Çok Gündemli Zor Hafta Başlıyor!

14.06.2021 08:51
  •  A 

Bugün NATO zirvesi başlıyor. Bizim açımızdan ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanımız ilk kez görüşecekler. İki ülke arasındaki sorunların ve gerilen ilişkilerin akıbeti açısından önemli sonuçları olacak bir görüşme olacaktır. Eğer pozitif bir görüşme olmazsa, borsa ve kurlarda gerilim ve baskı artacaktır. Olumlu gelişmenin ise hangi konularda olacağına göre yansımaları değişik olacaktır.

Zirve sürecinde sadece Biden ile değil, aynı zamanda Fransa Başkanı Macron gibi, diğer liderlerle yapılacak zirveler ve olası anlaşmalar da önemli olacaktır.

Cari Denge verileri gelecek. 2019 sonrası artmaya başlayan cari açık rakamlarının gelişimi döviz rezervleri hakkında farklı görüş ve açıklamaların yapıldığı bu günler için önemli olacaktır. 

Çin ile yeni swap anlaşması yapıldı. Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin ile 3.4 Milyar Dolar'lık yeni bir anlaşma yapılmış. Böylece swap anlaşması 6 Milyar Dolar'a yükselmiş.

Döviz kurları üzerinde yaşanan baskının düşmesi için, merkez bankası rezervlerinin artması, cari denge açığının düşmesi, yurt dışı fon, doğrudan yatırım ve turizm girdilerinin artması çok daha önemlidir. Yoksa yapılan swaplar net rezervi kalıcı düzeltmediği gibi, rakamların boyutu da çok büyük değil. Ama tabi swap anlaşmalarının gelişmiş batı ülkeleri ile de yapılmaya başlanması pozitif bir gelişme olur.

Bütçe Verisi Açıklanacak!
              Mayıs bütçe dengesi verilerini salı günü duyacağız. 

FED Toplantısı Var!
              Çarşamba günü ABD Merkez Bankasının toplantısı var. Faizleri ve mevcut para politikarını aynı bırakması bekleniyor. Ama vereceği mesajlar, varlık alım programının süreci ve faizler için önemli olacaktır.

TCMB Faiz Kararı Açıklanacak!
              FED'den bir gün sonra, Perşembe günü de TCMB PPK toplanacak. Enflasyonda net düşüş görülmeden, dünya için yeniden faiz artışlarının başlaması beklenen bu günlerde erken bir faiz indirimi kararı beklenmediği gibi, faiz artışı da beklenmiyor. Faizlerin aynı bırakılması beklentisi hakim.

Mühendislerimizi Kutluyorum!
              Ülkemiz için iyi gelişmelere de dikkat çekmek istiyorum! Keban Barajının türibinleri yenileniyor. Eskiden yurt dışından 12.5 Milyon Dolar'a aldığımız jeneratörleri mühendislerimiz yerli olarak 250 Bin Dolar'a üretmeye başladılar. Keban'ın üçüncü jeneratörünü de yerli olarak devreye almış oldular. Ellerine sağlık. Her alanda bu gelişmelerin yaşanması dışarıya giden dövizlerin içeride kalması tam da ihtiyaç duyduğumuz gelişmedir.

Kısacası zor bir haftaya başlıyoruz. Umarım her alanda lehimize gelişmeler yaşanır. Ama temkinli olunmasını doğru buluyorum. Yaratılan algıların tersine gelişmeler görecek olursak piyasalarımız hızlı bir realize yaşayabilir.

Teknik olarak BIST ve çok sayıda hissenin teknik dirençlerinde olduğunu görüyorum. Biden görüşmesi bu dirençleri yukarı kırdırabilir. Ama görüşmeler pozitif olmazsa, o zaman da kar satışlarına hazırlıklı olmak lazım. Gelişmelere göre olası teknik seviyeleri ilgili tablolarımızda bulabilirsiniz. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum. İyi bir hafta olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.06.2021
    09:34

    Bir süredir NATO zirvesi öncesinde BIST'in 1.465 direncini kırmasını beklemediğimi yazıyordum. Artık zirve öncesinde son bir gün kaldı ve dediğim gibi henüz 1.465 direnci kırılmadı. Bugün beni yanıltmak için kırar mı bilmiyorum :) Ama yine kırılacağını sanmam... Devamı »

  • 10.06.2021
    08:58

    ABD İle Uzlaşı Mı Olacak? Uzun zamandır tekrar yazmama gerek olmayan, hepinizin zaten bildiği çok sayıda sorun nedeniyle ABD ile ilişkilerimiz gergin. Biden'ın seçilmesinden sonraki soğuk tavrı nedeniyle bu gerilim artarak sürmeye devam ediyordu. Lakin ilk kez A... Devamı »

  • 09.06.2021
    09:39

    Bir süredir yazdıklarımızla ilgili risk ve belirsizlikler aynen sürüyor. Bunlara bugün ilava olan; ABD, Türkiye'yi seyahat riski olan ülkelerde bir kademe iyileştirdi. Seyahat etmeyin demiyor ama seyahatlerinizi gözden geçirin diyor. NATO ve ABD ... Devamı »

  • 08.06.2021
    09:06

    Bir süredir BIST'in NATO zirvesi ve TCMB faiz toplantısına kadar 1.392 - 1.465 aralığında işlem görmesini ve bu tarihten önce 1.465 direncini kırmasını beklemediğimi yazıyorum. Dirençte realizeler, desteğe gelince de alımlarla bu süreyi dolduruyoruz. Ancak, NATO z... Devamı »

  • 07.06.2021
    09:42

    Öncelikle yabancının satışı sürüyor. Yabancı zaten devamlı çıkarken, çok sayıda ve arka arkaya gelen halka arzlara giden paralar BIST'deki paranın dağılmasına neden oldu. Mevduat faizini de alternatif bir yatırım olmaya devam ediyor. Bu nedenle hisselere değişe değiş... Devamı »