Her Şeyin Başı Sağlıktır!

07.04.2021 09:36
  •  A 

ABD faizleri artarsa ons ve borsalar düşer, kur çıkar. Kabinede olası yeni ekonomi kadroları çok önemli. Doğru seçimlerde kur düşer, ekonomi rahatlar, yanlış seçimde kur ve borsa baskısı sürer. Faizler artar. Zorunlu faiz inişi kurları yeniden hızlandırır. Kurlar hızlanırsa dövizli ödemelerde sıkıntılar olur. ABD şu yaptırımı yaparsa tüm piyasa bozulur. Bu kapsamda sınırlı kalırsa kısmen rahatlama olur. AB'den üst düzey ziyaret oldu. Havuçlar var ama şartlar da var. Şu an için ekstra bir etkisini beklemiyorum. Biden arasa iyi olur, aramadı sıkıntı mı var? TCMB faizleri indirecek mi, yoksa enflasyon daha da artarsa arttıracak mı? Akdenizde çatışma mı olacak, yoksa istikşafi görüşmeler olumlu mu sonuçlanacak? Yabancı hala sattığı için özellikle bankalar borsayı düşürüyor. Satışları dursa BIST yükselir. Acaba banka mı alsak, diğer hisseleri mi tercih etsek? ...............................................

Bu düşünceler bitmez. Hayat devam ettikçe yenileri ile sürmeye devam eder. Ama esas olan hayatın sizler için sürmesidir! Yoksa milyonlarınız olsa sağlığınız bozulursa fayda etmez. Lütfen ama lütfen pandemi tedbirlerini ihmal etmeyiniz. Her şeyin başı sağlıktır. Diğer yukarıda saydıklarım sağlıklı insanlar için önemli olan detaylardır.

Maalesef pandemi vaka patlaması yaşıyoruz. Vaka sayısında 50 Bin ile Hindistan'ın altında dünya ikinciliğine çıktık. Dün 211 açıklanan vefat var. Ne oldu da bir anda böyle oldu? Günlük kayıp sayısı 70 altına inmişken bir anda patladı. Yasaklar gevşetildi, parti kongreleri pandeminin yeniden tüm bölgelerde artmasına neden oldu. Öyle oldu, böyle oldu. Ama şu an çok kötü bir durumdayız. Aşılamalara rağmen hastalığa yakalanıldığını unutmayın. İki aşısını da yaptırmasına rağmen yoğun bakıma alınan da, vefat eden de var. Çünkü aşılardan sonra en az 15 günlük bir korunma süresi şartı var. Kaldı ki bu süre sonrasında da korunmazsanız risk hala var.

Sokak manzalarına baktığımda duyarsızlık görüyorum. Böyle giderse yaz ayları için turizm beklentileri de güme gider. Döviz ödemeleri ve rezervleri için, ulaştırma sektörü, oteller ve tedarikçileri için turizm gelirleri çok önemli. Eğer vaka artışlarını yeniden ve hızla düşüremezsek, yeniden sert ve tam kapanmalar gelir. Ulaştırmada hatlar yine kapanır. Oteller bir sezon daha kaçırmak zorunda kalır. Bunların ekonomi üzerinde baskıları olur.

Ne olur ama ne olur sizler de kendi üzerinizde sorumluluk olduğunun bilinci ile pandemi yasak ve tedbirlerine uyunuz. 

BIST için görüyorsunuz yabancının banka satışları hala sürüyor. Ama bizde de gündemi gerecek gelişmeler bitmiyor maalesef. Biri bitse, başka bir sebep buluyoruz piyasaları gerecek. Bu ortamda diğer tüm risklerimiz karşımızda dururken, genel endeks olarak değil de hisse bazlı takipte kalmak ve 1.260 endekste full hisseye döndüğümüz yapıdan gerçekleşmeler sonrası yeniden % 50-%50 nakit hisse kalmak doğru bir karar olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.04.2021
    09:28

    Maalesef dünyanın enflasyon yaratmak için uğraştığı bir dünya da, biz hala yüksek enflasyon baskısından bir türlü kurtulamıyoruz. Dün gelen Mart ayı enflasyon verileri bu sorunun hala sürdüğünü gösterdi. TÜFE'de Mart'ta aylık... Devamı »

  • 05.04.2021
    09:37

    10:00'da enflasyon verisi gelecek. %1.04 aylık artış beklentisi var. Beklentinin üzerinde ya da altında açıklanacak bir veri TCMB politika faizleri için önemli olacaktır. Yine zor bir haftaya başlıyoruz. AB piyasalarında Paskalya Tatili var. Dış piyasalarda borsalar pozit... Devamı »

  • 02.04.2021
    09:28

    TCMB başkanı bu sefer de yatırımcı toplantısı yaptı. Toplantılarda ısrarla enflasyon ve para politikasında değişiklik olmayacağı yönünde açıklamalara devam etmesi nedeniyle oluşan panik yatışmaya başladı. Bu esnada bankalarda yaşanan satışlar da durup genel bankalara alımlar gelince... Devamı »

  • 01.04.2021
    09:42

    ABD Başkanı Biden, 2.3 Trilyon Dolar'lık yeni paketi açıkladı. Çoğunluğu alt yapı yatırımlarına ayrılan ve sekiz yılı kapsayan bu paketin finansmanı yıllık 400 Bin Dolar üzerinde geliri olanların vergi oranı artışı ile finanse edilmesi düşünülüyor. Bu neden... Devamı »

  • 31.03.2021
    09:35

    BIST için Nisan ayı genelde yükselişlerin yaşandığı, Mayıs'la birlikte ise yaz öncesi kar satışları ve tatile çıkacak olanların borsalardan uzaklaşması yönünde hareketler görürdük. Ama dünyaya musallat edilen pandemi nedeniyle bu durum ge&cce... Devamı »