ABD tahvillerinin oynaklığı dünya piyasalarını ve gelişmekte olan ülkelerin kurlarının oynaklığına neden oluyor. ABD on yıllık faizleri % 1.62'yi görüp, yeniden % 1.57 civarına indi. Kurlarda ciddi bir yükseliş yaşadık. Bu kadar hızlı olması çok iyi değil. Kurların yükselişini sürdürmesi halinde TCMB'nın yeni faiz artışı kaçınılmaz olur.
Bir önceki kurul toplantısında 100 baz puan daha bir faiz artışı olursa hem kurda olası yükselişin önü kesilmiş olur, hem de aynı anda rezerv alım ihaleleri açıklarsa ekstra düşmesine mani olur demiştim. Bunu yapmadı. Ama enflasyon yüksek gelmeye devam edince, ABD tahvillerinin de etkisi ile kurlarda yine rahatsız edici seviyelere geldik.
BIST bu ortamda ne yapacak, bunu tekniklere bakarak anlamaya çalışmak doğru olabilir. Bir süredir yazıyorum, Kritik seviyeler 1.530 civarı bollinger desteği, altında yer alan 1.515 - 1.509 ve 1.500 seviyeleri. Eğer özellikle 1.500 desteği kırılacak olursa, o zaman satışların arttığını görürüz. Bir önce gördüğümüz 1.431 desteği aşağıya kırılacak olursa, bu takdirde omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonunu başlatır. Bu formasyonun olası düşüş seviyeleri aradalardaki desteklerle birlikte 1.280 puanlara kadar sürebilir.
Ancak, teknikler sadece düşüş riski içermiyor. Aynı şekilde 1.582 direnci yukarı kırılacak olursa, bu takdirde ikili dip denen bir yükseliş formasyonu da tetiklenebilir. Böyle bir formasyonun başlaması halinde bunun teknik hedefleri aralardaki dirençlerle birlikte 1.720 - 1.750 seviyeleri olabilir.
Ben hala yabancı satışlarının sürmesi, bankaların bir türlü yükselişe ayak uyduramaması, enflasyon artışının sürmesi ve iç-dış risklerimiz nedeniyle düşüş riskinin daha güçlü olduğunu düşünüyorum. Ama teknik esas olduğu için de, BIST hangi taraftaki teknikleri kıracak olursa ona göre görüşlerimizi revize etmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bu arada hisse bazlı ayrışmalara odaklanmak doğru olacaktır diye düşünüyorum.
Aynı şekilde BIST'e Dolar bazlı bakınca da, 195$-194$ seviyesindeki destekler çok önemli. Bu destekleri aşağıya kıracak olursa, Dolar bazında da omuz baş omuz formasyonu riski var. Bu riskten kurtulmak için Dolar bazında 215$ civarlarını üstüne atmamız gerekir.
Güne ABD tahvil faizlerinde kısmi geri çekilme yaşanması nedeniyle alıcılı başlangıç yapacağımız görüşündeyim. Ama önemli olan sonrasında ne yapacağımızdır. Bu süreç ciddi riskler içerdiği krediden uzak kalınması, olası düşüş riskleri nedeniyle % 50 civarı nakit korunmasının tedbirli bir davranış olacağı görüşündeyim.
NOT: 10:15'te Ekotürk tv. skype bağlantısı üzerinden Perihan Tantuğ ile gündemi konuşacağız. İlgilenenleri bekleriz...
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_