BIST Yakın Dirençlerini Kıracak mı?

07.05.2021 09:40
  •  A 

Dış borsalarda özellikle ABD endekslerinde yeni rekorlar var. ABD tarafında J.Yellen'in kafa karıştıran açıklamalarına rağmen borsa endeksleri yeni rekorlar kırıyorlar. Biden'ın 2.3 Trilyon'luk alt yapı harcamalarının finansmanı için kurumlar vergisini % 21'den % 28'e çıkartmayı planlıyor. Bu gelişmeler altında 10 yıllık ABD tahvil faizleri %1.56 civarlarında bulunuyor. Yani faizlerde korkulan yükseliş şu an için yok. Bu ortamda ons altında da 1.815$ direnci yukarı kırılmış durumda. Kısacası dış dünyada risk iştahı halen sürüyor.

TCMB Şahinleşiyor Mu?
              Dün PPK'da faiz değişimi kararı çıkmadı. Faizler aynen korundu. Bir çok enflasyon arttırıcı sebep izah edilmiş. Ama metinden şimdi de sıkı duruş çıkartılıp, mevcut duruş korunacak ifadesi yer almış. Detaylardan bir şey çıkartmaya çalışıyoruz. TCMB'nın olası bir faiz indiriminden çekinenlerin bu korkusu gerçekleşmediği için kısmen dövizde ve borsada pozitif etki görüldü. 

BİST'de gelen bilançolar yine beklentilerin üstünde gelmeye devam ediyor. Bugün de açıklanan çok sayıda bilançoda benzer beklenti üstü karlar var. Bilançoların oldukça iyi gelmesi pozitif bir durum. Ama buna rağmen BIST'in dirençlerini kıramaması, piyasa neden çekiniyor sorusuna neden oluyor! Ben ABD ilişkilerindeki olası belirsizlik ve riskler diyorum. Dış dünya bu denli iyi iken, BIST hala yükselemiyorsa maalesef yine bir fırsatı kaçırıyoruz. Çünkü bu ortamda BIST olarak yukarı trendlere yönelemezsek, bir süre sonra FED tarafından piyasaları gerecek kararlar geldiğinde dış dünyadaki düşüşler bizi de etkileyecektir. Ozaman yükselmeden düşmek hiç de hoş olmaz.

Ama bugün için ben BIST'in 1.430 direncini kırmayı denemesini bekliyorum. Fakat üzerinde 1.445 direnci de var. Bu ikinci seviyenin de kırılması halinde endeks 1.460-1.480-1.491 ve 1.511gap boşluğunu kapatma yönünde yükselişlere başlayabilir. Umarım öyle olur ama, özellikle 1.445 direnci kırılmadan hemen heveslenmemek lazım. 

Bankalar, turps, eregl, kardmr, petkm, thyao, aefes, tkfen, ttkom, sıse, cımsa, sahol gibi aklıma gelen önemli tüm şirket bilançoları beklentilerden çok iyi geldiler. Bilançolara bakınca endeks için korkularım azalıyor. Zaten bilançolar olarak çok korkum yok, sadece ülke özelindeki enflasyon, faiz, Akdeniz ve özellikle ABD ile ilişkilerdeki riskler endeksin önünü kesiyor. Yabancının da en düşük takas seviyelerinde BIST'e hala uzak durması diğer bir sıkıntı. Yabancının iyice azaldığı ortamda arka arkaya gelen yeni halka arzlar da, mevcut paranın dağılmasına ve BIST'in bu nedenle yükselmesine engel teşkil ediyor.

Neyse, bugün için yükselişle bir açılış bekliyorum. Bakalım kalıcı şekilde 1.430 ve 1.445 dirençlerini kırabilecek miyiz göreceğiz. 

Ne almalı diye düşünenler için sitede açık öngörü filtresi yaptıkları takdirde tüm açık öngörülerimizdeki hisseler görülebilir. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.05.2021
    09:30

    Bugün kapanmalar ve bayram tatili nedeniyle öne çekilmiş bir TCMB PPK toplantısı olacak. PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısında haftalık politika faizlerinde değişiklik yapılıp-yapılmayacağı piyasaların en önemli konusu durumunda. Benim beklentim politika faizlerine dokunulmay... Devamı »

  • 05.05.2021
    09:28

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, hızlı büyüyen ekonominin açıklanan teşfik paketleri ile aşırı ısınmasına engel olmak için, ılımlı bir faiz artışına ihtiyaç olabilir dedi. Ama bu açıklama ile ABD borsa endekslerinde %2-%3 düşüş tepkisi görül&... Devamı »

  • 04.05.2021
    09:46

    Dün açıklanan nisan ayı TÜFE enflasyonu beklenti olan % 1.8'in altında % 1.68 geldi. Yıllık seviye de, % 16.19'dan % 17.14'e yükselmiş. ÜFE belki beklentinin kısmi altında geldi ama, ÜFE'deki artış da sürmeye devam ediyor. Nisan ÜFE, ge&ccedi... Devamı »

  • 03.05.2021
    09:26

    Bugün 10.00'da Nisan Ayı enflasyon verisi açıklanacak. 6 Mayıs Perşembe günü de TCMB Para Piyasası Kurulu Toplantısı(PPK) olacak. Bu nedenle bu hafta için piyasanın gözü enflasyon ve PPK faiz kararında olacak. Genel beklenti aylık bazda %1.80 civarı bir enf... Devamı »

  • 30.04.2021
    09:44

    Dün yılın ikinci enflasyon sunumunu yapan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, kurdaki yaklaşık % 20 geçişkenlik, gıda ve enerjideki artışlar nedeniyle enflasyonun yüksek geldiğini, 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini önceki % 9.4 seviyesinden % 12.2'ye revize ettiklerini açıkla... Devamı »