TCMB Ne Yapacak?

06.05.2021 09:30
  •  A 

Bugün kapanmalar ve bayram tatili nedeniyle öne çekilmiş bir TCMB PPK toplantısı olacak. PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısında haftalık politika faizlerinde değişiklik yapılıp-yapılmayacağı piyasaların en önemli konusu durumunda. Benim beklentim politika faizlerine dokunulmayacağı yönünde. 

Faizlere dokunulmaması halinde kur baskısı mevcut şekliyle Mayıs enflasyonu görülene kadar yine de sürecektir. Fazla bir geri çekilme beklemem. Aynı şekilde 8.48 - 8.58 dirençlerinin de bu ay için yukarı kırılmasını beklemem. Ama TCMB'nın pas geçme ihtimali bence en güçlü ihtimal olarak görüyorum.

Olası bir faiz indirimi ise bence kuru yukarı iter ve faiz indirimi oranına göre 8.58 direnci yukarı kırılıp, teknik tablolarda dikkat çektiğim üst seviyelere çıktığını görebiliriz. Bu durum sonrası için kur geçişkenliği nedeniyle enflasyon baskısının da sürmesine neden olur. Enflasyonun artmaya devam etmesi ise, sonrasında faizlerin yeniden yükselişi ile sonuçlanır. Şu an için TCMB'nın bu yönde bir karar almasını beklemiyorum. Enflasyonda zirve ve oradan düşüş başladığı görülmeden böyle bir karar bence hatalı ve erken bir karar olur.

TCMB beklentilerin dışında bir faiz artışı yapmaya kalkarsa, bu takdirde yeni başkanın da sıkı para politikası konusunda kararlı olduğu mesajı verilir. Bu durum piyasalarda olumlu etki yaratır. Kurda sırası ile 8.01 - 7.84 ve 7.69 seviyelerine doğru hızlı bir geri çekilme yaşanabilir. Bunun enflasyon ve faizlerin düşmesine, BIST'in de yükselmesine olumlu katkısı olur. yabancıların önce tahvillere, sonra da borsaya giriş yaptığını görebiliriz. Ama bu yönde bir karar alınmasını da zayıf ihtimal olarak görüyorum.

Peki metinde bir takım değişiklikler önemli olur mu? Yani gerektiğinde faiz artışları, ilave sıkılaştırma yapılabilir ya da yıl sonuna kadar faiz indirimi olmayacaktır gibi bir ifade eklenebilir mi? Tabi mümkün. Ama açıkçası aniden gece yarısı TCMB başkanının değiştirildiği bir yerde, metne böyle bir eklemenin çok kalıcı etkisi olacağını da düşünmem. Başkan bile bu kadar kolay değişirken, metinlere ne kadar güveneceğiz. Ayrıca gelen başkanın faiz konusunda öncesindeki sözleri ve yazıları nedeniyle oluşan algının düzelmesi çok kolay olmayacaktır. Piyasada ilk fırsatta faiz indirimleri başlatması beklenen bir ekip algısı oluşmuş durumda.

Tabi bu arada dünya genelinde faiz artışlarının başlaması ihtimali de artmaya başladı. Brezilya Merkez Bankası son olarak 18 Mart'ta % 0.75 faiz artışı yaptı ve devamı da gelebilir mesajı verdi. Rusya'dan da benzer artışlar bekleniyor. Kısacası dış dünyada da faiz baskıları başlıyor. Bakalım bu süreci nasıl yöneteceğiz göreceğiz. 

PPK faiz kararı 14.00'te açıklanacak. Umarım piyasalar için doğru olan yapılır. Ama herkes şunu da bilmeli ki, enflasyon ve faiz konusu sadece TCMB'nın kendi kendine çözeceği bir sorun değildir. Maliye, ekonomi, vergi, hukuk, eğitim, üretim, yatırım, harcama politikaları dahil topyekün bir reform hareketleri ile çözülecek orta-uzun vadeli bir sorundur. Katma değerli üretimin artması ile kalıcı çözülür. Bunun için ise düşük yatırım kredisi faizleri olmalıdır. Düşük mevduat ve kredi faizleri şarttır. İç-dış siyaset gerilimleri azalmalıdır. Dış ilişkilerde yeniden normalleşme süreci başlamalıdır. Maalesef şu an hepsinde sıkıntı sürüyor. Reform paketleri de açıklandı ama piyasaya etkisi pek de ikna edici olmadı gördüğünüz gibi.

İşte bu ortamda BIST'in 1.430 ve 1.445 dirençlerini kırdığını görürsek, 1.460-1.491 ve 1.500 seviyelerine doğru bir yükseliş başladığını görebiliriz. Ama 1.405 - 1.400 - 1.394 ve 1.390 seviyesi aşağı yönlü kırılacak olursa, bu takdirde de satışların artmasını ve daha alt desteklere doğru düşüş yaşandığını görebiliriz. Ben üst dirençler kırılmadan, yine kısmi bir düzeltme yaşanmasını bekliyorum.

Ama buna rağmen hisse bazlı pozitif ayrışmalar yaşanabilir. Sanayiden gayet iyi karlar açıklanıyor. Kardemir, tuprs, ttkom, aefes de güzel bilançolar açıkladılar. Tuprs yine zarar açıkladı ama bilançoda 1.5 Milyar'lık bir zararda dönemsel azalış var. Eregl, gsmler, kardemir, şişe, tcell, aefes, thyao da bilançolarla pozitif görüntü verdiler.

Umarım sıkıntıları en kısa sürede aşarız. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: 11.15 civarı Ekotürk tv.skype bağlantım olacak. Sevgili Murat Tufan ile Paratoner Programında gündemi değerlendireceğiz. İzlemek isterseniz bilginiz olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.05.2021
    09:28

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, hızlı büyüyen ekonominin açıklanan teşfik paketleri ile aşırı ısınmasına engel olmak için, ılımlı bir faiz artışına ihtiyaç olabilir dedi. Ama bu açıklama ile ABD borsa endekslerinde %2-%3 düşüş tepkisi görül&... Devamı »

  • 04.05.2021
    09:46

    Dün açıklanan nisan ayı TÜFE enflasyonu beklenti olan % 1.8'in altında % 1.68 geldi. Yıllık seviye de, % 16.19'dan % 17.14'e yükselmiş. ÜFE belki beklentinin kısmi altında geldi ama, ÜFE'deki artış da sürmeye devam ediyor. Nisan ÜFE, ge&ccedi... Devamı »

  • 03.05.2021
    09:26

    Bugün 10.00'da Nisan Ayı enflasyon verisi açıklanacak. 6 Mayıs Perşembe günü de TCMB Para Piyasası Kurulu Toplantısı(PPK) olacak. Bu nedenle bu hafta için piyasanın gözü enflasyon ve PPK faiz kararında olacak. Genel beklenti aylık bazda %1.80 civarı bir enf... Devamı »

  • 30.04.2021
    09:44

    Dün yılın ikinci enflasyon sunumunu yapan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, kurdaki yaklaşık % 20 geçişkenlik, gıda ve enerjideki artışlar nedeniyle enflasyonun yüksek geldiğini, 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini önceki % 9.4 seviyesinden % 12.2'ye revize ettiklerini açıkla... Devamı »

  • 29.04.2021
    09:42

    Dün ABD Merkez Bankası Başkanı J.Powell tarafından dile getirilen FED politikalarında değişiklik olmadığı, olmayacağını gördük. Faizler %0 ile %0.25 arasında sabit kaldı. Uzun süre değişiklik olmayacağı, yaşanan büyüme verilerinin geçici olduğu, hala pandemi risk... Devamı »