Kabine Revizyonu ve Yeni Bakanlıklar!

21.04.2021 09:42
  •  A 

Bir süredir kabinede değişiklik, revizyonlar bekleniyordu. Ekonomi kadrolarında ne gibi değişiklik olacağı merak konusu idi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da değişir mi, yeni bir ekonomi-maliye politikası uygulayacak farklı biri gelir mi düşüncesi vardı.

Neyse, beklenen revizyondan çok daha sınırlı bir değişiklik oldu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan görevden alındı, yerine Mehmet Muş atandı. Bölünerek yeni kurulan iki bakanlığa da yeni bakan atamaları oldu. Detay olarak geçiyorum. Çünkü benim için artık kabinedeki kişilerden ziyade, alınan-uygulanan kararlar önemli.

Sonuçta beklenenden daha dar bir kabine revizyonu oldu. Hazine ve Maliye yerinde kaldı. Piyasaya nasıl yansır derseniz, arada kim değişirse değişsin politikalar değişmezse değişen bir şey olmuyor. O yüzden piyasanın genel kanaatı olumlu tepki olabileceği şeklinde. Ben ise neden böyle düşünüldüğünü çok anlayamadım. O nedenle ben bu değişimler için özel bir etki yorumu yapmak istemiyorum.

Çünkü gördüğüm daha ciddi riskler var! TCMB para politikası metin değişimi sonrasında kurdaki hareketleri takip ediyorum. Eğer teknik olarak kurlar 7.84 altına salınmazsa, ki şu an öyle bir beklentim yok. 8.23 - 8.29'ları kırıp hareketlenmesi halinde ciddi riskler oluşabilir. Çünkü üstünde kalan 8.48 - 8.58 dirençleri artık son kaleler olur. Eğer aradaki dirençleri geçecek olursak, bu son dirençleri kırmak daha yüksek beklenti haline dönüşür. İşte asıl korkum da burada yatıyor! Bir şekilde önümüzdeki bir-iki aylık süre içinde 8.58 yukarı kırılacak olursa, Dolar teknik olarak büyük bir fincan kulp kırmış olur. Bunun teknik hedefi de, ilk anda çok hızlı şekilde 9.00-9.50'lere denk gelir. Böyle bir yükseliş tepkisi halinde enflasyonda yeni artışlar demek olur. İşte bu riskler açısından, TCMB'nın olası faiz politikaları çok büyük önem taşıyor.

BIST olarak bakınca, eğer 1.352 desteğini kıracak olursak, 1.318'e doğru düşüş hızlanabilir. Bu düşüşün yaratabileceği panik, 23 Mart'taki 1.256 ve daha altındaki seviyeleri görmemize neden olacak bir satış dalgasına neden olabilir. 

Yükselişe dönmek için ise, 1.400 seviyesinin üstüne atmamız, devamında da 1.418 - 1.432 - 1.445 seviyelerini kırmamız gerekir. Bunu başarabilirse, o zaman 1.460 ve 1.491 üst dirençleri yükseliş beklentilerinin hedefleri olur. Ben ilk yazdığım düşüş riskinden çekiniyorum. Eğer yükseliş olacaksa da, bu ancak bankaların yukarı tepkileri ile gerçekleşebilir. Çünkü şu an gördüğünüz gibi banka dışı sektörler ciddi satış baskısı altıdalar. Banka endeksi ise yükselmeye daha müsait. Eğer bu görüntü bozulursa düşüşü hızlandırır. Yok eğer xbank endeksi olarak ilk 1.122 ve sonrasında 1.158 dirençlerini kırmayı başarırsa, o zaman 1.206 seviyesinde bulunan gap boşluğunu kaptacak bir yükselişi yaşatabilir. 

Tekrar ediyorum, ben satış riskini anlattığım BIST ve yükseliş riskine dikkat çektiğim Dolar tekniklerinden çekiniyorum. Umarım çekincelerim gerçekleşmez.

Bu arada hepimiz için en büyük risk ise, yaşam ile ilgili olan pandemi vaka artışıdır! Zirvelere çıkmış durumda. maalesef 346 can daha hayatını kaybetmiş. Lütfen her şeyden önce bu riski bilin ve kendinizi koruyun. Bugün 11.50'da aşı randevum var. Pandemi başında aşı yaptırmayı düşünmüyorum diyordum. Ama pandeminin bu kadar uzaması ve çok yayılması nedeniyle, artık çaresiz gidip aşımı yaptıracağım. Umarım yararını görürüm.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.04.2021
    09:25

    Çok özel gündemlere sahip olmadığımız bir günü eksik kısa bir haftaya başlamıştık. Bu denli sert kayıplar neden yaşandı? Bu sorunun cevabını ben de sizler gibi merak ediyorum. Normalde DXY(Dolar Endeksi)'deki 91 altına düşüş, ABD tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilme gibi gelişmeler bizim... Devamı »

  • 19.04.2021
    09:22

    23 Nisan tatil olduğu için cuma günü BIST kapalı. O nedenle borsa için daha kısa bir hafta yaşayacağız. Diğer taraftan gündem olarak da, ekstra bir ağırlık taşıyan konu yok. Önemli olacak birkaç detaya değinip, yazımı kısa keseyim. Vaka artışları dünya için sorun olmaya devam ediyor. Japonya... Devamı »

  • 16.04.2021
    09:49

    TCMB faiz politikasında şimdilik değişiklik olmadı. Beklentim de bu yöndeydi. Ama karar öncesi yükselen bankalar, karar çıkmadan realize oldu. BIST de buna uygun önce yükseldi, sonra düştü. Aslında karar doğru. Ama bir kere algılar bozulduğu için, şimdi yeniden eskiye döndürmek çok kolay olmuyor. Ka... Devamı »

  • 15.04.2021
    09:40

    Nihayet TCMB başkan değişimi sonrası ilk PPK toplantısı günü geldi! Neden böyle söyledim? Çünkü bir önceki başkan 200 baz puan faiz artışı kararı aldıktan sonra gece yarısı görevden alınmıştı. Yerine faizlerin indirilmesini, faizin düşük olmasını savunan yeni başkan Kavcıoğlu atandı. Şimdi bakalım y... Devamı »

  • 14.04.2021
    09:28

    Dün pandemi konulu toplanan kabineden iki haftalık kısmi kapanma kararı çıktı. Zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahat kısıtlandı. Sokağa çıkma yasağı akşam 19.00 ile sabah 05.00 arasına çekildi. Daha birçok alanda yeni yasaklara uygun kısıtlamalar getirildi. Umarım yararlı olur. Eğer bu süre i... Devamı »