Enflasyon Baskısı Sürecek Mi?

03.05.2021 09:26
  •  A 

Bugün 10.00'da Nisan Ayı enflasyon verisi açıklanacak. 6 Mayıs Perşembe günü de TCMB Para Piyasası Kurulu Toplantısı(PPK) olacak. Bu nedenle bu hafta için piyasanın gözü enflasyon ve PPK faiz kararında olacak. Genel beklenti aylık bazda %1.80 civarı bir enflasyon gelmesi yönünde. Kısacası bu ay yıllıkta % 17'nin aşıldığını göreceğiz. 

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'na göre nisan ayı enflasyonda zirve ayı olabilir. Bu nedenle gelecek enflasyon nedeniyle perşembe günü politika faizlerinde bir artış yaşanmasını beklemiyorum. Olası bir faiz indirimi için Mayıs enflasyonunun bekleneceği görüşündeyim. Bunun için de Haziran ayını bekleyeceğiz

İşte bu nedenle gelecek enflasyon sonrası genel bir borsa trend yükselişi yine zor gibi geliyor bana. Bu yüzden en azından bir aylık süre içinde hisse bazlı odaklanmanın doğru olacağını düşünüyorum. Hisseler için de, yüksek kar açıklamaya devam eden hisselerin öne çıkmasını bekliyorum. Bu hisselere ara ara dikkat çekiyorum. Teknik tablolarda da görüyorsunuz. 

ABD İlişkileri İki Yönlü Sürprizler Yaratabilir!
              Halkbank davası ile ilgili yüksek mahkemenin açıklayacağı karar her an duyulabilir. Davanın düşmesine neden olacak bir karar, tüm piyasaları pozitif etkiler. Kur baskısı düşerken, borsa genel bir yükselişe geçebilir. ABD ilişkilerinde de pozitif gelişmeler görebiliriz.

Ama davanın süreceği yönünde açıklama çıkarsa ki, genel beklenti zaten bu yönde. O zaman da ABD ile ilişkilerdeki gerilme sürecektir. 

Halkbank davası çok önemli bir baskı unsurudur. Ama bununla birlikte ABD'nin Suriye'de bizim kabul etmeyeceğimiz bir YPG otonom-özerk bölge ilanı da, en az Halkbank davası kadar ciddi sorun yaratbilir. Son dönem risk beklentileri içinde, benim de önde tuttuğum bu yöndeki bir risk nedeniyle Türkiye'nin NATO üyeliğinin de tartışmalara açılmasını bekliyorum. Eğer Suriye'de istemediğimiz bir YPG siyasi oluşumu ilan edilmeye kalkışılırsa, Türkiye İncirlik üssü dahil, ABD üslerinin kapatılması kararı verebilir. Böyle bir karar halinde NATO tartışılmaya başlanır. ABD Türkiye NATO'da kalmaya devam ettiği müddetçe, Türkiye üzerindeki emellerinde istediklerini daha uzun sürede elde etmek zorunda kalır. Ama NATO'dan çıkmaya kalkarsak, o zaman riskler çok daha hızlı gelişebilir.

Görüyorsunuz ki, asıl çekindiğimiz ana risk ve belirsizlikler ABD ile ilişkilerimizde yaşanan gerilimler kaynaklı. Haziran ayında NATO toplantısında ABD ve Türkiye liderler bazında görüşmeler yapması bekleniyor. Ama bunun için bir aydan fazla süre var. 

İşte bu belirsizlik ve risklerin sürdüğü bu süreçte, TCMB'nın tutumu çok önemli olacaktır. Umarım erken ve hatalı bir kararlar piyasa riskleri daha da arttırılmaz. 

Bugün için BIST'in açılışı değil, enflasyon sonrası kapanışı benim için çok daha önemli olacaktır. O yüzden iyi ya da kötü açılmasını bekliyorum gibi bir yorum yapmayacağım. Enflasyonu görmek istiyorum. Ama hisse bazlı odaklanmanın doğru olduğu yönündeki görüşümü tekrarlayabilirim. 

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta dilerim.  


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.04.2021
    09:44

    Dün yılın ikinci enflasyon sunumunu yapan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, kurdaki yaklaşık % 20 geçişkenlik, gıda ve enerjideki artışlar nedeniyle enflasyonun yüksek geldiğini, 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini önceki % 9.4 seviyesinden % 12.2'ye revize ettiklerini açıkla... Devamı »

  • 29.04.2021
    09:42

    Dün ABD Merkez Bankası Başkanı J.Powell tarafından dile getirilen FED politikalarında değişiklik olmadığı, olmayacağını gördük. Faizler %0 ile %0.25 arasında sabit kaldı. Uzun süre değişiklik olmayacağı, yaşanan büyüme verilerinin geçici olduğu, hala pandemi risk... Devamı »

  • 28.04.2021
    09:00

    Bugün tam kapanma öncesi Didim'de yaşayan annemi ziyarete gideceğim. Bu nedenle gün boyu aranızda olmayacağım için geceden teknik paylaşımlarımı yapmıştım. Bu nedenle, özellikle yeni üyelerimizi Destek-Direnç Paylaşımları için uyarmak istiyorum! Bu p... Devamı »

  • 27.04.2021
    09:27

    Mart ayındaki gevşeme kararları sonrası kontrolden çıkan vaka ve kayıp sayıları tam kapanmayı getirdi. Üretim, imalat, temizlik, bankalar, vb. gibi alanlar dışında 29 Nisan-17 Mayıs arasında tam kapanma uygulanacak. Bu karar maalesef özellikle hizmet sektöründe bir ç... Devamı »

  • 26.04.2021
    09:36

    ABD Başkanı Biden, 24 Nisan'daki sözde Ermeni soykırımını anarken, Osmanlı zamanında yapılan soykırım olarak dile getirdi. Böyle söylemekle kimse aman Türkiye demedi, ozaman sorun olmaz demesin. Türkiye Osmanlı'nın mirasçısıdır. Bu gayet nettir. Ayrıca yıllarc... Devamı »