TCMB Faizi Değiştirecek Mi?

15.04.2021 09:40
  •  A 

Nihayet TCMB başkan değişimi sonrası ilk PPK toplantısı günü geldi! Neden böyle söyledim? Çünkü bir önceki başkan 200 baz puan faiz artışı kararı aldıktan sonra gece yarısı görevden alınmıştı. Yerine faizlerin indirilmesini, faizin düşük olmasını savunan yeni başkan Kavcıoğlu atandı. Şimdi bakalım yeni başkan ile faizlerde ne gibi bir değişiklik olacak göreceğiz. Ağbal'ın 200 puan faiz artış kararı öncesinde 7.78'e çıkan Dolar, 200 puan faiz artışı sonrası 7.21 seviyesine inmişti. Gece yarısı başkan değişimi kararı ile 8.48 seviyesine yükselerek sert bir tepki verdi. Enflasyonda yukarı yönlü yükseliş sürüyor. Hal böyle iken TCMB'nın bu ay bir faiz indirimi yapmasını beklemiyorum. 

Eğer %16.19 olan TÜFE ve % 31.2 ÜFE'ye bakarak mesaj mahiyetinde sıkı para politikası ve enflasyon kontrolünde kararlı olduğunu göstermek için 50 baz puan gibi bir faiz artışı yapacak olursa, piyasadaki algı değişir. Kurlarda gevşeme başlar. BIST'de bankaların öncülüğünde hızlı bir toparlanma görülür. Sonrasında düşen kur ortamında merkez bankası döviz rezerv alımları başlayabilir. Bu durum da kurların fazla düşmesine engel olmuş olur. Olması gereken de bu zaten. Sonrasında da enflasyonun durduğu ve düştüğü görüldüğünde faiz indirimleri başlatılır.

Böyle değil de, nasılsa kur yeniden 8.08 civarına indi. Madem ilk tepki sonrası kurda düşüş yaşanıyorsa, pandeminin baskıladığı ortamda büyüme yükselmeli ki, istihdam da artsın diyerek faiz indirimini enflasyon düşmeden başlatırsa, bu takdirde kurlarda sert tepkiler yaşanabilir. TCMB döviz rezervlerinde sıkıntının olduğu bir ortamda yeniden bir kur atağı başlarsa, ithal bağımlılığımız yüzünden enflasyonda da kur etkili yeniden yükselişin hızlandığını görebiliriz. Bu durumun sonucu geçmişte hep ekstra faiz artışları oldu. Yine benzer bir son ile karşılaşma riskimiz olur diyorum. İşte bu yüzden bir-iki ay enflasyonun düştüğünü görmeden faiz indirimlerini doğru bulmam. Bu işler deneme yanılma ile olmaz. Eğer sürpriz yapıp faiz indirimi kararı alınırsa, BIST'in de yeniden satış baskısına geri dönmesini ve yeni dip arayışları başlatmasını beklerim. 

ABD FED Başkanı Powell, enflasyon artıyor diye hemen faiz artışı yapmayız. Eğer böyle bir süreç başlayacaksa öncesinde varlık alımlarını azaltmaya başlarız. Böylece devamında faiz artışı geleceğini anlar ona göre tedbir alırsınız diye, piyasaya bilgi veriyor. İşte olması gereken merkez bankaları şeffaflığı böyle olur. Bizde ise bugünden yarına ne olur onu bile öngöremiyoruz gördüğünüz gibi.

Bağlayacak olursak, ABD'nin Karadeniz'e gemilerini yollamaktan vazgeçmiş olması, ABD enflasyon artışına rağmen ABD tahvil faizlerinde ve Dolar endeksi DXY'de düşüş yaşanıyor olması ile birlikte, TCMB politika faizinde de değişiklik yapılmazsa, BIST dün başlattığı yükselişe devam eder. 1.445 BIST için önemli bir seviye. Yükselişin sürmesi için bu direncin kırılması gerekir. Bu seviye altında yeniden satış baskısı başlar.

Ben BIST'in alıcılı başlamasını, faizlerin en azından aynı kalmasını ve 1.445 direncinin test edilmesini bekliyorum. Bu olursa, bugün 14:00 TCMB faiz kararı sonrası çok sayıda hissede sert yükselişlerin de yaşanmasını bekliyorum. Olası hareket beklediğim hisseleri sitemin Destek-Direnç Tablosunda paylaştım. Çok sayıda hisse olduğu için, faiz indirimi olmaması halinde, genele yayılan bir yükseliş beklediğimi düşünebilirsiniz.

NOT: 11:10 gibi Ekotürk TV skype bağlantısı üzerinden sevgili Murat Tufan ile gündemi konuşacağız. İlgisini çekenleri bekleriz...

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.04.2021
    09:28

    Dün pandemi konulu toplanan kabineden iki haftalık kısmi kapanma kararı çıktı. Zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahat kısıtlandı. Sokağa çıkma yasağı akşam 19.00 ile sabah 05.00 arasına çekildi. Daha birçok alanda yeni yasaklara uygun kısıtlamalar getirildi. Um... Devamı »

  • 13.04.2021
    09:29

    Halkbank'ın ABD'deki temyiz duruşması yapıldı. Taraflar iddia ve savunmalarını verdiler. Mahkemeden karar bekleniyor. Ancak, savcılığın bankanın yargılanması için sunduğu iddialarından birisi, ABD'nin ambargo uyguladığı İran'ın 1 Milyar Dolar civarı kara para a... Devamı »

  • 12.04.2021
    09:36

    Önemli bir haftaya başlıyoruz. Bugün ABD'de Halkbank duruşması var. Halbank'ın avukatları dinlenecek. Karar bugün çıkmayabilir ama, çıkacak kararda Halkbank avukatları haklı bulunursa, alt mahkemede görülen dava düşmüş olacak. Yok eğer üs... Devamı »

  • 09.04.2021
    09:42

    Önümüzdeki hafta Halkbank duruşması ve TCMB toplantısı piyasalarımız için çok önemli. Peki köprüden önce son çıkış mı olacaktır sizce? TCMB için böyle bir durum düşünmüyorum. Bu ortamda TCMB değişiklik yapmayacaktır d... Devamı »

  • 08.04.2021
    09:40

    Bugün uzun beklenti yazısı yazmayacağım. Önceki günlerden gelen gündemler dışında özel bir gelişme yok. Sadece dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz ve enflasyonda tek haneye inme konusunda kararlıyız açıklamaları yaptı. Enflasyonu düşürerek bunu yaptığımız t... Devamı »