BIST Düşmek İstemiyor!

10.03.2021 09:25
  •  A 

Uzun süredir teknik düzeltme beklediğimi biliyorsunuz. Ama bu beklentim ilkinde 1.431, ikinci düşüş esnasında ise 1.443 seviyeleri ile sınırlı kaldı. Sanki bir el BIST'in düşmesini istemiyor gibi. Tam sanayi gibi diğer sektörlere vermeye başladıkları zaman banka hisselerini alıyorlar. Bankalara vermeye kalktıkları zaman da sanayi ve ulaştırma sektörünü alarak BIST'i kritik seviyelerin üzerinde tutmayı başarıyorlar. 

Hatta her yükselişte yabancının özellikle bankacılık dahil birçok alanda satmasına ve yabancı takasının devamlı düşmesine(%45.14) rağmen bir şekilde bu satışlar karşılanıyor! Şimdi soru şu; korkumdan vaz mı geçsem? Yaygın teknik öngörülerimi sadece destek-direnç tablosunda değil de, al/sat tablosuna da mı taşısam? Hala buna gönül rahatlığı ile evet diyemiyorum. Tam artık burası düşmeyecek galiba diyerek, yaygın bir alım öngörülerine başlayıp, sonrasında gelecek sert bir düzeltmeye yakalanmaktan korkuyorum. Ama bundan korkarken, özellikle destek-dirençte dikkatinize sunduğum birçok hisse ise çok ciddi performans gösteriyorlar.

Bu korkumla birlikte teknikleri için yeni öngörüler yaptığımda, özellikle zararkes hanesine dikkat edin. Eğer Zararkesli öngörü yapıyorsam, zararkes görüldüğünde öngörüyü o an, ya da sonradan da görsem zararkes fiyatı ile güncelleyip gerçekleşmeyen öngörü olarak kapatacağımı bilmenizi isterim. 

ABD'de akşam tahvil ihalesi olacak. Tahvile yeterli ve yüksek talep gelirse on yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş baskısı kırılır. Bu da piyasalara, kuralara ve ons altına pozitif etki yaratır. Ama talep düşük kalırsa, bu takdirde faiz artış baskısı devam eder ve piyasalara, ons altına, kurlara ve bizim gibi gelişmekte olan ülkelere olumsuz baskı yaratır. Yani bu akşamı da göreyim, ondan sonra gerekirse zararkesli yaygın öngörü paylaşımı yapmayı gündeme alayım diyorum.

Bugün BIST'de alıcılı bir başlangıç yaşanmasını bekliyorum. Bankalar için çok kritik desteklere çok yakınız. Bu desteklere her geldiklerinde yukarı tepki veriyorlar. Teknik olarak yine aynısı olabilir. Ama sonrası önemli. Sizler yine de destek-direnç tablosunda aşağıya kırdıkları zaman omuz baş omuz başlatacakları seviyeleri iyi takip ediniz. Bu seviyelerin hiç şakası olmaz. Aşağıya kırılmaları halinde bir anda satışların arttığını ve BIST'in de bundan olumsuz etkilendiğini görürüz. Ama şu an desteklere yakın mevcut seviyeler ise, alım tepkilerini getirebilirler. Kısa trade düşünenler değerlendirebilir. Lakin xbank için verdiğim teknik riskli seviyenin altında kalmaya devam ettikçe sıkıntının sürdüğünü de biliniz.

Bugün vestl bilançosu geldi. Ben oldukça iyi bir bilanço açıkladığını görüyorum. Piyasadaki genel beklentilkerin de üstünde bir son çeyrek karı açıklamış. Ama Vesbe'de de benzeri olmasına rağmen yükselişi sınırlı kaldı ve hemen satış baskısı yaşadı. Vestl'de de aynı durum olur mu bilemem. Lakin benim açımdan çok ciddi iskonto içerdiğini söyleyebilirim.

ABD'de Yargıçlar Halkbank için toplanacaklar!
              Davanın süreci, ABD'de mi olacak, yoksa kendi ülkesinde mi sürecek bunu görüşecekler. Gelebilecek olumlu-olumsuz kararın özellikle banka hisselerimizde ve kurlar üzerinde etkisi olabilir.

NOT: Bugün araç muayene randevum var. 10:15 sonrası birkaç saat aranızda olmayacağım. Öğleden hemen sonra dönmüş olmayı umuyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.03.2021
    09:40

    ABD tahvillerinin oynaklığı dünya piyasalarını ve gelişmekte olan ülkelerin kurlarının oynaklığına neden oluyor. ABD on yıllık faizleri % 1.62'yi görüp, yeniden % 1.57 civarına indi. Kurlarda ciddi bir yükseliş yaşadık. Bu kadar hızlı olması çok iyi değil. Kurları... Devamı »

  • 08.03.2021
    09:47

    Anne, anneanne, babaanne, nine, eş, kardeş, kız, hala, teyze, arkadaş, öğretmen, doktor, sunucu, oyuncu, ev hanımı, terzi, işçi, tezgahtar, komşu, adı ve sıfatı her ne olursa olsun tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Devamı »

  • 05.03.2021
    09:16

    Bu başlığı artık uzun süreler duymasak keşke. Ama maalesef yıllardır çok sık duyduğumuz bir söz oldu. Dün düşen askeri helikopterde 11 şehit verdik. 2 kişi de yaralı. Şehitlerimize Allah'tan rahmet ve yakınlarına sabır diliyorum. Hepimizin başısağolsun. Mekanları cenne... Devamı »

  • 04.03.2021
    09:35

    Dünya piyasaları ABD tahvil faizleri ile dalgalanmaya devam ediyor. Geçen hafta % 1.61'e çıkan on yıllık tahvil faizleri nedeniyle ons altında ve borsalarda satışlar, bizim gibi gelişmekte olan ülke kurlarında da yükselişler yaşanmıştı. Sonrasında FED başkanının a&cc... Devamı »

  • 03.03.2021
    09:25

    Bugün 10:00'da Şubat enflasyon verisi gelecek. Aylık % 0.8, yıllık % 15.50 beklentisi var. Bunun üzerindeki rakamlar politika faizlerini yeniden yukarı çekmeyi gerektirebilir. Bu da piyasa kredi faizini daraltıcı bir gelişme olacağı için baskı unsuru olur. Yüksek gel... Devamı »