Normalleşme Başlıyor!

01.06.2021 09:37
  •  A 

Pandemi kararları için toplanan kabineden normalleşme yönünde kararlar çıktı. 1 Haziran'dan itibaren sokağa çıkma yasağı hafta içi ve cumartesi 22.00'ye çekildi. Açılış saatleri 05.00 ile 07.00 arasında değişiklik gösteriyor. Pazar günü için ise yasak sürüyor. Düğün salonları, restaurant, kafe, pastahane ve kahvehaneler dahil, birçok kapalı hizmet sektörü mekanı açılma yönünde karar çıktı. Yeni aşılar da sisteme dahil olup, bir alt yaş guruplarına da aşı davetleri açılmış görülüyor. Eğlence yerleri, alkollü mekanlarda kapalılık hali sürüyor 

Umarım çok hızlı bir aşılama süreci yaşanır ve normalleşme adımları sonrasında yaşam hızla normale döner. Ancak, dün alınan bu kararlar pozitif iken, Rusya'dan ise ülkemize uçuş yasağı 21 Haziran'a kadar uzatıldı! Yani dün alınan kararların özellikle turizm sektörüne pozitif etkisi, Rusya'nın kararı ile sınırlanmış oldu. Ülkemiz için turizm gelirleri çok önemli. Aşılamanın gecikmesi, bu arada vakalardaki sert artışlar maalesef turizme olumsuz yansımıştı. Anlaşılan o ki, şu an vakalarda hızlı bir iyileşme olsa da sezon yabancı misafirlerimiz için yazın ortalarında açılış yapabilecek gibi duruyor.

İlk çeyrek büyüme % 7 Gerçekleşti.
              Dün açıklanan ilk çeyrek gsyh büyümesi beklentilerin üstünde % 7 olarak gerçekleşti. 

Mevduatta uygulanan stopaj indirimi iki ay daha uzatıldı. 

Kısmi pozitif açılış bekliyorum. Sonrasında hisse bazlı ayrışmalar olabilir. Ama enflasyon, TCMB faiz kararı ve NATO toplantısının sonuçları görülmeden genel bir yükseliş beklentisinde erken olabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 31.05.2021
    08:52

    Cuma günü Türkiye değerlendirmesi yapması beklenen S&P, değerlendirme yapmadı. Büyük ihtimal ile kredi kurumları da ABD-Türkiye ilişkilerindeki gelişimi anlamaya çalışıyorlar. Bunun için gözler Haziran ayı ortasındaki NATO zirvesinde olacak. Bug&u... Devamı »

  • 28.05.2021
    09:42

    Siyasetin dili hiç hoş değil. Her fırsatta muhalefeti terör örgütleri ile anmak, muhalefet liderlerine yapılan saldırılar için;'' bu daha ilk daha neler olacak bakın'' gibi bir dil kullanmak, piyasanın onayladığı TCMB politikalarını uygulayan kurumun başk... Devamı »

  • 27.05.2021
    09:30

    Dün salı günü sert satışlara neden olan herhangi bir açıklama gelmeyince gelen alımlar, bir gün önceki kayıpların bir kısmının geri alınmasını sağladı. BIST anlık 1.400 altına inse de, sonrasında düşüşte desteklerden ikisi olan 1.415 ve 1.422 seviyelerinin &... Devamı »

  • 26.05.2021
    09:25

    Sinei millet muhalefetin meclisten çekilme kararı alarak, iktidarı seçime zorlama yollarından birisidir. Böylece meclis çalışmalarının tıkanması, mecliste halkın tam temsil edilmediği görüntüsü ile iktidarın erken seçim kararı alması umulur. T&uum... Devamı »

  • 25.05.2021
    09:25

    Dünya piyasalarında borsalarda alım iştahı sürüyor. FED'in enflasyondaki yükselişin geçici olacağı yönündeki açıklamaları ve ABD on yıllık tahvil faizlerinin de buna paralel % 1.60 civarında kalması borsa iştahının sürmesine neden oluyor. Aynı zam... Devamı »