedeflememiz çok önemli olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.06.2021
    09:28

    Dün gece Sayın Cumhurbaşkanının TRT'deki canlı yayın röportajı esnasında, faizler için gelen bir soruya; ''Bugün TCMB Başkanı ile konuştuk, faizleri düşürmemiz şart. Temmuz-Ağustos buraları bulacağız ki faizler düşmeye başlasın. Çünkü... Devamı »

  • 01.06.2021
    09:37

    Pandemi kararları için toplanan kabineden normalleşme yönünde kararlar çıktı. 1 Haziran'dan itibaren sokağa çıkma yasağı hafta içi ve cumartesi 22.00'ye çekildi. Açılış saatleri 05.00 ile 07.00 arasında değişiklik gösteriyor. Pazar g&u... Devamı »

  • 31.05.2021
    08:52

    Cuma günü Türkiye değerlendirmesi yapması beklenen S&P, değerlendirme yapmadı. Büyük ihtimal ile kredi kurumları da ABD-Türkiye ilişkilerindeki gelişimi anlamaya çalışıyorlar. Bunun için gözler Haziran ayı ortasındaki NATO zirvesinde olacak. Bug&u... Devamı »

  • 28.05.2021
    09:42

    Siyasetin dili hiç hoş değil. Her fırsatta muhalefeti terör örgütleri ile anmak, muhalefet liderlerine yapılan saldırılar için;'' bu daha ilk daha neler olacak bakın'' gibi bir dil kullanmak, piyasanın onayladığı TCMB politikalarını uygulayan kurumun başk... Devamı »

  • 27.05.2021
    09:30

    Dün salı günü sert satışlara neden olan herhangi bir açıklama gelmeyince gelen alımlar, bir gün önceki kayıpların bir kısmının geri alınmasını sağladı. BIST anlık 1.400 altına inse de, sonrasında düşüşte desteklerden ikisi olan 1.415 ve 1.422 seviyelerinin &... Devamı »