Merkez Bankası Kripto Para Ödemelerine Yasak Getirdi!

16.04.2021 09:49
  •  A 

TCMB faiz politikasında şimdilik değişiklik olmadı. Beklentim de bu yöndeydi. Ama karar öncesi yükselen bankalar, karar çıkmadan realize oldu. BIST de buna uygun önce yükseldi, sonra düştü. Aslında karar doğru. Ama bir kere algılar bozulduğu için, şimdi yeniden eskiye döndürmek çok kolay olmuyor. Kararlarda ister istemez şüpheyle detaylar aranıyor.

İçerikte enflasyonda % 5 hedefine ulaşana kadar enflasyon üzerinde faiz verilecektir ifadesi eklenirken, sıkı para politikasına yönelik bazı metinler çıkarılmış. Enflasyon beklentiklerinde düşüş görüldüğü an faiz indirimleri başlayacak algısı oluşmuş durumda. Bu kapsamda 29 Nisan enflasyon raporu önemli olacaktır. Mayıs başındaki toplantıda da enflasyon baskısı görülmesini beklediğim için, Mayıs ayında da indirim kararı beklemiyorum. Ama haziran ayında enflasyonda mevsimsel bir iniş görülecek olursa, hemen faiz indirimine geçilebileceği izlenimi edindim.

Şu an için en azından korkulan olmadı. Enflasyon yükselirken faiz indirilmemiş oldu. BIST dün karışık tepkiler verse de, aslında bu karar sonrası ve ABD tahvil faizleri düştüğü için pozitif bir havaya dönebilirdi. Ama asıl niyet ilk fırsatta faiz indirimleri olacaktır algısını kıramayıp daha da güçlendiren bir açıklama olduğu için, endeks üzerinde baskı yine devam edecektir. Ama hisse bazlı ayrışmalar başlayabilir. Bakalım yabancılar nasıl görecek. Çünkü yabancı satışları bankalarda aynı şekilde sürecek olursa, BIST'in toparlanması gecikebilir. Son dönem bankalar sonrası sanayi hisselerinde de satışlar yaşanmaya başladı. Bu da sıkıntılı bir durum. Eğer bankalardaki satışların benzeri sanayi endeksine yönelirse, bu durum da endeks için ayrı bir engel teşkil eder. Umarım birkaç güdür yaşadığımız tablo olumluya dönmeye başlar.

Merkez Bankası Kripto Paralar Ödeme Aracı Olmaz Dedi!
              Son dönem tüm dünyada kripto para çılgınlığı yaşanıyor. Bana göre sınırlanan arz sayesinde ve sadece pazarlama-reklam ile devamlı yükselecek algısı yaratıldığından yükselen bir ürün olarak görüyorum. Ama devamlı yükseldiği için her gün yeni yatırımcıları çekiyor. Bu halini çok riski gördüğümü biliyorsunuz. Merkez Bankası da, kriptolar için önemli bir karar açıkladı. Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmasına Yönelik Yönetmelik'' adıyla Resmi Gazete'de yayınlandı.

“Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.”

“Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.
             Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.”

Yönetmelik 30 Nisan'da yürürlüğe girecek. Açıklamada göreceğiniz üzere, kripto yasağı değil ama kriptoların ödeme aracı olarak kullanılamayacağı ilan edildi. Benzer karar ve uygulamaların dünya genelinde de alınmasını bekliyorum. Ben doğru buluyorum. Bu haliyle yaşanan devamlı yükselecek algısı ile alınan bu varlıkların, bir süre sonra çok ciddi kayıplar ve mağduriyetler yaşatacağı görüşündeyim. İşler tersine döndüğü zaman muhatap bile bulamayacağınız bir üründen bahsediyoruz. 

Ancak kriptoya karşı değilim. Gelecek kriptoların daha da gelişeceği bir gelişmeyi yaşatacaktır. Ama bunun hukuki alt yapısı kurulmalıdır. Bu hali çok büyük riskler içeriyor.

BIST için aslında dünkü TCMB kararını yine de doğru bulduğum için pozitif bir gün olmasını bekliyorum. Umarım hafta sonuna bu şekilde bir havada gireriz. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim. Lütfen gerek olmadığı takdirde, kalabalıklardan izole olun. Yaşam sürüyorsa yukarıda anlattıklarımızın bir anlamı olur. Pandemi kayıpları inanılmaz boyutta patlamış durumda. Kontrol altına alındığını görmeden tedbirlerinizi ihmal etmeyin derim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.04.2021
    09:40

    Nihayet TCMB başkan değişimi sonrası ilk PPK toplantısı günü geldi! Neden böyle söyledim? Çünkü bir önceki başkan 200 baz puan faiz artışı kararı aldıktan sonra gece yarısı görevden alınmıştı. Yerine faizlerin indirilmesini, faizin düşük olmas... Devamı »

  • 14.04.2021
    09:28

    Dün pandemi konulu toplanan kabineden iki haftalık kısmi kapanma kararı çıktı. Zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahat kısıtlandı. Sokağa çıkma yasağı akşam 19.00 ile sabah 05.00 arasına çekildi. Daha birçok alanda yeni yasaklara uygun kısıtlamalar getirildi. Um... Devamı »

  • 13.04.2021
    09:29

    Halkbank'ın ABD'deki temyiz duruşması yapıldı. Taraflar iddia ve savunmalarını verdiler. Mahkemeden karar bekleniyor. Ancak, savcılığın bankanın yargılanması için sunduğu iddialarından birisi, ABD'nin ambargo uyguladığı İran'ın 1 Milyar Dolar civarı kara para a... Devamı »

  • 12.04.2021
    09:36

    Önemli bir haftaya başlıyoruz. Bugün ABD'de Halkbank duruşması var. Halbank'ın avukatları dinlenecek. Karar bugün çıkmayabilir ama, çıkacak kararda Halkbank avukatları haklı bulunursa, alt mahkemede görülen dava düşmüş olacak. Yok eğer üs... Devamı »

  • 09.04.2021
    09:42

    Önümüzdeki hafta Halkbank duruşması ve TCMB toplantısı piyasalarımız için çok önemli. Peki köprüden önce son çıkış mı olacaktır sizce? TCMB için böyle bir durum düşünmüyorum. Bu ortamda TCMB değişiklik yapmayacaktır d... Devamı »