Biden'dan Yeni Paket!

01.04.2021 09:42
  •  A 

ABD Başkanı Biden, 2.3 Trilyon Dolar'lık yeni paketi açıkladı. Çoğunluğu alt yapı yatırımlarına ayrılan ve sekiz yılı kapsayan bu paketin finansmanı yıllık 400 Bin Dolar üzerinde geliri olanların vergi oranı artışı ile finanse edilmesi düşünülüyor. Bu nedenle kurumlar vergisi %21'den %28'e çıkartılarak 15 yıldan uzun bir sürede bu paranın toplanması planlanıyor. Pakette yaşlı ve engellilerin bakımına da 400 Milyar Dolar kaynak ayrılıyor. ABD yıllar sonra kısmen sosyal devlet olma yolunda bir karar almış gözüküyor. Bizim ülkemizde yıllardır yaptığımız sosyal destekler ABD'nin de aklına gelmiş.

Diğer gündemlere ek OPEC topantısı var. Üretim üzerinde alınacak kararlar petrol fiyatları üzerinde etkili olacaktır. Pandemi kapanmalarının artması petrol fiyatını aşağı yönlü baskılıyor. Ben brent petrolün düşebileceği seviyenin en fazla 60$ ile sınırlı olacağını, kısa bir süre sonra yeniden yükselişle yıl içinde 70$ - 74$ ve 80$ seviyelerinin görülmesini bekliyorum. Diğer bakır, gümüş, nikel dahil her türlü emtia, maden ve hammadde fiyatlarında da artış yaşanacak bir yıl olmasını bekliyorum.

Bu arada yeni bir iç gündem de, Sayın Bahçeli'nin ''Anayasa Mahkemesi Kapatılmalıdır!'' açıklaması olacaktır görüşündeyim. Bu açıklama bir süre yeni bir polemik yaratacaktır.

TCMB Başkanı piyasaları yatıştırma toplantılarını sürdürüyor. Banka Genel müdürleri, yöneticileri derken, şimdi de şirket yöneticilerine karşı yapılan sunumlarla para politikasında enflasyonun üstünde faiz politikasının süreceği mesajları veriliyor. Ama başkan değişimi ile başlayan tedirginlik sonrası, 15 Nisan toplantısı görülmek istenecektir. Enflasyon düşmeden yapılacak faiz indirimleri kurlarun yükselmesi ve dolayısı ile kur etkili enflasyon artışlarına neden olur.

BIST'deki banka satışları hala sürüyor. Yabancılar bankalardan çıkmaya devam ediyorlar. Bu durum sürdüğü sürece BIST'in yukarı tepkilerini baskılıyor. Şu an için bankalar yine önemli desteklerde bulunuyor. Ben bu seviyelerde tutunmasını ve bir süre sonra satışların tamamlanıp, bankaların da yükselişi desteklemesini bekliyorum. Aksi halde, yani mevcut destek bölgesi de kırılacak olursa, o zaman bankalarda ekstra bir düşüş dalgası daha başlar ki, bu tarz bir fiyatlamanın farklı gerekçeleri olduğunu düşünmek gerekir. Bu gerekçeler de tüm piyasaları olumsuz etkilemesi beklenen bir takım gelişmelerden kaynaklı olabilir. Kısacası bankaların dün gördükleri düşüklerden daha aşağıya artık düşmemesi gerekir.

Mevduattaki stopaj indirimi 31 Mayıs tarihine kadar uzatıldı. Dün biten indirimin uzaması fazilere verilen desteğin sürdüğünü gösteriyor. Piyasada olumlu tepkilerini görebiliriz.

Tüm bunların ışığında pozitif bir BIST bekliyorum. Ama hesapta olmayan yeni gündemler maalesef beklentilerimizi bozmaya devam ediyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 31.03.2021
    09:35

    BIST için Nisan ayı genelde yükselişlerin yaşandığı, Mayıs'la birlikte ise yaz öncesi kar satışları ve tatile çıkacak olanların borsalardan uzaklaşması yönünde hareketler görürdük. Ama dünyaya musallat edilen pandemi nedeniyle bu durum ge&cce... Devamı »

  • 30.03.2021
    09:37

    ABD büyümesine paralel FED faiz artışı riskleri, ABD ile her türlü yaptırım riskleri, TCMB rezerv azlığı, kur yükselişinin piyasalara ve enflasyona baskısı, yabancıların özellikle bankalarda satışlarının sürmesi, cds'lerimizde yükseliş, DXY(Dolar Endeksi),... Devamı »

  • 29.03.2021
    09:35

    TCMB başkan değişimi sonrası, piyasaları endişelendiren asıl konu yeni başkanın geldiği gibi yüksek puanlı faiz indirimleri yapar mı korkusuydu. Cumhurbaşkanı başdanışmanı böyle bir beklenti doğru olmadığını söylese de, bu sözleri yeni başkandan duymayı bekleyen bir piyasa vardı.... Devamı »

  • 26.03.2021
    09:28

    BIST aslında endeks ve hisseler özelinde gayet güzel tepki verdi ama, bankalarda süren yabancı satışları BIST'i baskılıyor. Muhtemelen TCMB başkan değişimi sonrasında olası yeni kabinenin açıklanması bekleniyor. TCMB başkan değişimi gibi, ekonomi kadrolarında da hızlı b&uum... Devamı »

  • 25.03.2021
    09:20

    TCMB başkanının gece yarısı görevden alınması sonrası çok sert bir düzeltme yapan BIST, tam düşündüğüm destek olan 1.260 seviyesinden tepki verdi. İki gündür toparlanma sürüyor. Ama bankalar hala satış baskısından çıkmış değiller. Banla... Devamı »