Sakin Gündemli Kısa Bir Hafta!

19.04.2021 09:22
  •  A 

23 Nisan tatil olduğu için cuma günü BIST kapalı. O nedenle borsa için daha kısa bir hafta yaşayacağız.

Diğer taraftan gündem olarak da, ekstra bir ağırlık taşıyan konu yok. Önemli olacak birkaç detaya değinip, yazımı kısa keseyim.

Vaka artışları dünya için sorun olmaya devam ediyor. Japonya ve Hindistan artan vakalar nedeniyle petrol fiyatlarını baskılıyor. İki yüksek petrol kullanan ülkenin pandemi nedeniyle kullanımlarını azaltması petrol talebinin düşmesine neden oldu. Japonya, Hindistan, Pakistan dahil bir çok ülkeye uçuşları kısıtladı.

Maalesef bizde de durum iç açıcı değil. Vaka sayısıında son yasaklarla birlikte hızlı bir düşüş var ama, kayıp sayısı 318 kişiye ulaştı. İki haftalık yasaklamalarda can kayıpları kontrol altına alınamazsa yeni yasaklar ve daha kapsamlı kapanmalar gelebilir. Lütfen birey olarak hepimiz üstümüze düşeni aksatmadan yerine getirelim. Yoksa pandeminin yayılma gösterdiği yaş grupları daha da düştüğü için üzücü tecrübeleri çevremizde de yaşamak zorunda kalırız. 

Rusya, NATO'nun Donbas'a asker yollaması halinde ülkenin kan gölüne dönüşeceği uyarısı yaptı. Sınıra asker ve silah yığmaya devam ediyor. İki ülke arasındaki gerilim hala düşmedi. Umarım bir anda silahlar patlamaz.

Kripto paralarda sert kayıplar yaşanıyor. Bir süredir bizim borsalarımız için de alternatif yatırım alanı olmaya başlayan kripto para piyasasında sert kayıplar var. Yurt dışında TCMB'nın aldığı yasaklama kararları tetikledi deniyor. Ama bence gelişmiş ülkelerde de benzer yasaklar için hazırlıklar yapıldığı haberleri buna neden oldu görüşündeyim. 

Dış dünya borsaları pozitif görünüm verdiği için, BIST'in de haftaya iyi başlamasını bekliyorum. Ama genel endeks olarak çok iddialı olmayabilir. Hisse bazlı ayrışmalar daha belirgin olacaktır görüşündeyim.

NOT: 10.15 civarı Ekotürk Tv. skype bağlantısı üzerinden sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi değerlendireceğiz. İlginenenleri bekleriz...

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

İyi haftalar.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.04.2021
    09:49

    TCMB faiz politikasında şimdilik değişiklik olmadı. Beklentim de bu yöndeydi. Ama karar öncesi yükselen bankalar, karar çıkmadan realize oldu. BIST de buna uygun önce yükseldi, sonra düştü. Aslında karar doğru. Ama bir kere algılar bozulduğu için, şim... Devamı »

  • 15.04.2021
    09:40

    Nihayet TCMB başkan değişimi sonrası ilk PPK toplantısı günü geldi! Neden böyle söyledim? Çünkü bir önceki başkan 200 baz puan faiz artışı kararı aldıktan sonra gece yarısı görevden alınmıştı. Yerine faizlerin indirilmesini, faizin düşük olmas... Devamı »

  • 14.04.2021
    09:28

    Dün pandemi konulu toplanan kabineden iki haftalık kısmi kapanma kararı çıktı. Zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahat kısıtlandı. Sokağa çıkma yasağı akşam 19.00 ile sabah 05.00 arasına çekildi. Daha birçok alanda yeni yasaklara uygun kısıtlamalar getirildi. Um... Devamı »

  • 13.04.2021
    09:29

    Halkbank'ın ABD'deki temyiz duruşması yapıldı. Taraflar iddia ve savunmalarını verdiler. Mahkemeden karar bekleniyor. Ancak, savcılığın bankanın yargılanması için sunduğu iddialarından birisi, ABD'nin ambargo uyguladığı İran'ın 1 Milyar Dolar civarı kara para a... Devamı »

  • 12.04.2021
    09:36

    Önemli bir haftaya başlıyoruz. Bugün ABD'de Halkbank duruşması var. Halbank'ın avukatları dinlenecek. Karar bugün çıkmayabilir ama, çıkacak kararda Halkbank avukatları haklı bulunursa, alt mahkemede görülen dava düşmüş olacak. Yok eğer üs... Devamı »