S&P Türkiye Değerlendirmesi Yapmadı!

31.05.2021 08:52
  •  A 

Cuma günü Türkiye değerlendirmesi yapması beklenen S&P, değerlendirme yapmadı. Büyük ihtimal ile kredi kurumları da ABD-Türkiye ilişkilerindeki gelişimi anlamaya çalışıyorlar. Bunun için gözler Haziran ayı ortasındaki NATO zirvesinde olacak.

Bugün ilk çeyrek büyüme verimiz açıklanacak. Çarşamba günü FED Başkanları konuşacak. Olası büyüme ve enflasyon gelişimi konusunda FED politikaları için verecekleri mesajlar piyasaların yönü için önemli olacak. Aynı şekilde cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi de piyasalar için önemli olacaktır.

Bizim için bunlardan da daha önemli olacak veri, perşembe günü açıklanacak Mayıs ayı enflasyon verisi olacaktır. TCMB Nisan ayı enflasyonunu zirve olarak görüyordu. Mayıs enflasyonu bu açıdan önemli olacaktır. Aynı zamanda kurlarda yeni zirvelere geldik. Eğer kurlardaki yükseliş sürecek olursa, kurun enflasyon etkisi nedeniyle, TCMB'nın enflasyondaki zirve beklentisi sonraki aylara sarkabilir. 

Aşılama hızımız artacak olursa, vaka ve can kayıpları da düşecektir. Belki haziran için değil ama, temmuz için turizm girişlerimizin artışı başlayabilir. Turizm girdilerinin hızlanması kurlardaki baskının azalması açısından oldukça önemlidir.

S-400 konusunda ABD ve Türkiye arasında alternatif çözüm görüşmeleri var. Bir uzlaşı sağlanırsa, her alanda pozitif etkisini görürüz. Ama uzlaşı yine çıkmazsa, daha sıkıntılı günlere hazırlıklı olmak gerekir.

İşte bu ortamda, defalarca söylediğim gibi, krediden uzak, iki ülke arasındaki ilişkilerde akıbet düzelene kadar % 50 nakit pozisyon korunarak portföy takibi yapmak doğru olacaktır. Seçilecek hisselerde de, teknik ayrışmalara göre hisse bazlı odaklanma sürmelidir. Endeks olarak zaten önemli teknik seviyeleri tablolardan biliyorsunuz.

Hepinize iyi bir hafta, sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.05.2021
    09:42

    Siyasetin dili hiç hoş değil. Her fırsatta muhalefeti terör örgütleri ile anmak, muhalefet liderlerine yapılan saldırılar için;'' bu daha ilk daha neler olacak bakın'' gibi bir dil kullanmak, piyasanın onayladığı TCMB politikalarını uygulayan kurumun başk... Devamı »

  • 27.05.2021
    09:30

    Dün salı günü sert satışlara neden olan herhangi bir açıklama gelmeyince gelen alımlar, bir gün önceki kayıpların bir kısmının geri alınmasını sağladı. BIST anlık 1.400 altına inse de, sonrasında düşüşte desteklerden ikisi olan 1.415 ve 1.422 seviyelerinin &... Devamı »

  • 26.05.2021
    09:25

    Sinei millet muhalefetin meclisten çekilme kararı alarak, iktidarı seçime zorlama yollarından birisidir. Böylece meclis çalışmalarının tıkanması, mecliste halkın tam temsil edilmediği görüntüsü ile iktidarın erken seçim kararı alması umulur. T&uum... Devamı »

  • 25.05.2021
    09:25

    Dünya piyasalarında borsalarda alım iştahı sürüyor. FED'in enflasyondaki yükselişin geçici olacağı yönündeki açıklamaları ve ABD on yıllık tahvil faizlerinin de buna paralel % 1.60 civarında kalması borsa iştahının sürmesine neden oluyor. Aynı zam... Devamı »

  • 24.05.2021
    09:37

    Tekniklerine göre pozitif ayrışmalar yapacak hisseler yine olacağı bir hafta olmasını bekliyorum. Ama yine de teknik dirençler kırılmadan üstte yer alan dirençleri zorlamamak doğru olur. Yani dirençte vermek, sonrasında kıracak olursa daha yukarıdaki dirençleri ... Devamı »