Kritik Hafta Başlıyor!

12.04.2021 09:36
  •  A 

Önemli bir haftaya başlıyoruz. Bugün ABD'de Halkbank duruşması var. Halbank'ın avukatları dinlenecek. Karar bugün çıkmayabilir ama, çıkacak kararda Halkbank avukatları haklı bulunursa, alt mahkemede görülen dava düşmüş olacak. Yok eğer üst mahkeme dava devam etsin derse, o zaman alt mahkemede görülen dava için muhtemelen öncesinde ilan edilen Mayıs başındaki duruşma takvimi daha ileri tarihlerle yeniden görülmeye başlanacak. Davanın düşme ihtimali var mı? Az da olsa var. Genel beklenti davanın sürmesi yönünde. Ama İran ile nükleer anlaşmaya dönmek için, İran'a uygulanan yaptırımlar kalkarsa çelişkili bir durum ortaya çıkmış olur. Aynı zamanda Ukrayna-Rusya geriliminde Türkiye'nin bölge ve NATO açısından önemi bir kez daha öne çöıkmış durumda. Bu ortamda neler olur belli olmaz.

15 Nisan tarihinde ise TCMB faiz toplantısı kararı var. Enflasyondaki artış malum. Diğer gerilimler de ortada. Hal böyle iken faiz indirimi çok zorlama bir karar olur ve başta kurlara etkisi olmak üzere piyasada çok negatif yansıma yaratır diye düşünüyorum. Bu nedenle ben faiz indirimi de, faiz artışı da beklemiyorum. Ama sonraki aylarda ÜFE'deki artışın TÜFE'ye etkisi yükseliş şeklinde görülürse, faiz indiriminden çekinirken faiz artışı görürsek buna da şaşırmamak gerekir. Tekrar edersem, bu toplantıda faizlerde değişiklik beklemiyorum. Ama alt kadrolarda yaşanan değişiklikler, önümüzdeki günler için düşük faiz kararına hazırlık gibi görülüyor.

Pandemide çok sert artışlar var. Türkiye'ye uçuşlarda sınırlama açıklamaları gelmeye başladı. Bundan çekindiğimi önceki hafta söylemiştim. Maalesef pandemiyi kontrol altına alamazsak bu yaz turizm beklentisi büyük sıkıntıya düşer. Bu durum kur ve ulaştırma sektöründe baskı yaratır. Ramazanın başlangıcı ile birlikte tam kapanma kararları duyabiliriz. 

Cari Denge ve işsizlik verileri de 10:00'da belli olacak. Veriler ek baskı ya da rahatlama açısından önemli olacaktır.

Powell dönüm noktasındayız dedi, ons düştü. FED Başkanı, aşılamada dönüm noktasındayız deyince ons düşüş yaşadı. Ama aslında ekonomide sert büyüme ve istihdamda artış görsek de, faizlerde değişiklik düşünmüyoruz diye de dikkat çekti. Korkusu, yeniden pandemi artışı başlar mı korkusu. Eğer bu yaşanmazsa, ekonomide hızlı büyüme bekliyor. Bu görüşümü uzun bir süredir dile getiriyorum. Ben son çeyrekte faiz artışı yönünde gelişmelere hazırlıklı olmalıyız diyorum.

ABD-Rusya-Ukrayna Gerilimi!
              Aslında gerilim ve savaş riski Ukrayna ve Rusya arasında, ama NATO ve ABD'de konuya müdahil olacağı sinyali verince, bölge için savaş tamtamları çalmaya başladı. Ben iki büyük ülkenin savaşmasını beklemiyorum. Yoksa bu bir anda 3'ncü dünya savaşı yaratır. Kimse bunu istemez. Ama karşılıklı restleşmeler geri dönülmez noktalara sürüklenmelerine neden olmuş durumda. Eğer Rusya vatandaşlarını korumak mahanesi ile Ukrayna'ya müdahale ederse, ummadığımız bir süreç başlar. Umarım bunlar olmasın. 

İşte neredeyse her alanda riskli bir haftaya başlıyoruz. Bu nedenle BIST satıcılı bir başlangıç yapabilir. Eğer 1.400 üstünde kalamazsak, 1.360 ve altını zorlayacak satışlar yaşanabilir. Olası teknik seviyeleri tablolarımızda bulabilirsiniz. Hissede olanların bir süre borsayı unutup, panik yapmadan beklemelerini doğru buluyorum. Bu günler de geçecektir. Umarım çok uzun sürmeden bu günleri atlatmış oluruz. 1994 ve 2001 krizlerinde bundan çok daha derin düşüşler yaşadık. Kurlar da 2-3 misli artışlar yaşadı. Çok sert düşen hisseler sonrasında tüm kayıplarını telafi ettiler. Hatta BIST'den sıfır atılmasına neden olan yükseliişler yaşandı. Yine benzerini bekliyorum. Ama süreç yönetenlerin kararlarına göre değişecektir. 

NOT: 10:10 civarı Ekotürk skype bağlantısı üzerinden sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi değerlendireceğiz. İlginizi çekerse bekleriz. Bağlantı sonrası ekran başından kalkacağım. Yarın Ramazan'ın ilk günü başlıyor. Seyahat yasakları başlayabilir. Didim'e annemi ziyarete gideceğim. 

Bu vesile ile tüm İslam aleminin Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını dilerim. Hayırlı Ramazanlar. 

Sağlık ve bol kazançlı bir hafta olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.04.2021
    09:42

    Önümüzdeki hafta Halkbank duruşması ve TCMB toplantısı piyasalarımız için çok önemli. Peki köprüden önce son çıkış mı olacaktır sizce? TCMB için böyle bir durum düşünmüyorum. Bu ortamda TCMB değişiklik yapmayacaktır d... Devamı »

  • 08.04.2021
    09:40

    Bugün uzun beklenti yazısı yazmayacağım. Önceki günlerden gelen gündemler dışında özel bir gelişme yok. Sadece dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz ve enflasyonda tek haneye inme konusunda kararlıyız açıklamaları yaptı. Enflasyonu düşürerek bunu yaptığımız t... Devamı »

  • 07.04.2021
    09:36

    ABD faizleri artarsa ons ve borsalar düşer, kur çıkar. Kabinede olası yeni ekonomi kadroları çok önemli. Doğru seçimlerde kur düşer, ekonomi rahatlar, yanlış seçimde kur ve borsa baskısı sürer. Faizler artar. Zorunlu faiz inişi kurları yeniden hızlandı... Devamı »

  • 06.04.2021
    09:28

    Maalesef dünyanın enflasyon yaratmak için uğraştığı bir dünya da, biz hala yüksek enflasyon baskısından bir türlü kurtulamıyoruz. Dün gelen Mart ayı enflasyon verileri bu sorunun hala sürdüğünü gösterdi. TÜFE'de Mart'ta aylık... Devamı »

  • 05.04.2021
    09:37

    10:00'da enflasyon verisi gelecek. %1.04 aylık artış beklentisi var. Beklentinin üzerinde ya da altında açıklanacak bir veri TCMB politika faizleri için önemli olacaktır. Yine zor bir haftaya başlıyoruz. AB piyasalarında Paskalya Tatili var. Dış piyasalarda borsalar pozit... Devamı »