Bilançolar İyi Başladı!

28.04.2021 09:00
  •  A 

Bugün tam kapanma öncesi Didim'de yaşayan annemi ziyarete gideceğim. Bu nedenle gün boyu aranızda olmayacağım için geceden teknik paylaşımlarımı yapmıştım. Bu nedenle, özellikle yeni üyelerimizi Destek-Direnç Paylaşımları için uyarmak istiyorum! Bu paylaşım tablosu da sizler için çok önemli bir tablodur. Siteye giriş menüsünün sağında yer alan ''Siteyi Tanı'' kısmını lütfen tüm üyeler muhakkak okuyunuz. Orada tüm bölümlerin ve özellikle Destek-Direnç Tablosu'nun detaylı izahını bulacaksınız. Bu tabloda bilinmesi gereken en önemli detay; kırılan veya kırılacak destek ya da direnç sonrasında, o yöndeki sıralı destek ve dirençler yeni teknik hedefler olur. Bu nedenle benden al/sat tablosuna öngörü girilmesini beklemeden de, teknik dirençleri kırılan bir hisseyi sonraki teknik dirençlerini hedefleyerek alma kararı verebilirsiniz. Kırılan direnç ile sonrakiler arasındaki getiri oranları sizler için yeterli ise, bunları referans alıp kararlarınızda kullanabilirsiniz. 

Aynı şekilde kırılan ya da kırılacak bir destek halinde, kırılan destek elinizdeki bir hisse ile ilgili ise, o hisse açık öngörüler arasında hala açık durmaya devam ediyorsa beklentisi sürüyor demek olduğu için, destek kırıldığında alttan yerine koymak ve böylece maliyet düşürmek için vermeyi düşünebilirsiniz. Ama kırıldı diye verdiğiniz destek yeniden geçilecek olursa, o zaman geri almayı göze alarak bunu yapmak teknik olarak doğru olur. Yoksa açık öngörülerde yer alan hisseleri kaçırma riski vardır. 

Kısacası ben varken ya da yokken öncesinde paylaştığım teknik seviyeleri ne şekilde kullanabileceğinizi yeniden izah etmeye çalıştım.

Şimdi gelelim gelen bilançolara! Aklımda olanları yazıyorum. Arclk, vesbe, asels, toaso gibi bilanço açıklayan hisselerden beklentilerin üzerinde karlar geldi. Açık olan diğer bir çok öngörü hissesinde de benzer şekilde yüksek karlar gelmesini bekliyorum. Bilinmesi gereken, bu düşüşler BIST ve hisseler primli olduğu için değil, finans ve siyaseti, jeopolitik ilişkileri etkileyecek iç-dış gelişmeler nedeniyle yaşanıyor. Bu nedenle önümüzdeki günlerde pozitif ayrışmalar olabilir. Aynı şekilde ülke olarak sahip olduğumuz belirsizliklerdeki sorunlar çözüme kavuştukça da genel yükselişler görülebilir. Ama aksi, yani piyasaları düşürebilecek gelişmeler halinde bu hisselerin iskontolu olmasına rağmen düştüklerini biliniz. Açık öngörü fiyatlarının altındaki piyasa fiyatları yeni alım yapılabilecek fiyatlardır. Yeni üyelerimizin olası yatırım kararlarında bunu bilmelerinin faydası olabilir.

Sorunlar çözüme ulaşır mı, hangileri çözülür onu bilemem. Çok ciddi sorunlarımız ve risklerimiz olduğu kesin. TCMB'nın yarın enflasyon toplantısı, 6 Mayıs Faiz kararı önemlidir. Bu ortamda enflasyon yükselişi beklenirken TCMB'nın faiz indirimi yapmasını beklemiyorum. Ama enflasyon yükselirken faiz indirmese de aynı bırakması halinde, net reel faiz düşerse bu da özellikle yabancı ve mevduat faizini alternatif düşünenler için bir satış baskısı nedeni olabilir. Ama enflasyon artışı olur ve bu durum yeni faiz artışı ile karşılanacak olursa, o zaman piyasa üzerindeki TCMB yeni kadroları hakkındaki algılarda pozitif değişimler olur. Ben yeni yönetimin faiz artışı değil de, fırsat bulduğu ilk anda faiz indirimi yapabileceğini düşünenlerdenim. 

ABD ile gerilim Haziran ayındaki NATO toplantılarına ötelenmiş gibi duruyor. Ama ilişkilerde kırılmaya giden bir süreç yaşandığını bilmenizi isterim.

Dünya genelinde ABD başta, Çin dahil ciddi bir büyümeye gidilmesini bekliyorum. Bu bizim de ciddi büyüme göstermemize yarayacaktır. Bu nedenle FED toplantılarından şimdilik faiz artışı ve varlık alımlarına ara verme kararları çıkmasa da, bu durum ABD tahvil faizlerinin yeniden yükselişine neden olacak ve bir süre sonra FED enflasyon gelişimine göre politikalarını değerlendirmek zorunda kalacaktır görüşündeyim. Şimdilik bunu yapmayacağını söyleyen bir FED başkanı var ama, bakalım bu tutumu ne kadar sürecek göreceğiz. ABD'deki varlık alımlarında azaltma ve faiz artışı kararları, beklediğim yüksek büyümenin brent petrol fiyatlarını 70 $'ın üstündeki seviyelere yükseltme beklentim bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri baskılayacak gelişmeler olur.

Pandemi ile ilgili tedarik sorunları çip üretimini olumsuz etkilediği için çip kullanılan her alanda üretim aksaması sorunları yaşanıyor. Bu nedenle yerli çip üretimi yapabilecek şirketler ciddi şekilde öne çıkarlar. Ama bu süre içinde üretim aksamaları ilgili şirketler için olumsuz olur. Ama stokları olanlar için karları yine de artar. Aynı şekilde lastik sektöründe de tedarik sorunu yaşanacağı yönünde haberler var. Bu nedenle sektör şirketlerinde ciddi bir talep artışı olabilir. Olası aksamalara hazırlık nedeniyle peşin peşin lastik alımı yapıp kenara koymak isteyen servis ve dağıtıcılar görülebilir. Bu da, lastik satanların 6 aylık bilançolarını da hızlı arttırabilir. Bu kapsamda borsada brisa ve goody takipte olmalı diyorum. Ama tedarik sorunu üretimlerini olumsuz etkileyecek olursa, o zaman onlar da baskı görür.

Neyse, kısacası gelen kaları gayet iyi buluyorum. Bu durum açık öngörülerdeki beklentiler için olumludur. Aynı şekilde alınan tam kapanma kararını da olumlu buluyorum. Yaz sezonu başlamadan vaka ve kayıp sayılarını düşürebilirsek, sezonu kurtarabiliriz. Bu da turizm girdileri, kapanma sonrası ulaştırma faaliyet karları için olumlu olur.

BIST'in mevcut bilançolarına göre en çok iskonto içeren hisseleri bankalar. Ama olası faiz artışı, kredi riskleri, dış ilişkilerde yaşanacak sıkıntıların rezerv sorunları nedeniyle ödemeler dengesinde sıkıntılar yaratması riski ve ABD'de süren Halkbank davasının riskleri nedeniyle bu sektör yükselemiyor. Bilakis her fırsatta yabancı satışlarına maruz kalıyor. Ama halkbank sorunu bir şekilde aşılabilirse, o zaman çok ciddi alımların da yaşanbileceğini bilmemiz lazım. Şu an ise, riskler bu denli yüksek iken, uzaktan seyretmeyi çok ısrarcı olmayıp, gayet iyi karlar açıklayan sanayi ve teknoloji şirketlerini daha güvenilir buluyorum.

BIST bu havada hisse bazlı hareketlere sahne olabilir. Bu hisseleri de teknik tablolarda görebilirsiniz. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. Yokluğumda piyasalar size emanet. Döndüğüm zaman çok sayıda öngörü kapanışı yaparım umarım:)


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.04.2021
    09:27

    Mart ayındaki gevşeme kararları sonrası kontrolden çıkan vaka ve kayıp sayıları tam kapanmayı getirdi. Üretim, imalat, temizlik, bankalar, vb. gibi alanlar dışında 29 Nisan-17 Mayıs arasında tam kapanma uygulanacak. Bu karar maalesef özellikle hizmet sektöründe bir ç... Devamı »

  • 26.04.2021
    09:36

    ABD Başkanı Biden, 24 Nisan'daki sözde Ermeni soykırımını anarken, Osmanlı zamanında yapılan soykırım olarak dile getirdi. Böyle söylemekle kimse aman Türkiye demedi, ozaman sorun olmaz demesin. Türkiye Osmanlı'nın mirasçısıdır. Bu gayet nettir. Ayrıca yıllarc... Devamı »

  • 22.04.2021
    09:28

    ABD dün Türkiye'ye F35 projesinden çıkartıldığını resmi olarak iletti. Bu durum zaten bilindiği için ekstra bir sorun değil. Sadece resmileşmiş oldu. Belki ülke olarak bu karar sonrasında uluslararası tahkim için hareketlenebiliriz. Ama dediğim gibi yeni kriz ... Devamı »

  • 21.04.2021
    09:42

    Bir süredir kabinede değişiklik, revizyonlar bekleniyordu. Ekonomi kadrolarında ne gibi değişiklik olacağı merak konusu idi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da değişir mi, yeni bir ekonomi-maliye politikası uygulayacak farklı biri gelir mi düşüncesi vardı. Neyse, beklenen... Devamı »

  • 20.04.2021
    09:25

    Çok özel gündemlere sahip olmadığımız bir günü eksik kısa bir haftaya başlamıştık. Bu denli sert kayıplar neden yaşandı? Bu sorunun cevabını ben de sizler gibi merak ediyorum. Normalde DXY(Dolar Endeksi)'deki 91 altına düşüş, ABD tahvil faizlerinde yaşan... Devamı »