Yeni Başkan Korkuları Giderdi!

29.03.2021 09:35
  •  A 

TCMB başkan değişimi sonrası, piyasaları endişelendiren asıl konu yeni başkanın geldiği gibi yüksek puanlı faiz indirimleri yapar mı korkusuydu. Cumhurbaşkanı başdanışmanı böyle bir beklenti doğru olmadığını söylese de, bu sözleri yeni başkandan duymayı bekleyen bir piyasa vardı.

Başkan Kavcıoğlu, piyasaların endişelerini gideren açıklamalarda bulunarak; “Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum”dedi. %5 enflasyon hedefine bağlı kalınacağını, hedefe ulaşmak için bütün para politikası araçlarını sıkı sıkıya kullanacaklarını söyledi. Umarım yapılan bu açıklamalar sonrası yeniden farklı bir gelişme yaşamayız. 

Kısacası TCMB başkan değişimi sonrası hemen ve yüksek faiz indirimi beklentisi endişeleri dağılmaya başlayacaktır. Lakin yaşananlar nedeniyle cds'lerimiz 300 altındaki seviyesinden sert yükselmiş oldu. Şimdi yeniden düşmesini görmek istenecektir. 

Halkbank Temyiz Kararı!
              12 Nisan'a kadar da bu stres piyasaların üzerinde baskını sürdürecektir. Umarım oradan da bankamız lehine bir karar çıkar ve bir süredir yaşadığımız olumsuz dalgalanmalardan bir nebze olsun çıkarız.

Pandemi Riski Dünya İçin Yine Ön Planda!
              Maalesef vaka patlamaları tüm dünyada yaşanıyor. Birçok ülkede yeniden kapanmalar başladı. Ülkemizde de Ramazan ayında kapanma yorumları yapılıyor. Aşılamalarda hala istenen düzeye gelinemediği için özellikle turizm beklentilerimiz açısından yeni kapanmalar büyük risk yaratır. Ulaştırma şirketlerimiz için de kapanma ve vaka artışları takip edilecektir. Şu sıra katlanarak giden vaka ve kayıp haberleri sektör için olumsuz bir risk diye düşünüyorum. Rusya ve civar ülkelerinden seyahat talepleri yüksek ama AB kaynaklı ülkelerden ertelemeler yönünde bilgiler geliyor. Umarım en kısa zamanda pandemiyi ülkemizde de kontrol altına alırız. Bu nedenle ben de, vaka artışı aynı hızla sürecek olursa, en kısa zamanda tam kapanma yaparak yazı kurtarmak isteğini doğru bulurum.

ABD Tahvil Faizleri Sakinleşiyor!
              Başkan ve FED'den faizler konusunda gelen açıklamalar ve yeni paket rakamları tahvil faizlerinin düşmesine yaradı. O konudaki görüşümü biliyorsunuz. Yılın ilk yarısı sorun beklemiyorum. Ama pandemi kontrol altına alınırsa, son çeyrek için enflasyon ve faiz artışlarının ABD tarafından tüm dünya gündemini meşgul etmesini bekliyorum.

Kabine Değişikliği Olacak Mı?
              TCMB başkan değişimi sonrası faiz belirsizliği, yeni başkanın açıklamaları ile yerini sakinleşmeye bırakabilir. Ama hala olası yeni kabine değişikliği konusunda piyasa endişeleri sürüyor. Özellikle ekonomi, maliye ve hazine gibi kadrolar merak konusu. Olası yeni kabineyi de bir an önce duyacaksak, duysak da ondan sonra yolumuza baksak herkes ve piyasalar için çok iyi olacak. Gereksiz bir dalgalanma yaşadık. 

Maalesef olası yeni bakanlar kurulu hala belli olmadığı için ve 12 Nisan tarihinde ABD'deki Halkbank temyiz duruşması nedeniyle piyasa baskısı sürecektir. 

NOT: 09:50 civarı Ekotürk canlı skype bağlantım var. İlgilenenleri bekleriz...

En kısa zamanda normalleşmenin başlayacağı güzel bir hafta dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.03.2021
    09:28

    BIST aslında endeks ve hisseler özelinde gayet güzel tepki verdi ama, bankalarda süren yabancı satışları BIST'i baskılıyor. Muhtemelen TCMB başkan değişimi sonrasında olası yeni kabinenin açıklanması bekleniyor. TCMB başkan değişimi gibi, ekonomi kadrolarında da hızlı b&uum... Devamı »

  • 25.03.2021
    09:20

    TCMB başkanının gece yarısı görevden alınması sonrası çok sert bir düzeltme yapan BIST, tam düşündüğüm destek olan 1.260 seviyesinden tepki verdi. İki gündür toparlanma sürüyor. Ama bankalar hala satış baskısından çıkmış değiller. Banla... Devamı »

  • 24.03.2021
    09:27

    TCMB başkan değişimi ile birlikte panik düşüşler yaşayan BIST dün nihayet satışlara tepki verdi. Dünkü ''BIST Tepkisi Bugün Görülebilir!'' başlıklı yazımda böyle olmasını beklediğimi seviyeleri ile yazmıştım. Hatta eğer desteklerden 1.260 ... Devamı »

  • 23.03.2021
    09:26

    Durduk yerde yine piyasalarımızı sallayacak bir yol bulduk ve şimdi bunun yansımaları korku yaratıyor. Yaşanan faiz artışları ile yabancı kurumlardan yılın son çeyreğine doğru faiz indirimleri başlar, 400-500 baz puan yıl bitmeden faiz indirimi olur beklentileri vardı. Şimdi ise TCMB başkan d... Devamı »

  • 22.03.2021
    02:22

    Son 20 ayda 4 kez Merkez Bankası Başkanı değiştirildi. Peki bu kadar hızlı başkanı değiştirilirse TCMB'na güven kalır mı? Gelen başkanlar bağımsız kararlar alabilirler mi? İşte bu nedenle zamanında TCMB'nın özerkliği çok önemli diyordum. Peki şimdi soruyorum, 20 ay &oum... Devamı »