Köprüden Önceki Son Çıkış Mı?

09.04.2021 09:42
  •  A 

Önümüzdeki hafta Halkbank duruşması ve TCMB toplantısı piyasalarımız için çok önemli. Peki köprüden önce son çıkış mı olacaktır sizce? TCMB için böyle bir durum düşünmüyorum. Bu ortamda TCMB değişiklik yapmayacaktır diye düşünüyorum. Ama değişiklik olmasa bile, piyasa yeni başkanın önceki yazıları ve başkan değişiminin şekli nedeniyle yine de rahatlayamayacaktır.

Halkbank duruşması ise asıl önemli gelişme olacaktır. Dava düştü denecek bir karar piyasaları pozitif etkiler. Ama dava sürecek denirse ki, genel beklenti bu yönde. Bu takdirde tepemizde sallanan demokles kılıcı sallanmaya devam edecektir. Maalesef iki ülke arasında son dönem ilişkilerin şekli zaten sıkıntılı olduğu için, dava sürecek sonucu çıkarsa ozaman piyasada tedirginlik daha da artabilir. Yabancı da zaten tüm bunlar nedeniyle tedirgin olduğu için hala ve her fırsatta özellikle banka ve ağırlıklı oldukları büyük holdinglerde satmaya devam ediyorlar. Sattıkları için de hemen başka şeyler almıyorlar. Şu an çıkıyorlar. Ama bu sonra çok daha üstten geri almazlar sonucu çıkartmasın. Geçmiş çok krizde benzer şekilde satıp sonrasında geri almayı da bildiler. Hatta benzer süreçler sonrasında borsadan sıfırlar bile atılacak yükselişler yaşandı.

Ama bunun için istikrar ve güven lazım. Yabancıyı boş verin siz cevap verin, siz ülkenin vatandaşı olarak her şey çok güzel diye mi düşünüyorsunuz? Öyleyse bu yabancı neden satıyor diye şaşırıp sorgulayalım. Ama siz bile birçok olaydan tedirgin iseniz, o zaman bu ülkede kalmak zorunda olmayan yabancı neden dursun ki. 

Umarım sahip olduğumuz riskler en kısa zamanda ülkemizin lehine çözülür. Ama gördüğünüz gibi biz mevcutlar çözülsün diye beklerken, yenilerini bunlara ekliyoruz. 

Önümüzdeki hafta bu nedenle çok önemli olduğu için hacim daralması ve düşüş yaşanması tedirgin olanların nakit olarak önümüzdeki haftaya girmek istemeleri nedeniyle gayet normaldir.

En kısa zamanda yeniden  yüzlerinizin güleceği güzel ve karlı piyasalara dönülmesini diliyorum. Umutsuz olmayın. Çünkü çok da kolay ve hızlı yükselebiliriz. Ama durumu daha da zorlaştıracak kararları biz kendi elimizle almaya devam edersek, ozaman maalesef yeni düşüşlere de açık olduğumuzu biliniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç, güzel bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.04.2021
    09:40

    Bugün uzun beklenti yazısı yazmayacağım. Önceki günlerden gelen gündemler dışında özel bir gelişme yok. Sadece dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz ve enflasyonda tek haneye inme konusunda kararlıyız açıklamaları yaptı. Enflasyonu düşürerek bunu yaptığımız t... Devamı »

  • 07.04.2021
    09:36

    ABD faizleri artarsa ons ve borsalar düşer, kur çıkar. Kabinede olası yeni ekonomi kadroları çok önemli. Doğru seçimlerde kur düşer, ekonomi rahatlar, yanlış seçimde kur ve borsa baskısı sürer. Faizler artar. Zorunlu faiz inişi kurları yeniden hızlandı... Devamı »

  • 06.04.2021
    09:28

    Maalesef dünyanın enflasyon yaratmak için uğraştığı bir dünya da, biz hala yüksek enflasyon baskısından bir türlü kurtulamıyoruz. Dün gelen Mart ayı enflasyon verileri bu sorunun hala sürdüğünü gösterdi. TÜFE'de Mart'ta aylık... Devamı »

  • 05.04.2021
    09:37

    10:00'da enflasyon verisi gelecek. %1.04 aylık artış beklentisi var. Beklentinin üzerinde ya da altında açıklanacak bir veri TCMB politika faizleri için önemli olacaktır. Yine zor bir haftaya başlıyoruz. AB piyasalarında Paskalya Tatili var. Dış piyasalarda borsalar pozit... Devamı »

  • 02.04.2021
    09:28

    TCMB başkanı bu sefer de yatırımcı toplantısı yaptı. Toplantılarda ısrarla enflasyon ve para politikasında değişiklik olmayacağı yönünde açıklamalara devam etmesi nedeniyle oluşan panik yatışmaya başladı. Bu esnada bankalarda yaşanan satışlar da durup genel bankalara alımlar gelince... Devamı »