Tam Kapanma Kararı Çıktı!

27.04.2021 09:27
  •  A 

Mart ayındaki gevşeme kararları sonrası kontrolden çıkan vaka ve kayıp sayıları tam kapanmayı getirdi. Üretim, imalat, temizlik, bankalar, vb. gibi alanlar dışında 29 Nisan-17 Mayıs arasında tam kapanma uygulanacak. Bu karar maalesef özellikle hizmet sektöründe bir çok iş yeri ve çalışanını mağdur ediyor ama, kapanma yapmadan bu illeti geriletmemiz zor gözüküyor. İktidar, gidişattaki vehamet nedeniyle yaz sezonu turizm gelirlerini de tümden kaybetmemek, riske atmamak için kapanmaya gitti diye düşünüyorum. Çok daha önceden yapmamız gereken doğru bir karar olarak görüyorum.

İnsanların kapanma kayıpları ile ilgili ihtiyaçları umarım göz önünde tutulur. İşinden ve gelirinden olanlar için geçim zorluğu bilinmeli ve yurt dışındaki gibi katkılar unutulmamalı diye düşünüyorum.

BIST Biden'e Rağmen Yükseldi!
              Biden'in sözde soykırım sözüne rağmen, BIST haftaya yüskelişle başladı. Öncelikle herkes için bir kez daha tekrarlıyorum! BIST ve çok sayıda hisse ciddi iskonto içeriyorlar diye yazdığımı biliyorsunuz. Bu düşüşlerin nedeni rezerv, faiz politikası gibi iç-dış risk ve belirsizliklerimizdi. Buna Biden'ın 24 Nisan'da sözse soykırımı kabul edeceği bir açıklama yapması beklentisi ve bunu yaptığı takdirde iktidarın önceden bunun sert karşılığı olur açıklamaları piyasaları germişti. Bu nedenle geçen haftaki satışlar biraz da panik satışları olarak ciddi kayıplar yarattı. Pandemi vaka ve kayıp artışları da bunu destekledi. 

Ama Biden'a tepkiler şimdilik sözde kalınca, BIST alım tepkisi verdi. BIST'in panik nedeniyle düşüşünde, alıcılar kaybolduğu için düşüşler sert oluyor. Aynı şekilde alımlar gelince, tedirginlik nedenleri kalkınca, bu sefer de satıcılar azaldığı için, yükselişler de sert oluyor. Dünkü durum tam da bu şekilde oldu. 

Şimdi iktidardan gelecek sözde soykırım karşı uygulamaları önümüzdeki belirsizlik ve risk olarak duracaktır. Muhtemelen cumhurbaşkanı NATO toplantısına kadar bu konuyu bekletecek. Pentagon da, bir soruya karşılık, askeri ilişkilerde bir gerileme beklemediklerini, Türkiye ve ABD'nin NATO'da iki güçlü müttefik olduğunu dile getirdiler. 

Bu açıklamalar ortamı yumuşatınca yükseliş geldi. Ama benim içim çok rahat değil yine de. ABD'nin son dönem yaptığı uygulamalar, kurduğu üsler, YPG'ye destekleri, Doğu Akdeniz'deki tutumu dahil, başımıza ilerisi için bir çorap ördüğü izlenimi veriyor. Bunu tamamamlayana kadar daha yumuşak perdeden konuşuyorlar. Ama zamanı gelince aleyhimizde daha riskli yeni kararları alabilirler korkusundayım.

Böyle bir ortamda da elimizi bağlıyorlar. Çok daha yüksekten açık öngörülerimize rağmen, düşen fiyatlardan bile yeni öngörüler yapmaya çekinir oldum. İnanın piyasayı çoklu gelişmeler içinde yorumlamakta çok zorlanıyorum. Ama açık tüm öngörü beklentilerimin geçerli olduğunu biliyorsunuz. Krediden uzak durarak yatırım kararları almak esas olmalı. Dün çok sayıda teknik paylaştım. Onları dikkate alabilirsiniz. Cesaret ettikçe yeni yeni öngörü verebilirim. Ama yine de içim çok rahat değil maalesef.

Bilançolar Başladı!
              Üretim durmadığı için pandemi hizmet sektörünü vururken, diğer bazı üretim alanlarında ise çok ciddi karların oluşmasına neden oluyor. Arclk, ttrak, vesbe bilançolarını açıkladılar. Üç aylık karları beklentileri de geçerek gelmiş. Çok iyi kar performansı ile yıla başladılar. Zaten beklentilerimizin yüksek olduğunu biliyordunuz. Gelen bilanço rakamları bunu desteklemiş oldular.

Teknik olarak 1.386 üstüne çıkılırsa, BIST için düşüş trendi kırılmış olacak görüntüsü var. Ama asıl 1.400 üstü ve tam olarak da 1.445 seviyesinin geçilmesi halinde BIST'in daha rahat olabiliriz. Yoksa bu seviyelere kadar her an ve her yerden realizasyonlar gelebilir. Olası düşüşler halinde alt destekleri teknik tablomuzda görebilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.04.2021
    09:36

    ABD Başkanı Biden, 24 Nisan'daki sözde Ermeni soykırımını anarken, Osmanlı zamanında yapılan soykırım olarak dile getirdi. Böyle söylemekle kimse aman Türkiye demedi, ozaman sorun olmaz demesin. Türkiye Osmanlı'nın mirasçısıdır. Bu gayet nettir. Ayrıca yıllarc... Devamı »

  • 22.04.2021
    09:28

    ABD dün Türkiye'ye F35 projesinden çıkartıldığını resmi olarak iletti. Bu durum zaten bilindiği için ekstra bir sorun değil. Sadece resmileşmiş oldu. Belki ülke olarak bu karar sonrasında uluslararası tahkim için hareketlenebiliriz. Ama dediğim gibi yeni kriz ... Devamı »

  • 21.04.2021
    09:42

    Bir süredir kabinede değişiklik, revizyonlar bekleniyordu. Ekonomi kadrolarında ne gibi değişiklik olacağı merak konusu idi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da değişir mi, yeni bir ekonomi-maliye politikası uygulayacak farklı biri gelir mi düşüncesi vardı. Neyse, beklenen... Devamı »

  • 20.04.2021
    09:25

    Çok özel gündemlere sahip olmadığımız bir günü eksik kısa bir haftaya başlamıştık. Bu denli sert kayıplar neden yaşandı? Bu sorunun cevabını ben de sizler gibi merak ediyorum. Normalde DXY(Dolar Endeksi)'deki 91 altına düşüş, ABD tahvil faizlerinde yaşan... Devamı »

  • 19.04.2021
    09:22

    23 Nisan tatil olduğu için cuma günü BIST kapalı. O nedenle borsa için daha kısa bir hafta yaşayacağız. Diğer taraftan gündem olarak da, ekstra bir ağırlık taşıyan konu yok. Önemli olacak birkaç detaya değinip, yazımı kısa keseyim. Vaka artışları d&uu... Devamı »