BIST Üzerindeki Baskılar Sürüyor!

13.04.2021 09:29
  •  A 

Halkbank'ın ABD'deki temyiz duruşması yapıldı.
              Taraflar iddia ve savunmalarını verdiler. Mahkemeden karar bekleniyor. Ancak, savcılığın bankanın yargılanması için sunduğu iddialarından birisi, ABD'nin ambargo uyguladığı İran'ın 1 Milyar Dolar civarı kara para aklamasına aracılık yapmak şeklinde. Yani öyle piyasalarda uçuşan astronomik bir rakamdan bahsedilmiyor. Davanın sürmesi halinde, olası ceza rakamı açısından suç teşkil ettiği düşünülen para hareketlerinin boyutu da çok önemli olacaktır. Bu rakam detayı bile pozitif bir algı yaratabilir. Dediğim gibi, şimdi artık karar bekleniyor. Eğer Yabancı Devletlerin Yargılanamayacağı kapsamında görülürse dava düşecek. Yok eğer ticari bir kurumdur şeklinde görülürse o zaman alt mahkemede muhtemelen yeni bir takvimle duruşmaya devam edilecek. Umarım duruşmanın düştüğü haberi gelir. Ki, bu konudaki baskıdan kurtulmuş oluruz.

Şubat ayı işsizlik rakamı açıklandı.
              Tam detayları TÜİK sayfasında bulabilirsiniz. Türkiye 15 yaş ve üzerindeki kişilerde işsizlik bir önceki aya göre 250 Bin kişi artarak şubat'ta %13.4 olarak gerçekleşti. Genç nüfustaki işsizlik oranı %26.9, Mevsim Etkisinden Arındırılmış Atıl İşgücü ise %28.3 oldu. İşten çıkartma yasaklarının sona ermesi ile bu rakamların yukarı ivmelenmesi riski yüksek. Ayrıca, atıl işgücü ifadesindeki oranın açıklanan işsizlik rakamının iki katından fazla olduğu görülüyor. Kısacası gerçek işsizliğin % 13.4 rakamının çok üstünde olduğunu düşünüyorum.

Kabine Toplanıyor!
              Bugün özellikle pandemi tedbirleri ile ilgili kararlar alması beklenen kabine toplantısı var. Vaka ve ölüm sayılarında patlama yaşanıyor. Bu verilerdeki artışlar nedeniyle yabancı ülkelerden ülkemize yapılan seyahatlarde kısıtlama-yasaklama açıklamaları gelmeye başladı. Eğer en kısa sürede pandemi artışını kontrol altına alıp yeniden düşüremezsek, yabancı turist beklentisi hayal olabilir. Turizm sektörü açısından çok önemli bir karar öncesindeyiz. Tam kapanma ya da kısmı kısıtlamalarla mı yolumuza gideceğiz bunu bugün öğrenmiş olacağız.

TCMB Faiz Toplantısı 15 Nisan'da!
              Enflasyon baskısı sürüyor. ÜFE enflasyonunun % 31.2 ile gelecek aylarda TÜFE oranlarını yukarı çekmesi bekleniyor. Bu ortamda TCMB faiz indirimi yapar mı, yaparsa bu şartlarda kurlarda sert yükseliş tepkisi yaşanır mı bu belirsizliğin de cevabı perşembe günü belli olacak. Benim gibi değişiklik yapmayacağını bekleyenler de, 50 baz puan arttırır, yeni başkan faizleri indirecektir diyenler de var. PPK toplantısından çıkacak kararla bu belirsizlik de sonuçlanacaktır. Ama TCMB'nın yeni başkanı ve yeni alt kadrolarıyla önümüzdeki süreçte kesin bir faiz indirimi politikasına geçileceğini düşünüyorum. Yoksa bu şekilde apar topar bir başkan değişikliği yapılmazdı. Bu nedenle TCMB'nın olası para politikası değişikliği riski de, piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam edecektir. 

Ukrayna-Rusya Gerilimi!
              Bir çatışma-savaş ve bunun tarafları hem bizim hem de dünya için çok önemli etkiler yaratabilir. Ben hala blokların karışacağı bir savaş riskini çok düşük görüyorum. Umarım en kısa zamanda dünya için büyük risk teşkil eden bu gerilimin ateşi sönmeye başlar. Ama şu an için çok ciddi bir risk olarak piyasaları ve bizi baskılıyor.

İşte bu ve benzer sorunların içinde BIST satış baskıları sürüyor. Teknik olarak 1.368 seviyesinin altına inmemesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer inecek olursa, satışlar hızlanabilir. Böyle bir ortamda bilinmesi gereken, böyle dış etkenler borsaları zaman zaman benzer şekilde düşürür. Ama bu rakamlar geçicidir. Belki daha da altı görülebilir ama sonrasında hisseler yine olması gereken fiyatlara yükselirler. Bu nedenle nakit olanlar bu düşüşlerde orta ve uzun vadeyi göze alıp, alım yapmayı düşünebilirler. Ama aldıktan sonra ortamdaki belirsizlik baskılarının geçmesini beklemeyi bilmeliler. Hissede olanlar da aynı şekilde, sabırlı olmak ve bir süre borsayı unutmak durumunda kalabilirler.

Bir uyarım da, gelişmiş borsalar için olsun.
              Bir süre sonra onlarda da görülen bu tarihi zirvelerden kar satışları ve düzeltmeler yaşanacaktır. Bu yaşanmaya başladığı zaman bunun da gelişmekte olan ülke borsalarını baskılayacağını bilmenizi isterim. 

BIST'in 1.400-1.445 seviyelerini geçmesi halinde baskıların biteceğini söyleyebiliriz. Ama altındaki seviyelerde yukarıda saydığım ve bahsetmeyi unuttuğum ama önceki yazılarımda zaten çok kez yer alan diğer belirsizlikler nedeniyle satış baskıları sürmeye devam eder. 

Aslında diğer belirsizlikler bu denli yüksek olmasaydı, DXY, brent petrol ve ABD tahvil faizlerinin şu anki seviyeleri bizim için olumlu gelişmeler olarak alımları getirmeliydi. Maalesef diğer riskler bu olumlu gelişmeleri şimdilik bastırmış durumda. Ama yine de her ortamda hisse bazlı yükselişler görülecektir.

Libya İle Mutabakatlar!
              Hep iç karartmayalım. kapatmadan pozitif bir gelişmeye de değineyim! Libya'nın yeni başbakanı kalabalık bir ekiple ülkemize geldi. Çok sayıda mutabakat ve iş birliği anlaşmaları imzaladık. Geçmişten kalan inşaat sektörü alacaklarının tahsili ve yeni yatırım anlaşmalarının gelmesini bekliyorum. Tekfen geçmişten alacağı kalan şirketlerden birisi ve yeni iş anlaşmalarında yine öne çıkabilecek bir şirket olarak bundan pozitif etkilenebilir.

              BIST'in alıcılı başlamasını bekliyorum. Sonrası ise yukarıdaki gelişmelerin etkilerine göre değişebilir. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.04.2021
    09:36

    Önemli bir haftaya başlıyoruz. Bugün ABD'de Halkbank duruşması var. Halbank'ın avukatları dinlenecek. Karar bugün çıkmayabilir ama, çıkacak kararda Halkbank avukatları haklı bulunursa, alt mahkemede görülen dava düşmüş olacak. Yok eğer üs... Devamı »

  • 09.04.2021
    09:42

    Önümüzdeki hafta Halkbank duruşması ve TCMB toplantısı piyasalarımız için çok önemli. Peki köprüden önce son çıkış mı olacaktır sizce? TCMB için böyle bir durum düşünmüyorum. Bu ortamda TCMB değişiklik yapmayacaktır d... Devamı »

  • 08.04.2021
    09:40

    Bugün uzun beklenti yazısı yazmayacağım. Önceki günlerden gelen gündemler dışında özel bir gelişme yok. Sadece dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz ve enflasyonda tek haneye inme konusunda kararlıyız açıklamaları yaptı. Enflasyonu düşürerek bunu yaptığımız t... Devamı »

  • 07.04.2021
    09:36

    ABD faizleri artarsa ons ve borsalar düşer, kur çıkar. Kabinede olası yeni ekonomi kadroları çok önemli. Doğru seçimlerde kur düşer, ekonomi rahatlar, yanlış seçimde kur ve borsa baskısı sürer. Faizler artar. Zorunlu faiz inişi kurları yeniden hızlandı... Devamı »

  • 06.04.2021
    09:28

    Maalesef dünyanın enflasyon yaratmak için uğraştığı bir dünya da, biz hala yüksek enflasyon baskısından bir türlü kurtulamıyoruz. Dün gelen Mart ayı enflasyon verileri bu sorunun hala sürdüğünü gösterdi. TÜFE'de Mart'ta aylık... Devamı »