ABD Başkanı Biden, 2.3 Trilyon Dolar'lık yeni paketi açıkladı. Çoğunluğu alt yapı yatırımlarına ayrılan ve sekiz yılı kapsayan bu paketin finansmanı yıllık 400 Bin Dolar üzerinde geliri olanların vergi oranı artışı ile finanse edilmesi düşünülüyor. Bu nedenle kurumlar vergisi %21'den %28'e çıkartılarak 15 yıldan uzun bir sürede bu paranın toplanması planlanıyor. Pakette yaşlı ve engellilerin bakımına da 400 Milyar Dolar kaynak ayrılıyor. ABD yıllar sonra kısmen sosyal devlet olma yolunda bir karar almış gözüküyor. Bizim ülkemizde yıllardır yaptığımız sosyal destekler ABD'nin de aklına gelmiş.
Diğer gündemlere ek OPEC topantısı var. Üretim üzerinde alınacak kararlar petrol fiyatları üzerinde etkili olacaktır. Pandemi kapanmalarının artması petrol fiyatını aşağı yönlü baskılıyor. Ben brent petrolün düşebileceği seviyenin en fazla 60$ ile sınırlı olacağını, kısa bir süre sonra yeniden yükselişle yıl içinde 70$ - 74$ ve 80$ seviyelerinin görülmesini bekliyorum. Diğer bakır, gümüş, nikel dahil her türlü emtia, maden ve hammadde fiyatlarında da artış yaşanacak bir yıl olmasını bekliyorum.
Bu arada yeni bir iç gündem de, Sayın Bahçeli'nin ''Anayasa Mahkemesi Kapatılmalıdır!'' açıklaması olacaktır görüşündeyim. Bu açıklama bir süre yeni bir polemik yaratacaktır.
TCMB Başkanı piyasaları yatıştırma toplantılarını sürdürüyor. Banka Genel müdürleri, yöneticileri derken, şimdi de şirket yöneticilerine karşı yapılan sunumlarla para politikasında enflasyonun üstünde faiz politikasının süreceği mesajları veriliyor. Ama başkan değişimi ile başlayan tedirginlik sonrası, 15 Nisan toplantısı görülmek istenecektir. Enflasyon düşmeden yapılacak faiz indirimleri kurlarun yükselmesi ve dolayısı ile kur etkili enflasyon artışlarına neden olur.
BIST'deki banka satışları hala sürüyor. Yabancılar bankalardan çıkmaya devam ediyorlar. Bu durum sürdüğü sürece BIST'in yukarı tepkilerini baskılıyor. Şu an için bankalar yine önemli desteklerde bulunuyor. Ben bu seviyelerde tutunmasını ve bir süre sonra satışların tamamlanıp, bankaların da yükselişi desteklemesini bekliyorum. Aksi halde, yani mevcut destek bölgesi de kırılacak olursa, o zaman bankalarda ekstra bir düşüş dalgası daha başlar ki, bu tarz bir fiyatlamanın farklı gerekçeleri olduğunu düşünmek gerekir. Bu gerekçeler de tüm piyasaları olumsuz etkilemesi beklenen bir takım gelişmelerden kaynaklı olabilir. Kısacası bankaların dün gördükleri düşüklerden daha aşağıya artık düşmemesi gerekir.
Mevduattaki stopaj indirimi 31 Mayıs tarihine kadar uzatıldı. Dün biten indirimin uzaması fazilere verilen desteğin sürdüğünü gösteriyor. Piyasada olumlu tepkilerini görebiliriz.
Tüm bunların ışığında pozitif bir BIST bekliyorum. Ama hesapta olmayan yeni gündemler maalesef beklentilerimizi bozmaya devam ediyor.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_