İki Önemli Veri Açıklanacak!

11.05.2021 09:28
  •  A 

Saat 10.00'da mart ayı ödemeler dengesi ve mart ayı sanayi büyüme verisi açıklanacak. Ödemeler dengesinde aylık bazda 3.6 ile 3.8 Milyar Dolar cari açık beklentisi hakim. Aynı şekilde sanayi büyümesi için de aylık bazda bir daralma beklentisi var. Enflasyon açısından ekonomideki kısmi soğuma önemli olacaktır. Beklenti üstünde cari açık ve sanayi büyümesi halinde kurlarda yukarı yönlü hareketlenme görülebilir. 

ABD ve dış dünyada satıcılı bir piyasa görülüyor. ABD'nin mart büyüme beklentisinin % 3.2'den % 3.4'e yükselmiş olması bu satışların gelme nedenlerinin başında gösteriliyor. Aynı şekilde Çin'den gelen büyüme beklentileri de yüksek. Bu durum nedeniyle de tüm dünyada emtialarda ciddi fiyat artışları yaşanıyor. Bu durum enflasyon baskısınının dünya için de risk olmaya başlamasına neden oluyor.

İşte dışarıda bu sorun varken, İsrail'in başlattığı saldırılar bölgeyi germiş durumda. Dünya ise katlimaları yapan İsrail olunca kör ve dilsiz oluyor nedense. Ama onlara kızmaktan ziyade, asıl sözde Müslüman olan ülkelere bakmak lazım. Müslümanların İsrail'in zulüm, katliam ve saldırılarına sessiz kalması, birlik olamaması asıl sorgulanması, kızılması gereken sorun bence. 

Böyle bir ortamda güne başlayacağız. Tam BIST'de 1.445 yukarı kırılmış ve yükseliş beklentisi oluşuyorken, dış dünya borsalarındaki satışlara karşılık bakalım pozitif ayrışabilecek miyiz göreceğiz. Temkinli olmakta yarar var. Bu nedenle ne olur ne olmaz diyerek, endeks bazlı değil de, yine hisse bazlı odaklanmak doğru olabilir. Maalesef dünya borsaları yükselirken, kendi özelimizdeki sorunlar nedeniyle bu yükselişlere ayak uyduramamıştık. Bu hafta ABD'den enflasyon verisi gelecek. Gelecek enflasyon verisi ABD borsalarında ve dünya genelinde kar satışı düzeltmeleri yaşatabilir. Bu durum BIST'i de baskılayacaktır.

Bu arada tüm İslam alemi için mübarek Ramazan Bayramını kutluyorum. Hepimize sağlık ve huzur getirmesini, bol kazançlara vesile olmasını diliyorum.

NOT: 10.15 civarı Ekotürk tv. skype bağlantısı üzerinden sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi değerlendireceğiz. İlginizi çekerse bekleriz...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.05.2021
    08:59

    Cuma günü yabancı alımları bir heyecan yarattı. Bir süredir bankacılık sektöründe teknikler zaten alıma dönebilecek bir görüntü veriyordu. Xbank endeksinde 1.132 direnci gecilince hızla 1.158 direnci, hatta biraz daha üstü 1.161 seviyeleri g&oum... Devamı »

  • 07.05.2021
    09:40

    Dış borsalarda özellikle ABD endekslerinde yeni rekorlar var. ABD tarafında J.Yellen'in kafa karıştıran açıklamalarına rağmen borsa endeksleri yeni rekorlar kırıyorlar. Biden'ın 2.3 Trilyon'luk alt yapı harcamalarının finansmanı için kurumlar vergisini % 21'den % 2... Devamı »

  • 06.05.2021
    09:30

    Bugün kapanmalar ve bayram tatili nedeniyle öne çekilmiş bir TCMB PPK toplantısı olacak. PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısında haftalık politika faizlerinde değişiklik yapılıp-yapılmayacağı piyasaların en önemli konusu durumunda. Benim beklentim politika faizlerine dokunulmay... Devamı »

  • 05.05.2021
    09:28

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, hızlı büyüyen ekonominin açıklanan teşfik paketleri ile aşırı ısınmasına engel olmak için, ılımlı bir faiz artışına ihtiyaç olabilir dedi. Ama bu açıklama ile ABD borsa endekslerinde %2-%3 düşüş tepkisi görül&... Devamı »

  • 04.05.2021
    09:46

    Dün açıklanan nisan ayı TÜFE enflasyonu beklenti olan % 1.8'in altında % 1.68 geldi. Yıllık seviye de, % 16.19'dan % 17.14'e yükselmiş. ÜFE belki beklentinin kısmi altında geldi ama, ÜFE'deki artış da sürmeye devam ediyor. Nisan ÜFE, ge&ccedi... Devamı »