Manifesto Günü!

24.03.2021 09:27
  •  A 

TCMB başkan değişimi ile birlikte panik düşüşler yaşayan BIST dün nihayet satışlara tepki verdi. Dünkü ''BIST Tepkisi Bugün Görülebilir!'' başlıklı yazımda böyle olmasını beklediğimi seviyeleri ile yazmıştım. Hatta eğer desteklerden 1.260 görülecek olursa, bir süredir ısrarla en az % 50 nakit olun dediğim nakit iyice kullanılabilir görüşümü yazmıştım. Bilanço karları ve beklentileri iyi olan hisseleri destek direnç tablosunda paylaştım diyerek uygun gördüğüm hisselerin tekniklerini de paylaşmıştım. Tam da düşündüğüm bir tepki gördük.

Peki Düşüş Bitti Mi?
              Dün tepkileri gördük ama yine de düşüş ve satışlar bitti diyemeyiz. Çünkü hala yabancılar portföylerindeki özellikle bankaları satmaya devam ediyorlar. Bugün bankalardaki satışlarının da azalmasını hatta bitmesini bekliyorum. Bu nedenle bankalara çok sıcak olmasam da, dünkü tabanların altında yaşanacak düşük fiyatlardan alım düşünülebilir. Satışların bittiği görüldüğü anda, düşük fiyatlardan alınan hisseler % 5 ile % 10 arası getiriler sağlayabilir. Ama tabi bu iyimser bakış. Bankaları bitirip, portföylerindeki diğer hisseleri de satmaya başlarlarsa işte ozaman işler ve beklentiler bozulur. GSM, sanayi ve holding olarak da borsanın en önemli hisseleri portföylerinde var. Umarım tümden Türkiye'yi terk ediyor olmazlar. Çünkü o zaman bunun nedeni sadece finansal korkular olmaz.

Manifesto Günü!
              Ama yine de bugün piyasanın yönünü Ak Parti'nin kongresinde Cumhurbaşkanının ''2023'ün manifestosu olacak'' dediği açıklamalar ve yeni yönetim-kabine belirleyecektir. Eğer TCMB başkanlığında yapılan radikal değişim gibi, ekonomi kadrolarında da benzer radikal değişimler olursa, bunun BIST ve piyasa baskıları yeniden görülür. Açıkçası ben artık sakinleşme olmasını bekliyorum. 

Yine de ekonomi reform paketlerinde yapılan açıklamalarla çelişkili davranışlar devam ediyor! Öngörülebilirlik, şeffaflık dedik. Fiyat istikrarı ve enflasyon konusunda kararlı bir politika izleyen TCMB Başkanını görevden alıp, tam tersi görüşte olan yeni bir başkanı atadık. Gelişmeler hakkında açıklamaları yeni başkan yapması gerekirken, Cumhurbaşkanı baş danışmanı faizlerde değişiklik olmayacaktır açıklaması yapıyor. Kısacası TCMB'nın özerkliği diye birşeyin kalmadığını göstermiş oluyoruz. Bu tarz açıklamaların TCMB'na olan güveni sarsacağını görmek gerekir ama maalesef hala bunu göremiyoruz.

Neyse, toparlarsam dün yaşanan sert düşüş esnasında beklentisi yüksek olan çok sayıda hisseden de taban ve tabana yakın fiyatlardan alım yapanlar oldu. Bugün BIST 1.431 - 1.443 - 1.460 seviyelerinin üstüne çıkamazsa, düşük maliyetli olanların kar satışları gelebilir. Bu da dün yaşanan yükseliş tepkisinin bugün aynı boyutta olmasına mani olabilir. 

Ama 1.260 desteğinin altına inecek bir BIST beklemiyorum. En azından bu şartlarda bunu beklemiyorum. Tabi yaratılan panikten daha da kötüsüne neden olacak yeni gelişmeler olursa o zaman iş değişir ve Kasım 2020 tarihinde aşağıda bırakılan 1.192 gap boşluğunu da kapatacak bir BIST riski artar. Dediğim gibi ben bunu beklemiyorum. Sakin olun derim. Kurlarda da yeniden geri gevşemeler bekliyorum. Ama bilemediğim faiz politikasında ne kadar hızlı ve yüksek değişim olacak. Eğer bir anda yüksek oranlı indirim yapılacak olursa, o zaman kurlardaki düşme beklentim bozulur ve yeniden zirve ve hatta yeni zirveleri görme riskimiz artar.

Kısacası bugün manifesto ne olacak görelim, ondan sonra gelişmeleri tahmin etmeye çalışalım derim. Yapılmaması gerekenleri yapan bir özelliğimiz var. Umarım benzer şoklarla piyasaları iyice bozmayız. Ama yaşananlar sonrasında cds'lerimiz 480, swap faizlerimiz de 1.400'leri görmüştü. Şimdi bu rakamlarda düşüşler var ama hala yüksek seyrediyor. Umarım yeni rekorları görmeyiz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 23.03.2021
    09:26

    Durduk yerde yine piyasalarımızı sallayacak bir yol bulduk ve şimdi bunun yansımaları korku yaratıyor. Yaşanan faiz artışları ile yabancı kurumlardan yılın son çeyreğine doğru faiz indirimleri başlar, 400-500 baz puan yıl bitmeden faiz indirimi olur beklentileri vardı. Şimdi ise TCMB başkan d... Devamı »

  • 22.03.2021
    02:22

    Son 20 ayda 4 kez Merkez Bankası Başkanı değiştirildi. Peki bu kadar hızlı başkanı değiştirilirse TCMB'na güven kalır mı? Gelen başkanlar bağımsız kararlar alabilirler mi? İşte bu nedenle zamanında TCMB'nın özerkliği çok önemli diyordum. Peki şimdi soruyorum, 20 ay &oum... Devamı »

  • 19.03.2021
    09:29

    En az 100 baz puan artış yapmasını beklediğim TCMB beklentilerin üstünde 200 baz puanlık artışla, politika faizlerini % 17'den % 19'a yükseltti. Geçen ay faiz artışı yapmamaları sonrasında, şimdi yapmadıkları artışlar sonra daha da yüksek oranlı artış yapmalarına n... Devamı »

  • 18.03.2021
    08:16

    FED ve TCMB faiz kararlarına odaklanmışken, salı günü Danıştayın andımızın okunmasını iptal yönündeki kararı, dün tam 1.582 direncini kırdık derken ABD Başkanı Biden'ın ''Rusya seçimlere müdahale etti, Putin bir katil bedel ödeyecekler'' ... Devamı »

  • 17.03.2021
    09:25

    BIST'deki yön arayışı sürüyor. Özel bir gündem yok. Dün olanları yazmıştım. Teknikleri dikkate alın derim. Yani 1.582 direnci görülür ve kırılacak olursa alımlar hızlanır ve yeni rekorları hızlı şekilde kırmaya başlarız. Yükseliş de genele yayılı... Devamı »