Piyasa Dengeleri Bozuldu Bir Kere!

30.03.2021 09:37
  •  A 

ABD büyümesine paralel FED faiz artışı riskleri, ABD ile her türlü yaptırım riskleri, TCMB rezerv azlığı, kur yükselişinin piyasalara ve enflasyona baskısı, yabancıların özellikle bankalarda satışlarının sürmesi, cds'lerimizde yükseliş, DXY(Dolar Endeksi),'de 92.80 üzerinde yükseliş, Yunanistan ve AB ile ilişkilerde gerilimler ve Halkbank davası dahil çok sayıda risk ve belirsizliklerimiz varken, artan enflasyon nedeniyle faiz artışları yapıp, kur ve sermaye çıkışlarını nispeten kontrol altına almış, cds'lerimizin yeniden 300 puan altına inmesini sağlamıştık. Maalesef bir gece komple TCMB politika değişikliği yapabilecek bir başkan değişikliği ile kısmen sağladığımız sakinleşmeyi bir anda ters yüz yaptık.

Şimdi görüyorsunuz yeni başkan ''faiz hemen düşecek ön yargısı doğru değil. Birkaç ay böyle bir düşüncemiz yok'' dese de kurlar durmuyor. Faiz artışı sonrası 7.21'e inmiş Dolar kuru 8.26 seviyelerine çıkmış durumda. Teknik olarak 8.58 yeniden görülür ve kırılacak olursa, çok hızlı bir yükseliş daha yaşanma riski olduğunu görüyorum. Umarım bu direnç görülmez ve kırılmaz. Eğer olursa, o zaman faiz düşürmek için bozulan düzen, ekstra kur artışı ile yeni faiz artışlarını da getirebilir. 

Kısacası piyasa dengelerini bir kere bozdunuz mu, sonra yeniden kurmanız sizin mantığınıza göre olmaz. Şu an ABD 10 yıllık faizleri yeniden % 1.75'leri zorluyor. CDS'lerimiz 500'e doğru gidiyor. 12 Nisan'da halkbank temyiz duruşması yaklaşıyor. Nisan TCMB faiz toplantısı tarihi geliyor. Pandemide biraz gevşedik, vakalar ve kayıplar patlamış durumda. Yaptığımız gevşeme hatası belki de yaz turizm sezonunu yeniden kaçırmamıza neden olacak. Çok mu önemli bu peki? Tabi ki önemli. Cari dengemizin bu yıl 36 Milyar Dolar açık vermesi bekleniyor. Turizm gelirleri normal zamanda 35 Milyar Dolar civarı girişle bu açığı dengeliyordu. Geçen yıl çok düşük seviyede kalınca rezerv sorunu yaşadık. Bu yıl da turizmi kaçırırsak, daha da sıkıntılı kur faiz denklemi görebiliriz.

İşte bu ortamda bir gün başlıyor. Yeni kabine açıklanınca özellikle ekonomi kadroları piyasadaki rahatsızlığı azaltabilir. Ya da alev daha da harlanır. Yaşayıp göreceğiz. TCMB başkan yardımcılarında görevden alma ve atama var. Bu gayet normaldir. Çünkü her başkan kendi ekibi ile çalışmak ister. Sorun, görevden alma ve yeni atamalarda değişen zihniyetlerdir. Yani yeni gelen ya da gelenler düşük faiz, yüksek kur görüşündeyseler, değişim oldukça beklentiler de bu yönde sürer. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 29.03.2021
    09:35

    TCMB başkan değişimi sonrası, piyasaları endişelendiren asıl konu yeni başkanın geldiği gibi yüksek puanlı faiz indirimleri yapar mı korkusuydu. Cumhurbaşkanı başdanışmanı böyle bir beklenti doğru olmadığını söylese de, bu sözleri yeni başkandan duymayı bekleyen bir piyasa vardı.... Devamı »

  • 26.03.2021
    09:28

    BIST aslında endeks ve hisseler özelinde gayet güzel tepki verdi ama, bankalarda süren yabancı satışları BIST'i baskılıyor. Muhtemelen TCMB başkan değişimi sonrasında olası yeni kabinenin açıklanması bekleniyor. TCMB başkan değişimi gibi, ekonomi kadrolarında da hızlı b&uum... Devamı »

  • 25.03.2021
    09:20

    TCMB başkanının gece yarısı görevden alınması sonrası çok sert bir düzeltme yapan BIST, tam düşündüğüm destek olan 1.260 seviyesinden tepki verdi. İki gündür toparlanma sürüyor. Ama bankalar hala satış baskısından çıkmış değiller. Banla... Devamı »

  • 24.03.2021
    09:27

    TCMB başkan değişimi ile birlikte panik düşüşler yaşayan BIST dün nihayet satışlara tepki verdi. Dünkü ''BIST Tepkisi Bugün Görülebilir!'' başlıklı yazımda böyle olmasını beklediğimi seviyeleri ile yazmıştım. Hatta eğer desteklerden 1.260 ... Devamı »

  • 23.03.2021
    09:26

    Durduk yerde yine piyasalarımızı sallayacak bir yol bulduk ve şimdi bunun yansımaları korku yaratıyor. Yaşanan faiz artışları ile yabancı kurumlardan yılın son çeyreğine doğru faiz indirimleri başlar, 400-500 baz puan yıl bitmeden faiz indirimi olur beklentileri vardı. Şimdi ise TCMB başkan d... Devamı »