Dünya piyasaları ABD tahvil faizleri ile dalgalanmaya devam ediyor. Geçen hafta % 1.61'e çıkan on yıllık tahvil faizleri nedeniyle ons altında ve borsalarda satışlar, bizim gibi gelişmekte olan ülke kurlarında da yükselişler yaşanmıştı. Sonrasında FED başkanının açıklamaları faizleri yeniden %1.40 seviyesine indirince, bu nedenle düşen piysalarda tersine yükselişler gördük.
Ama ABD faizleri % 1.47 seviyesi ile yine hareketli bir seyir izliyor. Aksam 20:00'de FED Başkanı Powell tahvil faizleri ve FED beklentileri ile ilgili açıklamalarda bulunacak. Powell'ın piyasaları sakinleştirici bir konuşma yapması bekleniyor.
Bense, kendinizi ABD tahvil faizlerinin yükselmesine hazırlamanızın doğru olacağı görüşündeyim. Çünkü ABD için 2021 yılı büyüme beklentisi % 4.6, İngiltere için % 4. Hal böyle iken, aşılamalarla pandeminin de kontrol altına alındığı yönünde gelişmeler yaşanır ve sosyal yaşamda normalleşmeye başlarsak, yani insanlar sokağa çıkmaya, seyahat etmeye başlarsa, bu takdirde hızlı bir talep enflasyonu artışı görülebilir. Bu durumda % 2'lik enflasyon hedefi çok gecikmeden karşımıza çıkar.
Ben yılın üçüncü ya da son çeyreği gibi bunun yaşanmasını bekliyorum. Şimdilik biraz daha zaman var. Fakat yeniden pandemi patlaması olmazsa, dünya ABD'de enflasyon ve faiz artışı geldiğini gördüğü için, huzursuz olmaya devam edecek ve ons ile ABD borsalarındaki yükseliş sınırlı kalacaktır diye düşünüyorum.
BIST de, ABD Faizlerinden Etkilenir!
ABD fazileri artmaya başlarsa, gelişmekte olan ülkelerden para ABD'ye doğru yönlenmeye başlar. Bu esnada ABD borsalarındaki asıl alanı para piyasaları olan fonlar da borsalardan çıkmaya başlar. İşte bu durum, bizim gibi ülkelerde kur artışlarına, kur artışları enflasyon artışına, artan enflasyon da faizlerin yükseliş baskılarına neden olur. Faizler yükselirse ekonomik piyasayalar artan kredi maliyetleri nedeniyle baskılanır. Borsa ise, alternatif faiz getirisi yükselirse yatırımcı azalması yaşar.
Kısacası ABD gibi gelişmekte olan ülkelerde beklenen büyümeler olacaksa ki, ben olmasını bekliyorum. Bu durum brent petrol fiyatlarını da yukarı çekecektir. Brent petrol için öncelikle 68-70$ direncine çıkması, 70$ kırılırsa da 80$ seviyeleri konuşulmaya başlayacaktır. Bizim için en büyük ithalat kalemimiz olan enerji fiyat artışı da ayrıca bir enflasyon nedeni olacağı gibi, cari açık artışına da neden olacaktır. Gelen cari denge verilerinden de bunu anlıyoruz. İhracat artıyor ama cari açık daha da fazla artıyor.
İşte işin ekonomik finansal alanında bu riskler varken, dış siyaset ön plana çıkıyor! Eğer ABD ve AB ile ilişkileri düzeltirsek yukarıda saydığım risklerimiz kontrol edilebilir. Onlara rağmen piyasa dengelerini koruyabiliriz. Ama bir de dış ilişkilerimizdeki riskler artacak, ilişkiler daha da gerilecek olursa, bu takdirde borsa ve kurlar için olumsuz baskılar kaçınılmaz olur.
Bu ortamda BIST için teknikleri referans alabiliriz!
Tamam ben düşüş ve düzeltme riskinden korktuğum için öngörülerden uzak duruyorum, ama ABD'den ''Suriye'de Türkiye ile ortak çıkarlarımız var'', Moody's'ten; ''Yapılan politika değişikliği not arttırımına neden olabilir'' açıklamaları geliyor. En gerilimli ilişkilerimizden birine sahip olduğumuz Fransa ile başkanlar düzeyince görüşmeler yapılıyor. Mısır Doğu Akdeniz'de tezlerimizi destekleyen bir ihale tanımlaması yapıyor. Bunlar ise pozitif gelişmeler. BIST uzun zamandır yabancı çıkışı yaşadığı için, dış ilişkilerimizdeki sorunlarımız, yukarıda dikkat çektiğim riskleri katmerli hale getireceği gibi, ilişkilerimizin düzelmesi ise, raiting artışına, yabancı fonların girişine neden olur.
İşte bu bıçak sırtı dengede, tekniklere bakarak yön aramak daha doğru olabilir. BIST için 1.558 - 1.568 - 1.575 ve 1.582 dirençleri var. Özellikle 1.582 çok ama çok önemli bir direnç. Eğer görülür ve yukarı kırılırsa, bu takdirde ikili dip denen sert bir yükseliş formasyonu başlatır ve BIST 1.650 - 1.750 aralığına doğru bankaları da kapsayacak şekilde yeni bir yükseliş trendi başlatır. O zaman benim de sahip olduğum korkularımdan sıyrılmam gerekir.
Ama çekincelerime neden olan önce 1.515 - 1.500 destekleri aşağıya kırılır, sonrasında ise bir süre evvel dikkat çektiğim 1.431 desteğinin altına inecek olursak, bu takdirde de önce kırsaydı ikili tepe denecek olan ama şimdi kırarsa omuz baş omuz denen riskli bir düşüş formasyonu devreye girer. BIST arada Destek-Direnç Tablomuzda dikkat çektiğim ara desteklerle birlikte 1.283 seviyelerine kadar sürebilecek derin ve uzun bir düzeltme yaşayabilir. Üç haftadır tedirgin olmamın nedenlerinde bu grafikler de yer alıyor.
İşte teknik bu görüntüler ve yukarıda iki yöne de etki edecek gelişmeler beni inanılmaz bir kararsızlık içinde tutuyor. Ben her şekilde temkinli olmanızı ve yaşanan yükselişlere bakıp da, gereğinden fazla rahatlamamanızı doğru buluyorum. Powell akşam sakinleştirici bir konuşma yapsa da, dikkat çektiğim riskler sürecektir. Bu nedenle krediden uzak durun. Her şekilde % 50 civarı nakit pozisyon koruyun derim. Eğer olumlu süreç yaşarsak elinizdeki hisseler bundan yarar görmenizi sağlarken, olumsuz yönde gelişme yaşanır ve korktuğum düşüşler olursa, bu takdirde nakit pozisyonlarınız kayıplarınızın daha az olmasına ve düşüşlerde ortaya çıkacak fiyatlardan alım fırsatlarını değerlendirmenizi sağlar.
Satıcılı bir güne başlayacağız. Ama sonrasında ne olacak o önemli.
NOT: 11.10 civarı Ekotürk tv.'de Paratoner programında skype bağlantısı üzerinden sevgili Murat Tufan ile gündemi değerlendireceğiz. Merak edenleri bekleriz...
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_