Sinei Millet Nedir?

26.05.2021 09:25
  •  A 

Sinei millet muhalefetin meclisten çekilme kararı alarak, iktidarı seçime zorlama yollarından birisidir. Böylece meclis çalışmalarının tıkanması, mecliste halkın tam temsil edilmediği görüntüsü ile iktidarın erken seçim kararı alması umulur. Türk siyasetinde geçmiş siyasilerin çok kez kullandığı ama hiç uygulamadığı bir karardır. 

Aslında böyle bir karar belki parlamenter sistem için geçerli bir baskı unsuru olsa da, cumhurbaşkanlığı sisteminde, meclisin tıkanması gibi bir durum zaten yaratmaz. Meclis çoğunluğu zaten iktidar elinde olduğu için, böyle bir karar halinde, meclis tıkandığı için değil de, ancak kamuoyu baskısı yaratırsa iktidar bu yönde karar alabilir. Yoksa muhalefetin böyle bir kararına tepkisiz de kalabilir. 

İşte dün kulağıma gelen ama ciddiye almadığım, resmi bir açıklama olmadan olası bir manipülasyona çanak tutmak istemediğim için bahsetmediğim, satışları tetikleyen sebep bu olabilir. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun grup konuşmasında milletvekillerine hazırmısınız sorusu üzerine, CHP'nin sinei millet kararı alacağı yönünde bir beklenti yayılmış. CHP milletvekillerinin Kılıçdaroğlu'nun sözü üzerine attıkları twittlerin bu sözler geçmese de, böyle bir algı yaratması üzerine panik oluştuğunu düşünüyorum. 

Sinei Millet kararı çok önemli siyasi bir karardır. Umulan amacın tersi tepkiler ve sonuçlar da yaratabilir. İktidar erken seçim kararı almazsa ülke kötü bir manzara yaratır. Kriz riskini derinleştirir. Yatırımcıları ürkütür. Kurların yükselişine, borsanın düşmesine neden olur. Bu tabloya muhalefet neden oldu diye, muhalefete ciddi bir tepkinin de oluşması ile sonuçlanabilir. 

Şimdiye kadar hiç bir siyasi parti uygulamadığı için, ben böyle bir kararın alınmayacağını düşünüyorum. Belki böyle bir amaç olmasa da, bir şekilde bu algının oluşması yüzünden dünkü satışlar geldiyse, bugün bu yönde bir gelişme görülmediği için, sert alımlarla da güne başlayabiliriz. Dövizdeki fiyatlamaların da böyle bir gelişmeyi desteklemediğini görüyorum. 

Teknik olarak olası dirençleri tablolarımızda paylaştım. BIST'in alıcılı açılış yapmasını bekliyorum. Ama 1.400 altına inecek bir BIST'de, eğer 1.390 desteği de kırılacak olursa, bu takdirde satışların alt desteklere doğru derinleştiğini görme riskimiz artar. 

Dünkü kapanışlarda görülen çok ciddi destekler var. Ama satışların sertliği insanı yine de ürkütüyor. Son dönem yaşadığımız bir çok gelişme hiç normal değil. Bu nedenle temkinli olmakta, krediden uzak durmakta yarar var. Oldu da sert bir düşüş yaşadık. Panik yapmamak lazım. Hisselerin ve endeksin değeri bu rakamlardan çok daha yüksekleri hak ediyor. Geriye çekilir izlemede kalırsınız. Nasılsa bir süre sonra bu kayıplar telafi olur diye düşünüyorum.

Bana göre dünkü kapanışlardan çok hisse alınabilir. Ama güne yüksek açılış yapmalarını beklediğim için bugün dünkü kapanışlardan yüksek açacaklardır. Bu nedenle alım öngörülerimin fiyatları açılışta boşta kalabileceği için, seans içinde olası yeni öngörü yapmak daha doğru olacaktır diye açılış sonrasını görmek istiyorum. Ancak dediğim gibi yüksek açılışlar olursa, bu takdirde altlarda gapler kalacaktır. Bu gaplerin sonrasında kapanma riskleri olduğunu da göz ardı etmemek lazım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.05.2021
    09:25

    Dünya piyasalarında borsalarda alım iştahı sürüyor. FED'in enflasyondaki yükselişin geçici olacağı yönündeki açıklamaları ve ABD on yıllık tahvil faizlerinin de buna paralel % 1.60 civarında kalması borsa iştahının sürmesine neden oluyor. Aynı zam... Devamı »

  • 24.05.2021
    09:37

    Tekniklerine göre pozitif ayrışmalar yapacak hisseler yine olacağı bir hafta olmasını bekliyorum. Ama yine de teknik dirençler kırılmadan üstte yer alan dirençleri zorlamamak doğru olur. Yani dirençte vermek, sonrasında kıracak olursa daha yukarıdaki dirençleri ... Devamı »

  • 21.05.2021
    08:36

    BIST dışarıda yaşanan düşüşü daha hafif atlatıyor diyebiliriz. Bunda banka hisselerinin pozitif etkisi var. Banka hisselerinin teknikleri pozitif görüntü veriyor. Satışlar karşılanıyor ve yukarıdaki gapleri kapatmak isteyen hareketler görüyoruz. Zaten ilk gapl... Devamı »

  • 20.05.2021
    09:31

    19 Mayıs tatilindeyken yurt dışı piyasalar ciddi hareketler yaptılar. FED tutanaklarında üyelerin büyüme ve enflasyon artışı nedeniyle, sonraki toplantılarda varlık alımlarının azaltılması tartışılabilir yönünde ciddi görüşler belirtmişler diye anlaşılınca borsalar... Devamı »

  • 18.05.2021
    09:29

    ABD FED Başkanlarından yapılan, yüksek enflasyon nedeniyle varlık alımlarının azaltılmasını konuşma zamanı olmadığı, enflasyondaki yükselişin geçici olacağı yönündeki açıklamalar sonrasında ABD borsalarında pozitif bir hava var. Benzer durumun BIST için de ol... Devamı »