TCMB Faiz Kararı Ne Olur?

18.02.2021 09:42
  •  A 

Bugün 14:00'te TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısı var. Haftalık politika faiz kararı açıklanacak. Genel beklenti % 17 olan faizlerde bir değişiklik olmayacağı yönünde. Bence de şu an zaten düşen bir kur varken, TCMB en azından bu ay için faiz değişikliği yapmayabilir. 

Ama burada niyet önemli! Sonuçta TCMB'nın rezerv arttırıcı döviz alımları yapması lazım. Faizlere dokunmadan döviz alımlarına başladığını duyuracak olursa, kurlarda 7.14 civarına doğru ilk anda bir tepki görülebilir. Devamında TCMB'nın olası alım boyutuna göre kurdaki tepki daha üst seviyeye doğru da devam edebilir. 

İşte şimdi burası önemli! Eğer TCMB faizlere dokunmaz, üstüne bir de döviz alımını başlatırsa, yeniden artış yapacak olan kurlar yüzünden, DTH'larda yaşanan kısmi çözülme yeniden tersine, yani artış yönüne dönebilir. Bu durumda artacak kur, enerji ve ithal girdi maliyetlerinin kur karşılıkları artacağı için enflasyon baskısına neden olur. Bu ortamda enflasyon artışı istenmediği için, TCMB eğer döviz alımlarına başlamak istiyorsa, bunu 100 baz puan gibi bir faiz artışı ile yaparak, kur yükselmeden alım yapayım diye tercih edebilir. 

Bu detay dışında bu ay için faizlere dokunması beklenmiyor. Artış ancak dediğim nedenle olur. Eğer faizlerde 100 baz puan gibi bir artış duyacak olursak, devamında döviz alım ihalelerinin de açıklandığını duymayı beklerim. Böylece artacak faiz ile kurların yeniden yükselmesine mani olurken, diğer taraftan da alım ihaleleri ile gereğinden fazla düşmesini engellemiş olur.

Bilançolar Geliyor!
              Yıl sonu bilançoları seri şekilde gelmeye başladı. Bilançolar bitince rehavet oluşur uyarımı biliyorsunuz. Bu görüşüm sürüyor. Dün yine çok sayıda şirket vergi dairesine bildirdikleri karları açıkladılar. Yıllardır bunun kafa karıştırıcı bir uygulama olduğu konusunu yazıyorum. Vergi dairesine bildirilen rakamlarla, sonrasında SPK uyumlu açıklanan rakamlar çok ciddi farklılıklar gösterebiliyor. O nedenle bugün SPK'ya esas olmayan vergi dairesine bildirilen karlar yüzünden piyasa tepkileri görebiliriz. Ama tekrar ediyorum esas olan SPK'ya uyumlu olarak açıklanacak olan bilançolardır. Bana göre doğru uygulama iki bilançonun da aynı anda açıklanmasıdır. Yıllardır yazıyorum, umarım bu yanlış algılara neden olan uygulamadan en kısa zamanda vazgeçerler.

Ayrıca, BIST'deki fiyatlamaların çoğunun mevcut ya da açıklanacak bilançolarla ilgisi yok. Çoğunda çok ciddi primli fiyatlamalar yaşanıyor. Bu durum sürdüğü müddetçe sağlıklı beklenti oluşturmak çok zor. Yani kötü gelen bilanço sonrası bile sürebilecek alımlar fiyatlamaları etkileyebilir. Aynı şekilde bazı hisselerde bilanço için değil, halka arz, sermaye artışı, iş bağlantıları, karı etkileyecek ekstra gelişmeler nedeniyle fiyatlamalar oluşuyor. Bu nedenle açıklanan bilançolardaki kar ya da zarar bazı hisseler için yine ölçü olmayacaktır.

Dün çok sayıda gelen vergi dairesi kar-zarar bildirimleri nedeniyle bugün olası yansımaları görüp, ondan sonra teknik paylaşımları yapmak istiyorum. O yüzden öncesinde paylaşım yapmadım. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: 12:00 civarı, sevgili Murat Tufan ile, Ekotürk tv. skype bağlantısı üzerinden gündemi değerlendireceğiz. Varsa sorularınızla birlikte bekleriz...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.02.2021
    09:27

    ABD ikinci Bölge İstinaf Mahkemesi, Halkbank'ın davanın düşürülmesini talebini reddettiğini, ancak Halkbank'ın yabancı bir banka olduğu için ABD mahkemelerinde yargılanamayacağı ile ilgili talebini kabul ederek, değerlendirileceğini açıkladı. Davayla ilgili ... Devamı »

  • 16.02.2021
    09:48

    Bu sorunun cevabı için 1.582 seviyesindeki zirvenin kırılması gerekli. Bu olur mu derseniz, inanın bilemiyorum. Zaten gördüğünüz gibi on gündür ben BIST'de kar satışı ve düzeltme riskinden çekinirken, BIST benim gibi düşünmüyor ki, ... Devamı »

  • 15.02.2021
    09:28

    Hain teröre, terörün destekçisi sözde dost düşman ülke, kurum ve kişilere lanet olsun. PKK terör örgütü ile görüşenler, görüşmeleri savunanlar, terör örgütünü muhatap alanlar, terör örg&uu... Devamı »

  • 12.02.2021
    15:56

    Ne kadar zor böyle ciddi bir düşüş bekleyip de, endeksin bir eksi, bir artı gidip gelmesi. Acaba düşmeyecek mi hissi ve çelişkileri yaratır insanda. Tabii aynı zamanda da düşüş sonrası almayı düşündüğünüz olası hisseler de, düşmeyip ... Devamı »

  • 12.02.2021
    09:41

    BIST 1.550 civarını direnç yapmış gözüküyor. Üstünde duramıyor. Ama net bir düzeltmenin başlaması için, önce 1.530 bollinger desteğinin, sonra da 1.519 seviyesinin kırılması gerekir. Bu olmadan yeniden yukarı dönecek bir gelişme olur mu bilemiyor... Devamı »