Kısa Yazacağım!

08.04.2021 09:40
  •  A 

Bugün uzun beklenti yazısı yazmayacağım. Önceki günlerden gelen gündemler dışında özel bir gelişme yok. Sadece dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz ve enflasyonda tek haneye inme konusunda kararlıyız açıklamaları yaptı. Enflasyonu düşürerek bunu yaptığımız takdirde sorun yok. Ama enflasyon bu şekilde yükselirken faizleri indirince enflasyon düşer zorlaması yaparsak, yine eskiye dönmüş oluruz. Yani kurlar atak yapar, kur fiyatları, fiyatlar enflasyonu yukarı çeker. Eğer bir süre bunu göze alırsak o zaman sorun yok. Ama hem faiz hem enflasyon aynı anda düşsün dersek bu olmaz. Bunun için de dış ödemelerimizde ihtiyaç olan döviz rezerv sorunumuz olmaması gerekir.

Eski strateji yazılarımda enflasyonun düşmesinin ancak üretim artışı ile olacağını çok kez yazdım. Üretimin şartı için de düşük kredi faizleri şarttır diyordum. Ama bunu yaptığınız zaman enflasyon yüksekse kurlar çıkar, o da enflasyonu daha da yükseltir. Bu nedenle yerli üretimi ve yatırımları desteklemek, üretim artışını sağlamak için baştan geçici bir süre yüksek enflasyonun göze alınacağı ilan edilmeli. 

Ama faizler her alanda değil, doğrudan yatırım, gıda üretimi yatırımlarında, katma değerli üretim, teknoloji yatırımları, ülkenin ara mal ithalatında para verdiği alanlardaki ürünlerin ülkemizde üretilmesi için yapılacak yatırım kredilerinde düşürülmeli, yani özel proje-yatırım kredi faizleri düşük, ama tüketici faizleri yüksek olmalı. Bunu yaparsak, geçici bir süre 1-2 yıl ülke ekstra yüksek enflasyon yaşar. Ama sonrasında yaratılan üretim artışı sayesinde bu sorundan ilelebet kurtulmuş oluruz. 

Eğer mortgage ve pandemi krizleri esnasında dünyada sağlanan faizsiz bol kredi dönemlerinde bunu yapmış olsaydık, şimdiye bu sorunu konuşmuyor olurduk. Ama biz her ikisinde de düşük faizlerle inşaat sektörünü destekledik. İhtiyaç duyduğumuz üretim ekonomisi yerine, rant ekonomisine destek verdik. Aynı süreçlerde üretime yönelik olmayan kamu harcamalarını kısmamız gerekirken, daha da fazla harcama yaptık. Maalesef şimdi de benzerini görüyorum. Misal Kanal İstanbul için yapılacak harcamalar ilk anda ekonomi ve enflasyon için ne denli yarar sağlayacaktır? Tam tersi adı geçen arazilerde yine çok büyük rant artışlarına neden oldu. Yapılsın yapılmasın demiyorum dikkat ederseniz. Zamanı şimdi mi olmalı, önceliğimiz bu mudur ülke olarak diye dikkat çekiyorum.

Kısacası aynı kısır döngü içinde dönmeye devam edip, sonucun değişmesini beklemek çok inandırıcı olmuyor. Bu nedenle aynı sorunları on yıllardır konuşmaya devam ediyoruz.

İyi ki uzun yazmadım. Ya uzun yazmaya kalsaydım:) 

Neyse BIST için birkaç gündür yazdığım yazılar ve paylaştığım teknikler geçerli. Lütfen son iki-üç gün yazılarıma yeniden göz atınız. Endeks olarak teknik seviyeler için BIST filtresi yapınca ilgili rakamları görebilirsiniz.

İşte bunlarla uğraşırken, dün dikkat çektiğim vaka artışı aynı hızla gidiyor. Bu gidiş tam kapanmaları getirir. Eğer tersini yaparsak, umut beklediğimiz yaz ayları, tam bir kaosa dönüşür. Umarım artık doğruları yapmayı da başarırız.

NOT: 11:10 civarı Ekotürk Tv. skype bağlantısı üzerinden sevgili Murat Tufan ile gündemi konuşacağız. Merak edenleri bekleriz...

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.04.2021
    09:36

    ABD faizleri artarsa ons ve borsalar düşer, kur çıkar. Kabinede olası yeni ekonomi kadroları çok önemli. Doğru seçimlerde kur düşer, ekonomi rahatlar, yanlış seçimde kur ve borsa baskısı sürer. Faizler artar. Zorunlu faiz inişi kurları yeniden hızlandı... Devamı »

  • 06.04.2021
    09:28

    Maalesef dünyanın enflasyon yaratmak için uğraştığı bir dünya da, biz hala yüksek enflasyon baskısından bir türlü kurtulamıyoruz. Dün gelen Mart ayı enflasyon verileri bu sorunun hala sürdüğünü gösterdi. TÜFE'de Mart'ta aylık... Devamı »

  • 05.04.2021
    09:37

    10:00'da enflasyon verisi gelecek. %1.04 aylık artış beklentisi var. Beklentinin üzerinde ya da altında açıklanacak bir veri TCMB politika faizleri için önemli olacaktır. Yine zor bir haftaya başlıyoruz. AB piyasalarında Paskalya Tatili var. Dış piyasalarda borsalar pozit... Devamı »

  • 02.04.2021
    09:28

    TCMB başkanı bu sefer de yatırımcı toplantısı yaptı. Toplantılarda ısrarla enflasyon ve para politikasında değişiklik olmayacağı yönünde açıklamalara devam etmesi nedeniyle oluşan panik yatışmaya başladı. Bu esnada bankalarda yaşanan satışlar da durup genel bankalara alımlar gelince... Devamı »

  • 01.04.2021
    09:42

    ABD Başkanı Biden, 2.3 Trilyon Dolar'lık yeni paketi açıkladı. Çoğunluğu alt yapı yatırımlarına ayrılan ve sekiz yılı kapsayan bu paketin finansmanı yıllık 400 Bin Dolar üzerinde geliri olanların vergi oranı artışı ile finanse edilmesi düşünülüyor. Bu neden... Devamı »