ABD İlk Çeyrekte % 6.4 Büyüdü!

25.06.2021 09:31
  •  A 

Beklentiler şeklinde gelen büyüme verisi sonrası, açıklanan alt yapı paketinin de bahsedildiği gibi yüksek olmayıp, düşük bir rakam olarak açıklanması piyasalarda enflasyonist bir baskının bu nedenle artmayacağı algısı yarattı. Bu nedenle de borsalarda yükseliş gördük.

Ben ABD borsalarında olası yükselişleri artık sınırlı görüyorum. FED politikaları ile ilgili önümüzdeki haftalarda baskı artarak sürecektir. Bu nedenle dünyadaki risk iştahı aynı şekilde sürecek beklentisi yanlış olur görüşündeyim.

BIST için teknik olarak özellikle bankacılık endeksinde 1226 üstünde kısa süreli bir yükselişle 1239-1249-1254 seviyelerine doğru yükseliş ihtimalinin arttığını görüyorum. Bunun yansıması BIST'de de kısmi yükseliş yaşatabilir. Ama BIST için 1413-1416-1419-1422-1429-1431-1445 diye neredeyse her adımda bir direnç bulunuyor. Bunların rahat rahat kırılıp BIST'in yükseliş trendine geçmesini zor görüyorum. 1431 civarı seviyeler mümkün ama 1445 ve üstünü şimdilik beklemiyorum. Eğer AB ile Gümrük Birliği güncellemesine gidilirse, ABD ile ilişkilerde pozitif etki yaratacak bir süreç açıklaması olursa, bu takdirde yeni bir hikaye ortaya çıkmış olur ve bunun karşılığını borsada 1445 ve üstünde 1468'de bulunan son önemli direnci de kırıp, 1511'deki gap seviyesini kapatmaya gidecek bir trend olarak görebiliriz. Ama şimdilik bu yönde bir gelişmeyi beklemiyorum.

Ben ABD borsalarındaki iyimser havanın da, BIST'deki olası yansımasının da sınırlı olmasını, sonrasında yeniden satış baskılarının artmasını bekliyorum. Bu arada hisse bazlı ayrışmalar olabilir. Bunları yakalayabilirsek ne mutlu. Lakin bazı hisselerde de alıcı gelince, hemen satıcılarla karşılandığını görüyoruz. Bu durum önemli bir risk ve baskı olarak BIST'in yükselişinde engel diye düşünüyorum.

Temmuz ayında uzun bir bayram tatili var. Böyle bir tatile sahip olduğumuz çok sayıda belirsizlik ve riskle girecek olduğumuz için, bayram dönüşüne kadar BIST'in yükselişleri sınırlı kalmanın ötesine gidemez diye düşünüyorum. 

Lütfen bu ortamda temkini elden bırakmayın. Kredili işlemlerden uzak durun. Aldığınız ve almak istediğiniz hisselerin orta-uzun vade taşınmak durumunda kalınabileceğini bilin. Bugün de dışardaki havaya paralel alıcılı bir başlangıç bekliyorum. Ama paylaştığım dirençler önemli olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerken, küçük kızım da dahil, hafta sonu üniversite sınavında ter dökecek tüm evlatlarımıza da başarılar diliyorum. Sınav sonucu her şey değildir. Hayat başarısı önemlidir. Sevgili anne-babalar, lütfen evlatlarımızı bu nedenle ekstra strese sokmayın. Onların üzerinde zaten fazlası ile stres var, daha da arttırmayın. Pandemi her şeyin başının sağlık olduğunu bizlere hatırlattı. Bunu unutmayın.

İyi hafta sonları


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.06.2021
    09:08

    AB toplantısında Türkiye'ye sığınmacılarla ilgili 3.5 Milyar Euro fonun kullandırılması ve gümrük birliği gücellemesi var. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, AB'nin Gümrük Birliğinde güncelleme yapması gerektiğini dile getirip, ''Artık bizim yapacağımız bir ... Devamı »

  • 23.06.2021
    09:07

    Powell Faiz Artışı Yok Dedi! ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, enflasyon endişeleri ile faiz artışı yapmayacağız dedi. Ekonomideki hızlı toparlanmanın enflasyon yarattığını ama bunun geçici olduğunu tekrarladı. ABD borsalarında bir haftadır yaşanan kar satışları sonrası endeks... Devamı »

  • 22.06.2021
    09:09

    FED'den şahinleşen açıklamalar, Çin'den emtia fiyatlarını düşürme hamlesi, üstüne ECB'den de benzer ekonomide toparlanma beklentisi sözleri dış borsalarda sert düzeltmeler yaşattı. Dolar endeksi 92.40 seviyesini gördü. Bu ortamda 8.77... Devamı »

  • 21.06.2021
    09:23

    Maalesef NATO'ya yüklenen beklentiler gerçekleşmedi. Üstüne ABD büyüme ve enflasyon verilerindeki artışlar hızlanınca, FED'in faiz artışı başlangıcını 2024 yılından 2023 yılına çekmesi küresel piyasalarda bozulmalar yarattı. Uzun zamandır ABD ekono... Devamı »

  • 18.06.2021
    09:19

    Dün TCMB da FED gibi faizleri sabit bıraktı. Önceki metinlerden çıkarttığı sıkı ve kararlı para politikası ifadeleri metne yeniden girdi. Ama yine top çeviren ifadeler var. Bugün bir çok yorumcu bu ifade ne anlama geliyor, TCMB ne demek istedi diye soruyorlar. Yan... Devamı »