Piyasalarda Alım İştahı Sürüyor!

25.05.2021 09:25
  •  A 

Dünya piyasalarında borsalarda alım iştahı sürüyor. FED'in enflasyondaki yükselişin geçici olacağı yönündeki açıklamaları ve ABD on yıllık tahvil faizlerinin de buna paralel % 1.60 civarında kalması borsa iştahının sürmesine neden oluyor. Aynı zamanda dünya için beklenen büyüme de şirketlerin karlarının artmasına neden olacağı için hisselere olan talebi yükseltiyor. 

Benim görüşüm ise, gelişmiş dünya borsalarının bu yükselişi zaten çok öncesinden satın aldığı yönünde. Bu nedenle gelişmiş borsalardaki yine teknoloji hisselerindeki yükselişle desteklenen bu yükselişin çok soluklu olmayacağı yönünde. Yani o taraftan bir anda kar satışlarının da geldiğini görmek beni şaşırtmaz! Zirveleri geçememeleri halinde ikili tepe teknikleri oluşur ve satışlar daha derinleşmeye başlar.

BIST için ise görüşüm tam tersi biliyorsunuz. BIST olarak biz kendi özelimizdeki çok sayıda gelişme nedeniyle zaten dünya borsalarından negatif ayrışmalar yaşadık. Bu nedenle BIST bana göre özellikle Dolar bazında ciddi düşük fiyatlanıyor. Yani kendi ödevlerimizi doğru şekilde yapmaya başlarsak, dünya borsalarındaki kar satışları başlasa bile biz pozitif ayrışabiliriz. Bankalarımız, şirketlerimiz ciddi karlar elde ediyorlar. Birkaç bilanço daha bunun böyle sürmesini bekliyorum.

Ama enflasyon-faiz politikası, iç siyasette yaşanabilecek gerilimler, dış ilişkilerin olası gelişimi BIST için sahip olduğum görüşümü baskılayabilir. Nitekim şu ana kadar fazlası ile baskıladı da. Kısacası bana göre BIST'de halen ciddi iskonto içeren çok sayıda sektör ve hisse var. Bankalar, sigortalar, altıncılar, beyaz eşya, gsmciler, aracılık hizmeti veren büyük banka kurumları, savunma sektörü, otomotivciler, otomotiv türevlerinin bazıları gibi şirketler bana göre halen ciddi iskontolular. Demirçelikler de, şu an iskontolu olmasalar da, bu şekilde bilanço artışlarının sürmesi ile iskontolu hale geleceklerdir. Bu nedenle bu sektörde fazla bir geri gelme beklemiyorum.

Kendi özelimizdeki gelişmeleri doğru takip etmek ve bu esnada teknikleri referans alarak yolumuzu bulmaya çalışmak doğru davranış olacaktır. Bugün dış piyasa desteği ile alıcı açılış bekliyorum. 

Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı günler dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.05.2021
    09:37

    Tekniklerine göre pozitif ayrışmalar yapacak hisseler yine olacağı bir hafta olmasını bekliyorum. Ama yine de teknik dirençler kırılmadan üstte yer alan dirençleri zorlamamak doğru olur. Yani dirençte vermek, sonrasında kıracak olursa daha yukarıdaki dirençleri ... Devamı »

  • 21.05.2021
    08:36

    BIST dışarıda yaşanan düşüşü daha hafif atlatıyor diyebiliriz. Bunda banka hisselerinin pozitif etkisi var. Banka hisselerinin teknikleri pozitif görüntü veriyor. Satışlar karşılanıyor ve yukarıdaki gapleri kapatmak isteyen hareketler görüyoruz. Zaten ilk gapl... Devamı »

  • 20.05.2021
    09:31

    19 Mayıs tatilindeyken yurt dışı piyasalar ciddi hareketler yaptılar. FED tutanaklarında üyelerin büyüme ve enflasyon artışı nedeniyle, sonraki toplantılarda varlık alımlarının azaltılması tartışılabilir yönünde ciddi görüşler belirtmişler diye anlaşılınca borsalar... Devamı »

  • 18.05.2021
    09:29

    ABD FED Başkanlarından yapılan, yüksek enflasyon nedeniyle varlık alımlarının azaltılmasını konuşma zamanı olmadığı, enflasyondaki yükselişin geçici olacağı yönündeki açıklamalar sonrasında ABD borsalarında pozitif bir hava var. Benzer durumun BIST için de ol... Devamı »

  • 17.05.2021
    09:14

    Bir süredir ABD'nin büyümesinde ciddi hızlanma olacağını ve bu nedenle de enflasyonunda görülecek artışların FED para politikalarını baskılayacağı uyarılarını yazıyordum. ABD'de gelen Nisan ayı TÜFE'si % 3.6 olan beklentinin de üstünde % 4.2 geldi.... Devamı »