2020 Büyüme Verisi Açıklanacak!

01.03.2021 09:38
  •  A 

2020 yılını Çin'den sonra ikinci büyüyen ekonomi olarak kapatması beklenen Türkiye'nin son çeyrek büyüme verisi ile, yıllık büyüme oranımız netleşmiş olacak. Yılın başından beri eksi büyüme beklentileri yukarı revize edile edile gelmiştik. Bir çok kurum eksi büyüyeceğimizi düşünürken, sonrasında bu beklentilerini pozitif rakamlara revize etmişlerdi. Bugün bu oran resmi açıklamayla netleşmiş olacak. Eğer sınırlarımızda bir çatışma gerilimi yaşamazsak, 2021 yılını da beklenenlerin üstünde bir büyüme ile kapatacağımız görüşündeyim.

Tahvil faizlerinde sakinleşmeler başladı
              
Tüm dünya piyasalarının dalgalanmasına neden olan ABD tahvil faizlerinde yeniden gevşemeler yaşanıyor. Geçen hafta % 1.61'i zorlayan tahvil faizleri % 1.40 seviyelerine inmiş durumda. Avustralya MB da tahvil alımları ile kendi tahvil piyasasına müdahale etti. Faizlerde görülen yükselişe müdahale etmiş oldu. 

ABD'de 1.9 Trilyon Dolar'lık yeni yardım paketinin Temsilciler Meclisinde onaylanmış olmasının faizler üzerinde olumlu etkisi görüldüğü gibi, cuma günü sert düşen altın fiyatlarının da kısmen toparlanmasını sağladı. 

Fitch Türk Bankalarının Görünümünü Durağan'a Yükseltti!
              Ülke görünümünün durağana yükseltilmesi sonrası rutin bir karar. Yani sürpriz değil beklenen bir karardı.

Sise Cam 150 Milyon TL'lik Geri Alım Kararını Genel Kurula Sunacak!
              Şirket hisseleri ile ilgili Şise Cam'dan geri alım kararı Genel Kurul'a sunulacak. Benzer kararları son günlerde yaşanan düşüşler sonrası başka şirketlerden de duyabiliriz.

Bu gelişmeler dünya borsalarında da pozitif yansımalar yapmış görülüyor. Bizde de Dolar kurunda gevşeme görülüyor. Tüm bu gelişmelerin etkisi ile haftaya BIST'in de pozitif açılış ile başlanmasını bekliyorum. Ama günün ya da haftanın devamında teknik riskli seviyelerimizi yine de unutmayın derim! Eğer bir şekilde 1.431 seviyesi aşağıya kırılacak olursa, hızlanabilecek satış riskimiz halen devam ediyor. Bu riskten kurtulmak için öncelikle 1.500 ve sonrasında 1.529 seviyesini yukarı geçmemiz lazım. Yoksa daha altta kalacak yükselişler olası düşüş risklerimizin bitmesine yeterli olmaz.

Sorun ABD ile Artan Risklerdir!
              Suriye, Yunanistan ile olası gerilimler, Irak, Doğu Akdeniz, ratingler, S-400 dahil tüm sorunlarımızın ana etkeni ABD ile ilişkilerin gerilmesidir. Biden yönetiminden ilişkileri germeye devam edebilecek yönde açıklamalar halen sürüyor.

Ama iyi gelişmeler de var! Mısır tam bizim ilan ettiğimiz karasuları sınırında bir arama ihalesi açtı. Yerin önemi çok büyük. Böylece Türkiye'nin ilan ettiği sınırları dikkate aldığını göstermiş oldu. Yunanistan tarafından bu ilana tepki var. En kısa zamanda Mısır ve Suriye ile ilişkileri düzeltip, sınırlarımızda oluşturulan ABD şer planlarına karşı ataklarımızı yapmalıyız. Suriye ile Suriye'nin sınır bütünlüğünü gözeterek ilişkileri yeniden düzeltecek olursak, terör örgütü PKK ve türevleri ile ABD'nin yapmaya çalıştığı planları boşa çıkartmış oluruz. Mısır'ın açtığı ihaleye de ortak arama için teklif vermek ve arama ihalesini almak, Yunanistan ve avanesine çok iyi bir karşı cevap olur. Dış siyasetteki gelişmelere göre biz de esnek politikalarla kendi gardımızı hep korumalıyız.

Yoksa ABD'nin Suriye sınırında hava üssü hazırlıkları, Yunanistan'da Dedeağaç, Selanik, Kavala, Girit, Güney Kıbrıs dahil üs kurmaya kalkması çok da iyi niyetler beslemediğinin açık göstergeleridir. Bunları görüp, kara ve deniz sınırlarımızdaki komşularımızla ortak tepkiler vermeliyiz. 

Neyse, bugün iyi bir hafta başlıyor. Hisselerin genelinde alımlarla başlayacağız. Ama özellikle ABD'nin adım adım aleyhimizdeki hazırlıkları nedeniyle huzursuz olduğumu biliniz. Destek-Direnç Tablosunu cuma paylaşımları ile birlikte takip ediniz. Cuma paylaşımları sonrası ekstra değişiklikler yok.

NOT: Destek-Direnç ve Al/sat sayfalarının üstü ile sağ üst reklam bannerlarında Global Menkul'ün bir kampanyasını göreceksiniz. Reklamların üstünü tıklayınca detaylarına ulaşabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi haftalar.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.02.2021
    10:59

    BIST güne önceki gördüğü dip olan 1.431 seviyesine çok yakın yerden 1.443'ten başlayıp, sonrasında yukarı tepki verdi. Hisseler de, açılışta gördükleri seviyelere göre tepkiler veriyorlar. Peki ben neden yeni öngörüler paylaşmı... Devamı »

  • 26.02.2021
    09:23

    Öncelikle çok yazdım, hiç bir şey olmasa da yıl sonu bilançoları bitince teknik bir düzeltme olması gayet normal bir süreç olurdu. Sadece 1.582 direnci geçilecek olursa bu görüşüm ötelenir diye çok kez yazılarımda uyardım. ... Devamı »

  • 25.02.2021
    09:30

    ABD FED Başkanı Powell, Temsilciler Meclisindeki konuşmasında, merkez bankasının enflasyon hedeflerine üç yıldan önce ulaşılamayacağını söyledi. Böylece pandemi sonrasında olası yüksek büyüme döneminde de düşük faiz ve piyasayı destekleme poli... Devamı »

  • 24.02.2021
    09:43

    BIST dün hisseler bazında ciddi kar satışları, düzeltmeler yaşadı. Hisse bazında dememin nedeni, aslında yaşanan kar satışlarının endeksin kaybına göre çok daha yüksek olması nedeniyle. Petkm, ulaştırma şirketleri gibi bazı hisseleri yukarı aldıkları için, endekstek... Devamı »

  • 23.02.2021
    12:43

    Bir süredir BIST için düzeltme beklediğimi ve olası bu düzeltmenin öncekinden daha derin olmasını beklediğimi yazılarımda çok kez değindiğim için biliyorsunuz. Ama bir türlü bu düzeltmeyi yaşatmamışlardı. Bugün ise, dünyadan negatif a... Devamı »