Beklenen Düzeltme Sürpriz Şekilde Yaşanıyor!

23.02.2021 12:43
  •  A 

Bir süredir BIST için düzeltme beklediğimi ve olası bu düzeltmenin öncekinden daha derin olmasını beklediğimi yazılarımda çok kez değindiğim için biliyorsunuz. Ama bir türlü bu düzeltmeyi yaşatmamışlardı. Bugün ise, dünyadan negatif ayrışarak beklediğim düzeltmeyi yaşıyoruz. 

Düzeltme beklentimin nedenleri için yıl sonu bilançoları bitince realizasyonlar gelebilir, ABD ile gerilimler gibi nedenleri çok kez yazdım. Gara gelişmesi ve neticesinde ABD'nin tutumu ortamı germeye devam ediyor. ABD'li generaller yaşananlara rağmen Suriye'de PKK/PYD/YPG ile ilişkilerini aymazlıkla ilan ediyorlar. ABD Yunanistan'dan 30'a yakın bölgede üs yapılanması istiyor. Halen ABD ve Türkiye başkanlar düzeyinde bir görüşme yapılmadı. Anlayacağınız gerilimler sürüyor. Bunların yanında dün TCMB rezervleri için yapılan açıklamalar da, güven sorunu yaratmış olabilir. Yani madem bu kadar güçlü rezervler vardı da, neden faizleri böyle yükseltmek zorunda kaldık diye düşünceler oluşmuş olabilir.

Teknik olarak da 1.582 seviyesi geçilemezse her an kar satışlarının gelmesi zaten normal bir beklentiydi. Bu ortamda yabancı da satmaya devam ediyor. ABD tahvil faizlerinde yükselişlerin bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için risklerini de bir süredir yazıp, söylüyorum. İşte tüm bunlar nedeniyle, teknik olarak da olması gayet doğal ve sağlıklı olan bir düzeltme başlamış olabilir. 

Başlamış olabilir diyorum. Çünkü eğer 1.500 desteği kırılırsa, öncekinden daha derin bir düzeltme ile karşı karşıya kalabiliriz. Ama bu bir düzeltme nedeniyle yaşanırsa, arada yine çok sayıda hisse bir süre sonra alımlara sahne olup, pozitif ayrışmalar yapabilirler. Olası teknik alt endeks seviyelerini Destek-Direnç Tablomuzda görebilirsiniz.

Şimdi önemli olan, beklediğim düzeltmede doğru yerlerde yeni öngörüler yapabilmek. Yoksa düşer çıkar ama biz seyretmekle kalırsak, düşüşü bilmenin bir faydası olmaz.

Böyle ortamlarda alım için tek seviye bulmak kolay olmaz. Bu nedenle düşüşlerde kademeli alımı tercih etmek ve her şekilde kenarda biraz da nakit bırakmak tedbirli davranış olur. Teknik olması gerekir dediğimiz düzeltme, teknik olmanın ötesine geçerse sıkıntı olur. 

Her şekilde yeni alacağınız hisseler de dahil, hisselerinizi bir süre taşımayı göze almanız gerekebileceğini bilmenizi isterim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.02.2021
    09:21

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, beklenmeyen bir anda Türkiye'nin kredi notunu revize etti. BB- olan kredi notunu aynı bırakarak, görünümünü Negatif'ten, Durağan'a çekti. Bu adımın sonrası ekonomik gelişmelerin iyileşmeye deva... Devamı »

  • 19.02.2021
    09:25

    Yabancı takası düşmeye devam ediyor. Her fırsatta bankalara satış geliyor. Dün de benzeri yaşandı. Ama BIST tüm bunlara rağmen düşmüyor. Çünkü banka dışı sektör hisseleri ile BIST tutunuyor. Bu durum ne kadar sürer, sonrasında ne tarafa evrilir g&o... Devamı »

  • 18.02.2021
    09:42

    Bugün 14:00'te TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısı var. Haftalık politika faiz kararı açıklanacak. Genel beklenti % 17 olan faizlerde bir değişiklik olmayacağı yönünde. Bence de şu an zaten düşen bir kur varken, TCMB en azından bu ay için faiz değişikliği ... Devamı »

  • 17.02.2021
    09:27

    ABD ikinci Bölge İstinaf Mahkemesi, Halkbank'ın davanın düşürülmesini talebini reddettiğini, ancak Halkbank'ın yabancı bir banka olduğu için ABD mahkemelerinde yargılanamayacağı ile ilgili talebini kabul ederek, değerlendirileceğini açıkladı. Davayla ilgili ... Devamı »

  • 16.02.2021
    09:48

    Bu sorunun cevabı için 1.582 seviyesindeki zirvenin kırılması gerekli. Bu olur mu derseniz, inanın bilemiyorum. Zaten gördüğünüz gibi on gündür ben BIST'de kar satışı ve düzeltme riskinden çekinirken, BIST benim gibi düşünmüyor ki, ... Devamı »