Enflasyon Baskısı Sürüyor!

06.04.2021 09:28
  •  A 

Maalesef dünyanın enflasyon yaratmak için uğraştığı bir dünya da, biz hala yüksek enflasyon baskısından bir türlü kurtulamıyoruz. Dün gelen Mart ayı enflasyon verileri bu sorunun hala sürdüğünü gösterdi. TÜFE'de Mart'ta aylık %1.08, yıllık % 16.19 fiyat artışları açıklandı. Üretici kısmı ise bundan çok daha kötü. ÜFE'de Mart ayı enflasyonu bir önceki ay %1.22 iken %4.13, yıllıkta bir önceki ay %27.1 olan artış, Mart'ta % 31.2'ye yükselmiş.

Buna o ya da bu gerekçeleri sıralamaya gerek yok. Enflasyon yanlış ve hatalı üretim, maliye, para, faiz, kur, iç-dış politika hataları, kamu harcama politikası yanlışları, demokrasi, hukuk, yargı bağımsızlığı, cari denge açıkları gibi çok sayıda bileşkenin yansımasıdır. Sayısız OVP, YEP açıklarsanız açıklayın tüm bu saydıklarımda istikrar ve güven veren politikalar uygulayamazsanız, sonuç maalesef böyle oluyor. Hala da bunu görebilmiş değiliz. 

ÜFE'deki yüksek orana bakınca, bunun sonraki aylarda TÜFE enflasyonunu daha da yukarı çekmesine kimse şaşırmamalı. Bu arada tek tek hesaplanan özellikle gıda, otomotiv, konut dahil birçok kalemdeki enflasyona bakınca açıklanan rakamlar bile iyimser kalıyor!

ABD Savunma Sanayi Hedefli Yaptırım Kararı Açıkladı!
              ABD, Rusya ile kurulan ilişkileri gerekçe göstererek Savunma Sanayi Başkanlığı kapsamında kurum ve kişilere yaptırım kararı aldı. 7 Nisan tarihinde açıklaması yapılacak bu kararla yaptırıma konu olacak kişi ve kurumlar; SSB, SSB Başkanı İsmail Demir, SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz olduğu kaydedildi. 

Oh ne güzel dünya! ABD binlerce km uzaktan gelecek, sınırımızda Irak'ı, Suriye'yi parçalayıp, içine bizi ve İran'ı da dahil edeceği yeni devlet kurma planlarını yıllardır uygulayacak, bizim terörist oluşum diye tanımladığımız bir örgüte, sözüm ona yine kendi oluşturduğu DEAŞ'a karşı birlikte mücadele etme yalanını gerekçe göstererek binlerce tır askeri mühimmat, silah verecek, DEAŞ sınırlarımızda risk yarattığı zaman istediğimiz patriotları vermeyecek, bizi korumak için sınırlarımıza gelen füze sistemleri NATO ülkeleri tarafından geri çekildiği için gidip Rusya'dan S-400 almamıza ise kızacak. 

ABD dünyanın canına okuyan eşkiyadan başkası değildir. Ekonomi ve askeri olarak tüm dünyayı sömürmeye devam ediyor. Özellikle bizim içinde bulunduğumuz yakın bölgede büyük İsrail emeline ulaşmak için planlarını yıllardır sistemli şekilde uyguluyor. Onlar bize düşman ve dünyanın terörist olarak tanıdığı örgütlerle ortak çalışacaklar bu normal olacak, biz ise kendi güvenliğimiz ve çaresizliğimiz için Rusya ile askeri alış-veriş yapınca bu suç olacak ve yaptırım uygulayacaklar. Geçsinler bunları. Ama zamanında BOP eş lideriyiz diye boy gösterirken, bunun bizim için kurgulanan bir planın parçası olduğu uyarılarını yazıyordum. O zaman bunu görmediğimiz için şimdi bu süreci yaşıyoruz. Peki sadece ABD'ye mi kızmalıyız? Sonuçta o, kendi planlarını uygulayan başka bir ülke. Bunu görmesi gereken ise bizim ülkemiz ve yöneticlerimiz olmalıydı. Görebildik mi? Sonuç ortada cevabı siz verin.

Ne isterlerse yapsınlar. Türkiye'nin yukarıda saydığım çok sayıda başarısız politikalar içinde belki de en başarılı ve doğru politikası ise savunma sanayindeki gelişmelerdir. Göbeğini kendi kesme, silah ve savunmada kendi kendine yetme çabalarıdır. Kesinlikle bu konu ihmale gelmez. Kim ne derse desin, savunma sektörünü geliştirmeyi südürmeliyiz.

Peki bu karar bizi çok etkiler mi? Sektörde iş yapan şirketler üzerinde baskı oluşturur ama asıl finansal gelebilecek yaptırımlara istinaden daha az etkiye sahiptir. Yani asıl Halkbank kapsamında bankacılık sektörüne karşı bir yatırım kararı daha büyük riskler taşır.

Ama ABD bölgede kendi çıkarları için çok büyük riskler yaratacak böyle bir kararı almadan önce çok ciddi düşünmek zorundadır. Türkiye bölgemizin en önemli, en güçlü ve stratejik ülkesidir. Kimse Türkiye'yi sonsuza kadar yok sayamaz. Yeter ki biz kendi kendimize daha büyük zarar verecek politikalardan kaçınalım.Bu kararın piyasada baskısı olabilir ama çok aşırı etki beklemiyorum. 

Bu arada pandemi vaka patlamasında maalesef gelişmeler iyi değil. Öyle ki, vaka artışında dünya ikincisi sıralamaya çıktık. Bu durumu en kısa zamanda kontrol altına alamazsak, turizm sezonu için beklentilerimiz yine hayal olur. Umarım en kısa zamanda vaka artışını yeniden düşürmeyi başarırız. Yoksa turizm beklentimiz yüksek olan ülkelerden seyahat sınırlamalarına tabi ülke olduğumuz yönünde açıklamaların geldiğini görürüz.

ABD faizlerindeki baskı düşüyor görüntüsü var. BIST için olumlu bir durum. Ama yine de, sahip olduğumuz diğer risklerimiz nedeniyle hisse bazlı hareketlere odaklı olmak daha doğru olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.04.2021
    09:37

    10:00'da enflasyon verisi gelecek. %1.04 aylık artış beklentisi var. Beklentinin üzerinde ya da altında açıklanacak bir veri TCMB politika faizleri için önemli olacaktır. Yine zor bir haftaya başlıyoruz. AB piyasalarında Paskalya Tatili var. Dış piyasalarda borsalar pozit... Devamı »

  • 02.04.2021
    09:28

    TCMB başkanı bu sefer de yatırımcı toplantısı yaptı. Toplantılarda ısrarla enflasyon ve para politikasında değişiklik olmayacağı yönünde açıklamalara devam etmesi nedeniyle oluşan panik yatışmaya başladı. Bu esnada bankalarda yaşanan satışlar da durup genel bankalara alımlar gelince... Devamı »

  • 01.04.2021
    09:42

    ABD Başkanı Biden, 2.3 Trilyon Dolar'lık yeni paketi açıkladı. Çoğunluğu alt yapı yatırımlarına ayrılan ve sekiz yılı kapsayan bu paketin finansmanı yıllık 400 Bin Dolar üzerinde geliri olanların vergi oranı artışı ile finanse edilmesi düşünülüyor. Bu neden... Devamı »

  • 31.03.2021
    09:35

    BIST için Nisan ayı genelde yükselişlerin yaşandığı, Mayıs'la birlikte ise yaz öncesi kar satışları ve tatile çıkacak olanların borsalardan uzaklaşması yönünde hareketler görürdük. Ama dünyaya musallat edilen pandemi nedeniyle bu durum ge&cce... Devamı »

  • 30.03.2021
    09:37

    ABD büyümesine paralel FED faiz artışı riskleri, ABD ile her türlü yaptırım riskleri, TCMB rezerv azlığı, kur yükselişinin piyasalara ve enflasyona baskısı, yabancıların özellikle bankalarda satışlarının sürmesi, cds'lerimizde yükseliş, DXY(Dolar Endeksi),... Devamı »