Gündemler Havada Uçuşuyor!

18.03.2021 08:16
  •  A 

FED ve TCMB faiz kararlarına odaklanmışken, salı günü Danıştayın andımızın okunmasını iptal yönündeki kararı, dün tam 1.582 direncini kırdık derken ABD Başkanı Biden'ın ''Rusya seçimlere müdahale etti, Putin bir katil bedel ödeyecekler'' sözleri, gün böyle bitecek galiba diye düşünürken Yargıtay Başsavcısından HDP'nin kapatılması ile ilgili Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru gündemlerin havada uçuşmasına neden oldu. Hangisine öncelik verelim, neye bakalım şaşırdık doğrusu.

Hemen kısa kısa değinelim. FED faizleri %0 ile %0.25 arasında aynı bıraktı. 80 Milyar Dolar tahvil, 40 Milyar Dolar mortgage dayalı varlıkları almaya devam edeceğini söyledi. 2021 büyüme beklentisini % 4.2'den % 6.5'e çekti. Enflasyonu bu yıl için % 1.8'den % 2.4'e revize ettiler ama gelecek yıl yine % 2 altına inecek diye düşünüyorlar. İşsizlik beklentisini bu yıl için % 4.5'e indirdiler. 2022 için de % 3.9'e indirildi. Sonraki yıllar için daha da aşağı yönlü beklentiler hakim. Tüm bunlara rağmen 2024 yılına kadar faizlerde değişiklik olmayacak diyorlar. Açıkçası ben verilerin bu yöndeki revizelerine katılıyorum ama olumlu yöndeki büyüme, işsizlik verilerine rağmen faizlerin değişmesini beklemedikleri görüşlerine katılmıyorum. Hatta ABD ekonomisi için yılın ikinci çeyreğinde % 11 üzeri beklentiler bile varken, FED faizlerinin bu yılın ortasından sonra piyasaları baskılayacak gelişmelere açık olduğunu düşünüyorum.

Biden'in CIA'den Rusya'nın seçimlere etkisi konusunda gelen rapor sonrasındaki sert açıklamaları 1.582 direncini kırıp yeni rekorlara yönelen BIST'i yeniden 1.582 altına çekmiş oldu. Rusya borsası Biden açıklamaları sonrasında % 3.5 civarı eksiye indi. Bu konuda önümüzdeki günlerde Rusya için alınacak yaptırım kararları bizim içinde önemli olacaktır. Çünkü Rusya ile ilişikili olan ülkelere de yaptırımların yansımalarını duyabiliriz. 

Bugün bizim için en önemli konu 14:00'te açıklanacak olan TCMB faiz kararı olacaktır. Açıkçası %15.61'e ulaşmış olan yıllık enflasyonda artan kur ve brent petrol sonrasında Mart ve Nisan aylarında da enflasyon artışları bekliyorum. Hal böyle iken % 1.66 seviyelerine yükselmiş olan ABD on yıllık faizlerinin de baskısı ile kurlarda baskılar devam edebilir. TCMB bu ortamda enflasyona göre net faiz vermeye devam ediyor görünmek için en az 100 baz puanlık bir faiz artışı kararı alabilir diye bekliyorum. Eğer bu yönde bir karar çıkmazsa, bunun kurlar ve borsa üzerinde olumsuz etkilerini görebiliriz. 

Yabancının hala BIST'de satış yaptığını ve yabancı takasının düşmeye devam ettiğini görüyoruz. Bu durum faiz artışı kararı gelmezse aynı şekilde sürebilir. Ama faiz artışının da ekonomi ve banka kredileri üzerinde olumsuz etkileri olduğu için, faiz artışı kararı gelirse bankalar yine olumsuz baskı göreceklerdir. Kurların da faizlerin de artması banka bilançoları için olumsuz etkiler yaratır. Her ikisinde de düşüşler ise banka karlarını arttırıcı etki sağlar. Lakin faizler artmaz enflasyon artışı devam ederse, kur artışı ekonomiye olan güveni olumsuz etkileyeceği için yabancı fonların çıkmasına neden oluyor diye, faiz artışı kararı olumlu olur diye düşünülüyor. Ama buna rağmen artan aradaki faiz kararları da yabancının BIST ve Türk varlıklarından çıkışlarını engellemedi.

Peki neden? Muhtemelen ABD ile ilişkilerde sahip olduğumuz riskler, yaptırım korkuları buna neden oluyor. ABD'nin çevremizdeki faaliyetlerine bakınca ilişkilerdeki risklerin azalmadığını arttığını görüyorum. İki ülke arasında özellikle lider seviyesinde olabilecek temas ve açıklamalar ilişkilerdeki riskler için belirleyici olabilir.

İşte bu sorunlar varken iç ve dış siyaseti gerecek bir gelişme de HDP için kapatılma başvurusu oldu. Ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemlerinden ötürü yapılan kapatma başvurusu, bana göre geç bile kalınmış bir karardır. HDP'nin PKK çizgisinde kalan açıklama ve eylemleri yıllardır sürüyordu. Neden bugün beklendi bilemiyorum. Ama hiç bir siyasi parti anaysayı yok sayamaz. Ülkenin parçalanmasına neden olacak tezleri savunamaz. Terör örgütüne yönelik destek ve eylemlerde, açıklamalarda bulunamaz. Çok geç alınmış bir kapatma başvurusu diye düşünüyorum. Ama özellikle dış ilişkilerde yeni baskılara neden olacaktır. Bunlar benim için hiç önemli değil. Bu ülkede siyaset yapacak olanlar kendisini anayasa ve ülkenin üzerinde göremez. Kanunlara uymak zorundadır. Ama bu sadece muhalefet partileri için değil, iktidar partisi ve temsilcileri için de böyle olmalıdır!

Bugün güne FED'in faizler konusunda iyimser açıklamaları nedeniyle pozitif başlayabiliriz. Ama bu kalıcı olur mu, bunu TCMB faiz kararı belirleyecektir. Lakin TCMB faiz artışı kararı alsa da, sonrasında ABD ile ilişkiler ve ABD on yıllık faizlerinde olası yükselişler BIST için riskler içermeye devam edecektir.

İşte bu nedenle endeks olarak değil de hisse bazlı takip etmek, yatırımlara da hisse bazlı karar vermek daha doğru olacaktır görüşümü koruyorum.

Çanakkale Zaferi Kutlu Olsun!
              Mukaddes vatan toprağını korumak için canlarını vermiş şehit, gazi olmuş tüm kahramanlarımızın, başta ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere ruhları şad, mekanları cennet olsun. Adeta bir destan olan bu büyük zaferin 106'ncı yılı kutlu olsun.

NOT: 11:10 civarı Ekotürk tv skype bağlantısı üzerinde sevgili Murat Tufan ile gündemi konuşacağız. İlgilenen ve soruları olanları bekleriz...

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.03.2021
    09:25

    BIST'deki yön arayışı sürüyor. Özel bir gündem yok. Dün olanları yazmıştım. Teknikleri dikkate alın derim. Yani 1.582 direnci görülür ve kırılacak olursa alımlar hızlanır ve yeni rekorları hızlı şekilde kırmaya başlarız. Yükseliş de genele yayılı... Devamı »

  • 16.03.2021
    09:34

    Bugün ABD Merkez Bankası FED toplanıyor. Kararlarını ise yarın açıklayacaklar. 18 Mart Çarşamba günü de TCMB Para Kurulu Toplantısı var. FED tüm dünya piyasaları için dikkatle izlenecek. Şu an için faizleri değiştirmeye yönelik bir açı... Devamı »

  • 15.03.2021
    09:28

    Cumhurbaşkanı cuma günü uzun zamandır beklenen ekonomik reform paketini açıkladı. Açıkçası vergi konusunda beklenen reformları göremedik. Yani enflasyonun da en önemli nedenlerinden biri olan ötv,kdv dahil ürünlerin fiyatlarında büyük... Devamı »

  • 12.03.2021
    09:26

    Dün tarihi direncini kırmayı deneyen BIST, 1.580'de gelen satışlarla yeniden direnci kıramadan realize yaşadı. Yabancıların özellikle de bankalardaki ısrarlı satışları sürüyor. Bugün açıklanacak ekonomik reform paketinin olası etkisi ve dün ABD ihaleleri sonr... Devamı »

  • 11.03.2021
    09:26

    ABD'de dün gerçekleşen 10 yıllık ihalelere katılım iyi olunca on yıllık tahvillerde satış hız kesti. Ama yine de % 1.52 seviyelerinde olduğunu bilmek lazım. Bugün de 30 yıllık tahvil ihaleleri olacak. Aynı katılımı orada da görürsek, ABD tahvil piyasası sakinleşebilir.... Devamı »