Temkinli Duruş Sürmeli!

31.03.2021 09:35
  •  A 

BIST için Nisan ayı genelde yükselişlerin yaşandığı, Mayıs'la birlikte ise yaz öncesi kar satışları ve tatile çıkacak olanların borsalardan uzaklaşması yönünde hareketler görürdük. Ama dünyaya musallat edilen pandemi nedeniyle bu durum geçen yıl tam tersi yaşandı. Yani evlerine kapanan insanlar, mekanları kapatılanlar, dışarıya çıkıp harcayamayan, oteller kapalı olduğu için tatile gidemeyen kişiler borsaya ilgiyi arttırdılar. Bu yüzden de pandemi başlangıcı ile birlikte devamlı yükselen bir BIST trendi gördük. 

Bu sene de pandemi vaka ve kayıp patlaması yaşadığımız için, geçen yıldan farklı bir durum yok. Sadece bu yılın riskleri geçen yıla göre yüksek. Çünkü geçen yıl dünya bir anda kapanınca büyüme ve talep sert düşmüş, ülkeler para yağdırarak iflasları engellemeye çalışmışlardı. Bu sene ise para verme devam ediyor. Ama talep daha yüksek seyrediyor. Kapanmalar da üretimden ziyade özellikle hizmet ve spor alanları gibi toplu bulunulan yerlerle sınırlı. Ama bunun dışında belli şartlarla diğer yaşam geçen yıla göre daha serbest. 

ABD'de yeni gelen başkan Biden, ülkenin çok eskimiş alt yapısını yenilemek ve pandemi sürecinde ülkesinin ekonomisini canlı tutmak için tarihin en büyük alt yapı paketini hazırlıyor. 3 Trilyon Dolar'dan fazla olması beklenen bu kamusal paketin de devreye girmesi ile birlikte, ABD'nin büyüme oranında çok ciddi artış yaşanmasını bekliyorum.

Sorun da burada işte! Bu olursa, ABD enflasyonu ve faizleri de hızlı yükselişe girecek olursa, FED yılın son çeyreği gibi para politikasında değişikliğe gidebilir endişesine sahibim ve bunu da devamlı yazıyorum. Çünkü bu yöndeki gelişmeler paranın yeniden ABD'ye yönelmesine neden olur. Borsalardan da çıkışlar yaşanabilir. DXY endeksinde de bu nedenle yaşanan teknik yükselişlere dikkat çekmeye başladığımı görüyorsunuz.

İşte biz böyle bir ortamın finansal piyasalarda riskine doğru giderken, kendi içimizde hiç yapılmaması gereken bir hareketle TCMB kadro değişiklik şekilleriyle finansal piyasalarımızı iyice tedirgin ettik. Şimdi yazıları ile açıklamaları tam tersi olan yeni başkan, piyasaları sakinleştirmeye çalışıyor ama, bir kere dengeleri bozar, piyasaları tedirgin ederseniz sonra güveni yeniden kurmak o kadar kolay olmuyor. Ya da bunun faturası çok daha fazla oluyor. Bunları yıllarca benzer şekilde yaşadık ama maalesef hala ders çıkartılmadığını görüyorum ki, benzer hataları yapmaya devam ediyoruz.

Neyse, bu ay 12 Nisan Halkbank temyiz duruşması, 24 Nisan ABD Başkanı Biden'ın Ermeni tehciri için soy kırım diyecek mi demeyecek mi sıkıntısı, TCMB PPK toplantısında faiz ne olacak sorunu ve diğer devamlı yazdığım belirsizlik riskleri karşımızda olacak. Türkiye, ''Biden ''soykırım'' diyecek olursa, bunun karşılığı çok ağır olur, tepki gösteririz. İlişkiler derin yara alır'' yönünde açıklamalar yaptı. 

Kısacası çok ama çok zor dönemdeyiz. Sakın ama sakın kredili işlemlerden uzak durun derim. Elinizdeki hisselerin karları, bilançoları, beklentileri güçlü ise beklemeyi bildiğiniz zaman karşılığı kar olarak hanenize yazılır. Ama iç-dış politikada piyasaları etkileyecek şu an gündem olmayan gelişmeler pozitif ya da negatif etki edebilir.

Hisse bazlı takip etmek çok daha önemli. Maalesef yabancı bankalarda hala sattığı için BIST endeks olarak büyük baskı yaşıyor. Bu süreçte büyüme ve ihracata çalışan sektör hisseleri ön planda tutulmalı. Bunları da biliyorsunuz hep yazıyoruz zaten. Demirçelik, sigortalar, beyaz eşyalar, kozalar,yüksek kar ve halka arzlar endeniyle Ismen, teknolojiler, cam, petrokimya, otomotiv ve yan sanayi, yazılım, bilgisayar, gsmciler, holdingler. Ama maalesef holdingler kaleminde olan bana göre ciddi iskonto içeren sahol ve kchol de ciddi satış baskısı yaşıyorlar. Yabancı muhtemelen elinde çok olan holdinglerde de satış yapıyor.

Destek-Direnç Tablosunda dikkat çektiğim verileri sıkı takip edin. Sadece son gün değil, seviyelerin geçerli olduğu önceki günlere ait paylaşımlar da geçerlidir. Açık olan tüm öngörülerdeki beklentilerimi koruyorum. BIST bu sıkıntılı süreci bir şekilde yine atlacaktır. Ama piyasayı yok sayan kararlar arada beklemediğimiz piyasa tepkileri yarattığı için beklentilerin gerçekleşme sürelerini etkiliyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.03.2021
    09:37

    ABD büyümesine paralel FED faiz artışı riskleri, ABD ile her türlü yaptırım riskleri, TCMB rezerv azlığı, kur yükselişinin piyasalara ve enflasyona baskısı, yabancıların özellikle bankalarda satışlarının sürmesi, cds'lerimizde yükseliş, DXY(Dolar Endeksi),... Devamı »

  • 29.03.2021
    09:35

    TCMB başkan değişimi sonrası, piyasaları endişelendiren asıl konu yeni başkanın geldiği gibi yüksek puanlı faiz indirimleri yapar mı korkusuydu. Cumhurbaşkanı başdanışmanı böyle bir beklenti doğru olmadığını söylese de, bu sözleri yeni başkandan duymayı bekleyen bir piyasa vardı.... Devamı »

  • 26.03.2021
    09:28

    BIST aslında endeks ve hisseler özelinde gayet güzel tepki verdi ama, bankalarda süren yabancı satışları BIST'i baskılıyor. Muhtemelen TCMB başkan değişimi sonrasında olası yeni kabinenin açıklanması bekleniyor. TCMB başkan değişimi gibi, ekonomi kadrolarında da hızlı b&uum... Devamı »

  • 25.03.2021
    09:20

    TCMB başkanının gece yarısı görevden alınması sonrası çok sert bir düzeltme yapan BIST, tam düşündüğüm destek olan 1.260 seviyesinden tepki verdi. İki gündür toparlanma sürüyor. Ama bankalar hala satış baskısından çıkmış değiller. Banla... Devamı »

  • 24.03.2021
    09:27

    TCMB başkan değişimi ile birlikte panik düşüşler yaşayan BIST dün nihayet satışlara tepki verdi. Dünkü ''BIST Tepkisi Bugün Görülebilir!'' başlıklı yazımda böyle olmasını beklediğimi seviyeleri ile yazmıştım. Hatta eğer desteklerden 1.260 ... Devamı »