NATO Bitti, Gözler Şimdi Merkez Bankalarında!

15.06.2021 09:01
  •  A 

Ne Değişti?
              NATO zirvesi gerçekleşti. Özel bir başlık atmadım. Çünkü dün gündem ve risklerimizde değişen bir şey olmadı. Yunanistan ile Ege ve Doğu Akdeniz sorunlarını çözdük mü? S-400 ya da F35'lerimizle ilgili aldıkları kararlarda bir değişiklik oldu mu? Libya ya da Suriye'deki risklerimiz bitti mi? Hava savunma sistemi açığımızı müttefiklerimizden alımlarla kapatacağımız yönünde bir açıklama ya da anlaşma oldu mu? ABD ilişkilerinde YPG'ye yapılan yardımların akıbeti konusunda bir değişiklik oldu mu? 

Ben hiçbirinde bir değişiklik görmedim. Sadece seçildikten sonra birbirleri ile hiç görüşmemiş Biden ve Erdoğan görüşmüş oldu. Beklenenden uzun da görüştüler. Ama iki taraf olarak, şu ana kadar tekrarladıkları sözleri bir de yüz yüze birbirlerine söylemiş olmanın ötesinde bir gelişme görmedim. Halkbank konusuna hiç değinmedim. Çünkü o konu siyasi bir karar değil, yargı konusu olduğu için zaten zirvede bu konuda bir gelişme beklenmiyordu. Aynı durum Macron görüşmesinin detayları için de geçerli. 

Kısacası öncesinde yaratılan pozitif algıları karşılayacak şu an için bir sonuç göremiyorum. Ama zaten bu zirveden çözüm yolunda bir sonuç beklenmesi doğru değildi. Bununla birlikte görüşmeler yine de bir temas açısından sonrasında katkı sağlayabilir. Bunu önümüzdeki günlerde taraflardan yapılacak açıklamalarla anlayacağız! Birkaç gün sonra ABD Dışilişkileri Bakanı Bilinken, yine Türkiye aleyhtarı sözler yaparsa zirvenin bir faydası olmadığını, ama Türkiye ile görüşme trafiği programı açıklar ve bunu pozitif sözlerle desteklerse, ozaman pozitif etkileri olabileceğini düşünebiliriz. Şimdilik benim açımdan büyük bir etki yaratmayan bir zirve olduğunu söyleyebilirim. 

Pozitif bir açıklama olarak, Türkiye'nin güvenliği ve Suriye'den gelebilecek saldırılara karşı korunması hakkında hem Biden, Hem de NATO Genel Sekreteri tarafından yapılan açıklamaları gösterebiliriz. Ama bu açıklamalar bile tam detay içermiyordu.

Yine de Macron ve Biden görüşmelerini olumsuz görmemek lazım. Sadece sorunlara çözüm getiren bir gelişme olmadı diyebiliriz.

Şimdi Gözler Merkez Bankalarında Olacak!
              Haftanın NATO sonrasındaki önemli gelişmeleri olan FED ve TCMB toplantıları için yarından itibaren ilgi odağımız FED ve TCMB olacaktır. Her ikisinden de mevcut programlarında bir değişiklik açıklaması beklemiyorum. Yarın toplanacak FED'in varlık alımı ya da faiz konusunda bir değişiklik yapması beklentim yok. Burada dikkat edilecek olan, daha ziyade önümüzdeki dönem enflasyon beklentilerini koruyup-korumadıkları olacak. FED enflasyon için geçici durum beklentisine sahip. Bu görüşünde değişiklik var mı yok mu onu gözlemleyeceğiz. 

Ben aynı sözleri tekrarlamalarını bekliyorum. Varlık alımı programında da değişiklik beklemiyorum. Belki iki ay sonra yazın son günlerinde enflasyon hala yüksek ise veya yükseliyorsa, ozaman varlık alımları konusunda azaltım programı yönünde açıklamalar duyabiliriz. Şimdiden bu yönde bir açıklamayı bile erken görüyorum.

Aynı şekilde, FED sonrası perşembe günü toplanacak olan bizim merkez bankamızdan da herhangi bir değişiklik beklemiyorum. Enflasyondaki düşüşün devamının gelip-gelmediğini görmek isteyeceklerdir. Bir indirim için ancak enflasyondaki düşüşün sürdüğü görülürse karar alınmasını beklerim. Enflasyonda hala zirve görüldüğünü düşünmediğim için de, aynı FED gibi, olası bir politika değişimini ancak ağustos ya da eylül toplantısında ihtimal dahilinde görüyorum.

Kısacası dikkatleri yoğunlaştırdığımız merkez bankalarından da gündemi değiştirecek kararlar beklemiyorum. Bu durumda BIST için öncesinde söylediğim uyarılarım aynı şekilde sürüyor! Yani BIST teknik olarak 1.465 civarında olan güçlü dirençlere sahip. Bunu yukarı kırması şimdilik erken. Bu nedenle kar satışları daha etkin olabilir. Ama hisse bazlı pozitif ayrışmaları görmeye devam edebiliriz. 

Zirve sonrası döviz kurlarında yeniden bir yükseliş yaşanıyor. Dolar için 8.50 ve 8.58 dirençleri yine önemli olacaktır. Dolar'da görülen 8.77 zirvesi yeniden görülecek ve yukarı geçilecek olursa bunun olumsuz etkilerini, tam tersi 8.28 seviyesi aşağıya kırılacak olursa da olumlu yansımalarını görürüz. Ben şuanki durumda 8.28 altına inecek bir Dolar beklentisine sahip değilim.

Sözü bağlarken, temkinli duruşa devam edeceğiz. Düşen hacimlerle sıkıntılı seanslara alışmak durumundayız. Arada yakalanacak teknik ayrışmalarda, çok uzun soluklu ve ekstra yüksek oranlı karlar değil, daha kısa süreli ve düşük oranlı karlarda realizasyonlar yapmayı tercih etmenin doğru olacağını düşünüyorum. Görüyorsunuz yükseliş yaşayan hisselerdeki ayrışmalar kısa süreli olup, sonra hisselerde yeniden geri gelişleri yaşıyoruz.

Bugün zirvenin olası BIST ve kur yansımalarını gördükten sonra seans içinde teknik paylaşım yapmayı düşünüyorum. Dün pozitif kapananlar da zirve sonrası realize yaşayabilir. Öncelikle bunu görmek istiyorum. Zaten birçok hisse için son paylaşılan tekniklerde halen güncel seviyeler var.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: 09.45'te Ekotürk Tv. skype bağlantısı üzerinden Perihan Tantuğ ile gündemi değerlendireceğiz. İlginizi çekerse diye bilginize sunarım.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.06.2021
    08:51

    Bugün NATO zirvesi başlıyor. Bizim açımızdan ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanımız ilk kez görüşecekler. İki ülke arasındaki sorunların ve gerilen ilişkilerin akıbeti açısından önemli sonuçları olacak bir görüşme olacaktır. Eğer pozitif bir g&... Devamı »

  • 11.06.2021
    09:34

    Bir süredir NATO zirvesi öncesinde BIST'in 1.465 direncini kırmasını beklemediğimi yazıyordum. Artık zirve öncesinde son bir gün kaldı ve dediğim gibi henüz 1.465 direnci kırılmadı. Bugün beni yanıltmak için kırar mı bilmiyorum :) Ama yine kırılacağını sanmam... Devamı »

  • 10.06.2021
    08:58

    ABD İle Uzlaşı Mı Olacak? Uzun zamandır tekrar yazmama gerek olmayan, hepinizin zaten bildiği çok sayıda sorun nedeniyle ABD ile ilişkilerimiz gergin. Biden'ın seçilmesinden sonraki soğuk tavrı nedeniyle bu gerilim artarak sürmeye devam ediyordu. Lakin ilk kez A... Devamı »

  • 09.06.2021
    09:39

    Bir süredir yazdıklarımızla ilgili risk ve belirsizlikler aynen sürüyor. Bunlara bugün ilava olan; ABD, Türkiye'yi seyahat riski olan ülkelerde bir kademe iyileştirdi. Seyahat etmeyin demiyor ama seyahatlerinizi gözden geçirin diyor. NATO ve ABD ... Devamı »

  • 08.06.2021
    09:06

    Bir süredir BIST'in NATO zirvesi ve TCMB faiz toplantısına kadar 1.392 - 1.465 aralığında işlem görmesini ve bu tarihten önce 1.465 direncini kırmasını beklemediğimi yazıyorum. Dirençte realizeler, desteğe gelince de alımlarla bu süreyi dolduruyoruz. Ancak, NATO z... Devamı »