ABD Enflasyon Beklentisi Realize getirdi!

12.05.2021 08:55
  •  A 

Bugün ABD enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyonun ABD için önümüzdeki günlerde risk olacağını uzun süredir yazılarımda belirttiğimi biliyorsunuz. İnsanlar pandemi nedeniyle evlerine kapanmıştı. Son dönem ABD'de dahil yoğun bir aşılama süreci yaşanıyor. Bu nedenle evlerden çıkıp, sosyal hayata dönüşle birlikte bir enflasyon artışı sözkonusu olması da gayet doğal olur. Ama bu bir anda eyvah öldük bittik korkuları yaratmasın.

Çünkü ABD büyümesi enflasyonu, enflasyon da ABD tahvil faizlerini yukarı çekmeye başlarsa, FED varlık alımlarını azaltmaya başlar ve bir süre sonra da faiz kartını açar endişesi var. Ama bu endişelerin bir anda devreye girmesini beklemiyorum. En erken yılın son çeyreği ve 2022 ilk çeyrek için bu riskin ciddileştiğini görürüz düşüncesindeyim. Aradaki tedirginlikler bence geçici olur. Bir anda her şeyin ters yüz edecek kararlar alamazlar. 

Bu uyarıları uzun süredir duyanlar, bilenler, bekleyenler ABD endeksinde yaşanan düşüşleri görünce bir anda paniklediler. Ama bu paniği doğru bulmuyorum. Nihayetinde Dow endeksi tarihindeki en yüksek seviye olan 35.000'i görmüştü. İki gün evvel sadece bir gün için görülen bu zirveye göre % 3 civarı realizasyon yaşanmasını doğal buluyorum. Yani ne bekleniyordu? Ne olmalıydı? Her türlü risk yaklaşırken ABD endekleri hiç durmadan yükselmeli miydi? Son 35.000 yükselişi bile bence yürek yemişlerin hareketi değilse, kar satışı yapmak isteyenlerin bir boğa tuzağıydı bence. Şu an bu görülüyor. Dow j. için sıralı 33.832 - 33.764 - 33.628 destekleri var. Eğer olası düşüş halinde 33.628 desteği kırılacak olursa, bu takdirde satışların hızlandığını ve Dow'un 32.500 ve 31.951 seviyesine doğru indiğini görürüz. Böyle bir hareketi düzeltme olarak bile görmem. Kısmi kar satışı derim. 

Kısacası ABD endekslerini iki gün önceki çıktığı seviyesine bakarak değil, bir süredir direnç yaptığı 34.000 seviyesine göre değerlendirdiğimiz zaman panik yapılacak bir düşüş görmüyorum. Bu panik ve düşüşlerin de zamanı gelecek ama şu an için erken diye düşünüyorum. Bir anda ekonomiye verilen destekler geri çekilmeyecektir ki, yetkililer zaten bunu söylemeye devam ediyorlar.

Neyse, ABD enflasyon riski nedeniyle gelen satışlar bizde de kar satışlarını getirdi. Aynı zamanda MSC endeksinden ykbnk, sahol ve thyao'nun çıkartılarak, bir alt endeks grubuna eklenmesi de bir satış baskısı yaratabilir. Ama bunların kalıcı olmasını beklemiyorum. 1.445 direnci kırılınca 1.460 - 1.480 - 1.491 ve 1.511 gap boşluğunu kapatacak bir yükseliş olur mu dedik ama şimdilik bu olmadı. BIST 1.462 seviyesinden kar satışları gördü. Ama hala bir kaç gün öncesine kadar direnç diye gördüğümüz 1.445 civarındayız. Yani teknik olarak bir geri çekilme yaşansa da, bunun şimdilik sınırlı kalacağını, olası böyle bir satış esnasında görülecek fiyatların yeni alım fırsatları yaratmasını bekliyorum.

Kısacası bayrama girerken huzurunuzu kaçırmayın. Bu düşüşler kısmı kar satışlarıdır. Bir süre sonra alımların geldiğini görürüz görüşündeyim. Ama tüm bu tedirginliklerin önümüzdeki günlerde de yaşandığını görmeye devam edeceğimiz için, endek olarak değil de hisse bazlı odaklanmaların doğru olacağı görüşündeyim.

Bugün öğleye kadar olacak seansa satışla başlanabilir. Ama devamında kısmi toparlanma yaparak günü tamamlayabiliriz diye düşünüyorum. 

Şimdiden tüm İslam alemi için Ramazan Bayramını kutluyor, bizlere sağlık, huzur, mutluluk ve bol kazanç getirmesini diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.05.2021
    09:28

    Saat 10.00'da mart ayı ödemeler dengesi ve mart ayı sanayi büyüme verisi açıklanacak. Ödemeler dengesinde aylık bazda 3.6 ile 3.8 Milyar Dolar cari açık beklentisi hakim. Aynı şekilde sanayi büyümesi için de aylık bazda bir daralma beklentisi va... Devamı »

  • 10.05.2021
    08:59

    Cuma günü yabancı alımları bir heyecan yarattı. Bir süredir bankacılık sektöründe teknikler zaten alıma dönebilecek bir görüntü veriyordu. Xbank endeksinde 1.132 direnci gecilince hızla 1.158 direnci, hatta biraz daha üstü 1.161 seviyeleri g&oum... Devamı »

  • 07.05.2021
    09:40

    Dış borsalarda özellikle ABD endekslerinde yeni rekorlar var. ABD tarafında J.Yellen'in kafa karıştıran açıklamalarına rağmen borsa endeksleri yeni rekorlar kırıyorlar. Biden'ın 2.3 Trilyon'luk alt yapı harcamalarının finansmanı için kurumlar vergisini % 21'den % 2... Devamı »

  • 06.05.2021
    09:30

    Bugün kapanmalar ve bayram tatili nedeniyle öne çekilmiş bir TCMB PPK toplantısı olacak. PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısında haftalık politika faizlerinde değişiklik yapılıp-yapılmayacağı piyasaların en önemli konusu durumunda. Benim beklentim politika faizlerine dokunulmay... Devamı »

  • 05.05.2021
    09:28

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, hızlı büyüyen ekonominin açıklanan teşfik paketleri ile aşırı ısınmasına engel olmak için, ılımlı bir faiz artışına ihtiyaç olabilir dedi. Ama bu açıklama ile ABD borsa endekslerinde %2-%3 düşüş tepkisi görül&... Devamı »