Yabancının Bitmeyen Banka Satışı Sürüyor!

26.03.2021 09:28
  •  A 

BIST aslında endeks ve hisseler özelinde gayet güzel tepki verdi ama, bankalarda süren yabancı satışları BIST'i baskılıyor. Muhtemelen TCMB başkan değişimi sonrasında olası yeni kabinenin açıklanması bekleniyor. TCMB başkan değişimi gibi, ekonomi kadrolarında da hızlı büyümeyi enflasyon ve fiyat istikrarını gözardı ederek önceliklik görecek bir kadro gelmesi halinde piyasa baskısı sürebilir. Kısacası yeni kabinenin oluşumu ve politikalarını görmek için bir süre daha temkinli bir piyasa görebiliriz. 

Ama aslında ekonomi reform paketi ilan edilmişti. Yeni kabine reform paketinde açıklananların tersine politikalar yapmaz diyenleriniz olabilir. Nitekim normalde ben de aynı görüşteydim. Ama Cumhurbaşkanının açıkladığı reformlar içinde, öngörülebilirlik, şeffaflık, dövize endeskli baskıyı TL'ye dönüştürme açıklamalarına rağmen gece yarısı fiyat istikrarını katı uygulayan TCMB başkanı görevden alındı. Yerine de tam tersi görüşte bir başkan getirildi. Piyasadaki yansımalara ve sonrasında yurt dışı finans ve rating kurumlarından gelen açıklamalara bakınca tüm çevreler tedirgin olmuş. O yüzden kabine ve sonrası gelişmeler önemli olacaktır.

FED ve AB'den pozitif Rüzgar!
              ABD haziran'da banka temettü yasağını ve geri alım sınırlamalarını kaldıracağı açıklamalarına sahne oluyor. Yeni alt yapı paketleri açıklanacağı ilan edildi. Hızlı aşılama programlarını açıkladılar. Bunlar borsalardaki risk iştahını yeniden arttırdı. Ama ben ABD'de beklentinin üzerinde gelen büyüme verilerine bakarak, ABD'nin hızlı büyüyeceğini ve yılın son çeyreği gibi, ABD enflasyon ve faizlerinde gelişmekte olan piyasaları baskılayacak artışlar riskini yüksek görüyorum. Ama şu sıra likidite süreceği için kendi içimizde sorunlar yaratmazsak dışarısı bizi çok sıkıntıya sokmayabilir.

AB Liderler Zirvesi toplandı. Karşılıklı olarak her alanda ilişkilerin geliştirilmesi istekleri ilan edildi. Bakalım zirveden somut ne kararlar çıkacak. Ama AB tarafından Demirtaş hakkındaki AİHM kararlarının uygulanması için haziran ayına kadar süre tanındı. Muhtemelen bu konu için AB konseyi Başkanı nisan'da Türkiye'ye gelecek. Kısacası her alanda dikenli yollar var. İlerleme isteği var ama, ilerlerken dikenlerden kendimizi ne kadar koruyacağız bakalım. 

Şu an için her iki çevreden de pozitif gelişmeleri görüyoruz. BIST güne pozitif başlayabilir. Ama yükselişin sürmesi için 1.431 ve 1.443 ilk dirençlerinin yukarı geçilmesi lazım. Bunu başarırsak, 1..480 - 1.491 ve 1.500 seviyelerine bakacağız. Bankalardaki bu satışların durması lazım. Yoksa 1.500'ü bu şekilde kırmamız çok zor olur. Yükseliş düşünürken yeniden 1.371 desteğinin altına inersek, o zaman da satışların paylaştığım alt desteklere doğru arttığını görebiliriz. 

Bu arada piyasalara etkisi açısından DXY(Dolar Endeksi)'i de takip edin. 92.80 yukarı geçilecek olursa, 93.10 - 93.50 - 94.00 ve 94.70 seviyelerine yükseliş yaşanır. Bunun olması kur ve borsa baskısı yaratbilir. Ama 92.80 direnci geçilemezse yeniden 91.80 seviyesine doğru düşmesi piaysaları rahatlatır. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve güzel bir haftasonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.03.2021
    09:20

    TCMB başkanının gece yarısı görevden alınması sonrası çok sert bir düzeltme yapan BIST, tam düşündüğüm destek olan 1.260 seviyesinden tepki verdi. İki gündür toparlanma sürüyor. Ama bankalar hala satış baskısından çıkmış değiller. Banla... Devamı »

  • 24.03.2021
    09:27

    TCMB başkan değişimi ile birlikte panik düşüşler yaşayan BIST dün nihayet satışlara tepki verdi. Dünkü ''BIST Tepkisi Bugün Görülebilir!'' başlıklı yazımda böyle olmasını beklediğimi seviyeleri ile yazmıştım. Hatta eğer desteklerden 1.260 ... Devamı »

  • 23.03.2021
    09:26

    Durduk yerde yine piyasalarımızı sallayacak bir yol bulduk ve şimdi bunun yansımaları korku yaratıyor. Yaşanan faiz artışları ile yabancı kurumlardan yılın son çeyreğine doğru faiz indirimleri başlar, 400-500 baz puan yıl bitmeden faiz indirimi olur beklentileri vardı. Şimdi ise TCMB başkan d... Devamı »

  • 22.03.2021
    02:22

    Son 20 ayda 4 kez Merkez Bankası Başkanı değiştirildi. Peki bu kadar hızlı başkanı değiştirilirse TCMB'na güven kalır mı? Gelen başkanlar bağımsız kararlar alabilirler mi? İşte bu nedenle zamanında TCMB'nın özerkliği çok önemli diyordum. Peki şimdi soruyorum, 20 ay &oum... Devamı »

  • 19.03.2021
    09:29

    En az 100 baz puan artış yapmasını beklediğim TCMB beklentilerin üstünde 200 baz puanlık artışla, politika faizlerini % 17'den % 19'a yükseltti. Geçen ay faiz artışı yapmamaları sonrasında, şimdi yapmadıkları artışlar sonra daha da yüksek oranlı artış yapmalarına n... Devamı »