BIST İçin Teknikler Geçerli!

09.03.2021 09:40
  •  A 

ABD tahvillerinin oynaklığı dünya piyasalarını ve gelişmekte olan ülkelerin kurlarının oynaklığına neden oluyor. ABD on yıllık faizleri % 1.62'yi görüp, yeniden % 1.57 civarına indi. Kurlarda ciddi bir yükseliş yaşadık. Bu kadar hızlı olması çok iyi değil. Kurların yükselişini sürdürmesi halinde TCMB'nın yeni faiz artışı kaçınılmaz olur.

Bir önceki kurul toplantısında 100 baz puan daha bir faiz artışı olursa hem kurda olası yükselişin önü kesilmiş olur, hem de aynı anda rezerv alım ihaleleri açıklarsa ekstra düşmesine mani olur demiştim. Bunu yapmadı. Ama enflasyon yüksek gelmeye devam edince, ABD tahvillerinin de etkisi ile kurlarda yine rahatsız edici seviyelere geldik.

BIST bu ortamda ne yapacak, bunu tekniklere bakarak anlamaya çalışmak doğru olabilir. Bir süredir yazıyorum, Kritik seviyeler 1.530 civarı bollinger desteği, altında yer alan 1.515 - 1.509 ve 1.500 seviyeleri. Eğer özellikle 1.500 desteği kırılacak olursa, o zaman satışların arttığını görürüz. Bir önce gördüğümüz 1.431 desteği aşağıya kırılacak olursa, bu takdirde omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonunu başlatır. Bu formasyonun olası düşüş seviyeleri aradalardaki desteklerle birlikte 1.280 puanlara kadar sürebilir.

Ancak, teknikler sadece düşüş riski içermiyor. Aynı şekilde 1.582 direnci yukarı kırılacak olursa, bu takdirde ikili dip denen bir yükseliş formasyonu da tetiklenebilir. Böyle bir formasyonun başlaması halinde bunun teknik hedefleri aralardaki dirençlerle birlikte 1.720 - 1.750 seviyeleri olabilir. 

Ben hala yabancı satışlarının sürmesi, bankaların bir türlü yükselişe ayak uyduramaması, enflasyon artışının sürmesi ve iç-dış risklerimiz nedeniyle düşüş riskinin daha güçlü olduğunu düşünüyorum. Ama teknik esas olduğu için de, BIST hangi taraftaki teknikleri kıracak olursa ona göre görüşlerimizi revize etmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bu arada hisse bazlı ayrışmalara odaklanmak doğru olacaktır diye düşünüyorum. 

Aynı şekilde BIST'e Dolar bazlı bakınca da, 195$-194$ seviyesindeki destekler çok önemli. Bu destekleri aşağıya kıracak olursa, Dolar bazında da omuz baş omuz formasyonu riski var. Bu riskten kurtulmak için Dolar bazında 215$ civarlarını üstüne atmamız gerekir.

Güne ABD tahvil faizlerinde kısmi geri çekilme yaşanması nedeniyle alıcılı başlangıç yapacağımız görüşündeyim. Ama önemli olan sonrasında ne yapacağımızdır. Bu süreç ciddi riskler içerdiği krediden uzak kalınması, olası düşüş riskleri nedeniyle % 50 civarı nakit korunmasının tedbirli bir davranış olacağı görüşündeyim.

NOT: 10:15'te Ekotürk tv. skype bağlantısı üzerinden Perihan Tantuğ ile gündemi konuşacağız. İlgilenenleri bekleriz...

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.03.2021
    09:47

    Anne, anneanne, babaanne, nine, eş, kardeş, kız, hala, teyze, arkadaş, öğretmen, doktor, sunucu, oyuncu, ev hanımı, terzi, işçi, tezgahtar, komşu, adı ve sıfatı her ne olursa olsun tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Devamı »

  • 05.03.2021
    09:16

    Bu başlığı artık uzun süreler duymasak keşke. Ama maalesef yıllardır çok sık duyduğumuz bir söz oldu. Dün düşen askeri helikopterde 11 şehit verdik. 2 kişi de yaralı. Şehitlerimize Allah'tan rahmet ve yakınlarına sabır diliyorum. Hepimizin başısağolsun. Mekanları cenne... Devamı »

  • 04.03.2021
    09:35

    Dünya piyasaları ABD tahvil faizleri ile dalgalanmaya devam ediyor. Geçen hafta % 1.61'e çıkan on yıllık tahvil faizleri nedeniyle ons altında ve borsalarda satışlar, bizim gibi gelişmekte olan ülke kurlarında da yükselişler yaşanmıştı. Sonrasında FED başkanının a&cc... Devamı »

  • 03.03.2021
    09:25

    Bugün 10:00'da Şubat enflasyon verisi gelecek. Aylık % 0.8, yıllık % 15.50 beklentisi var. Bunun üzerindeki rakamlar politika faizlerini yeniden yukarı çekmeyi gerektirebilir. Bu da piyasa kredi faizini daraltıcı bir gelişme olacağı için baskı unsuru olur. Yüksek gel... Devamı »

  • 02.03.2021
    01:05

    11 yaşımdan bu yana ortaokul ve lisede birlikte okuduğumuz çok yakın bir arkadaşımın çok sevdiğim annesi Ayşe Teyzenin, Pazartesi akşam vefat ettiği haberini aldım. Çocukluğumdan bu yaşıma kadar çok yemeğini yedim, evinde yattım, hayır duasını aldım. Allah rahmet eylesin.... Devamı »