BIST'de Yorulma Emareleri!

12.02.2021 09:41
  •  A 

BIST 1.550 civarını direnç yapmış gözüküyor. Üstünde duramıyor. Ama net bir düzeltmenin başlaması için, önce 1.530 bollinger desteğinin, sonra da 1.519 seviyesinin kırılması gerekir. Bu olmadan yeniden yukarı dönecek bir gelişme olur mu bilemiyorum. Ben düşüş yönündeki baskıların artmasını bekliyorum. Ama eğer 1.560 ve sonrasında 1.582 üstünde kapanışlar yapacak olursak, o zaman tablo yeniden alım yönünde değişebilir. 

Bu arada çok fazla olmasa da hisse bazlı ayrışmalar yine de sürüyor. Dün madencilerde hareket oldu. Bugün 600 kusur maden sahasının yeniden ihaleye açılacağı haberi var. Dünkü hareketlenme bununla ilgili olabilir. Devamını gelişmelere bakıp göreceğiz.

DTH'larda Çözülme Başladı!
              Tam detayını alamadım ama, en son 135 Milyar Dolar'ın üstünde bulunan bankalardaki döviz tevdiat hesaplarında 2 Milyar Dolar'dan fazla azalış görülüyor. DTH'lardaki çözülme kur üzerindeki baskıyı sürdürebilir. Ama ben 6.80 - 6.89 civarı TCMB rezerv alımlarını başlatır diye düşünüyorum.

Demirçelik Karları Yüksek Geliyor!
              Ereğli ve İskenderun Demir Çelik yıl sonu karlarını açıkladılar. Son çeyrek karlarının gayet iyi artış gösterdiğini görüyoruz. Fiyatlarında olumlu tepki görebiliriz. Ama gelen mevcut kara göre iskontolu olmadıklarını düşünüyorum. Yani tepkiler olabilir ama genel bir düşüş yaşanacak olursa, son çeyrek karlarına rağmen onlar da kısmi yükseliş sonrası satış görebilirler.

DOAS İkinci El Pazarına Girmeyi Planlıyor!
              Dokuz aylık bilançosuna göre makul fiyatlanan şirketin olası yıl sonu karının da yüksek gelmesini ve fiyatın pozitif etkilenmesini bekliyorum. İkinci el pazarına girme düşüncesi de pozitif katkı sağlayacaktır. Bu hissenin iskonto içerdiği görüşündeyim. Gelecek yıl sonu bilançosunun hisseyi daha yukarı taşımasını bekliyorum. Bu nedenle de teknik tablolarımda hissenin teknik seviye paylaşımlarını yapıyorum.

Açığa Satış Listesi Genişliyor!
              BIST 30 ile sınırlı olan açığa satışlar, BIST 50 olacak şekilde genişletilme kararı alındı. Bunun ilk bakışta baskısı olacaktır. Ama biliyorsunuz açığa satışların çok olduğunu görenler aynı ABD'de yaşandığı gibi açıkçıları sıkıştırmak için sert yükselişler de yaşatabiliyorlar. Yani sadece olumsuz görmek doğru değil. Piyasanın normalleşmesi açısından olumlu bir karar bence. Suni fiyat oluşumlarını da azaltacaktır. Ama hisselerde baskısı olabilir.

BIST Düşüncem!
             Genel bir düşüş beklenen ortamda, pozitif ayrışma beklentileri insanda çelişkiler yaratıyor. Çünü bazı hisseler bu ayrışmayı yaparken, bazıları ise kısmi bir yükseliş tepkisi sonrasında aynı arclk gibi, kar satışları yaşayabiliyorlar. Bu nedenle de hisselerle ilgili yeni öngörü vermek konusunda tereddütler yaşıyorum. Kısacası genel bir düşüş beklerken, arada az sayıda yükselişi kaçırmayı göze alıyorum. Onları yakalayalım derken, genel bir düşüş halinde maliyetli hissede yakalanmak fırsatların kaçmasına neden olur.

Hepinize sağlık ve huzur dolu bir hafta sonu dilerim. Bol kazançlı bir seans olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.02.2021
    09:43

    Benim birkaç gündür dünya ve BIST olarak dirençlerde olduğumuz ve S-400 dahil, yıl sonu bilançolarının bitmesi ile beklenti bitecek olmasından ötürü bir kar satışı riskinden çekindiğimi biliyorsunuz. Bu nedenle de bir süredir yeni ö... Devamı »

  • 10.02.2021
    09:26

    Gündem bombardımanı sürüyor. Hangisine yetişeceğimizi şaşırdık. Yeni yeni gündemlerle neredeyse ülkenin içindeki ve TCMB'nın yüksek faiz vermek zorunda kalmasına, bunu da bu yıl boyunca sürdüreceğini söylemesine neden olan finansal-ekonomik sık... Devamı »

  • 09.02.2021
    09:26

    Dün satış yiyen borsa, eksilerde gezerken cumhurbaşkanının ''Çarşamba günü grup toplantısındaki konuşmamı kaçırmayın. Güzel haberlerim var!'' dedi. Hadi buyurun bakalım, acaba yeni sürprizler mi gelecek? Bu güzel haberler ne olabilir. Borsa... Devamı »

  • 08.02.2021
    09:19

    ABD'de Biden hükümetinin 1.9 Trilyon Dolar'lık yeni teşvik paketinin yeniden öne çıkması nedeniyle dış borsalarda alıcıların ağırlıkta olduğu piyasalar görüyoruz. BIST'de de alıcılı bir açılış yapılmasını bekliyorum. Cuma günü yeni TL ... Devamı »

  • 05.02.2021
    09:38

    ABD borsalarında da bir yükseliş yaşandı. Bugün BIST de alıcı bir açılış yapacaktır. Teknik olarak olası üst hedefleri Destek-Direnç Tablomuzdan görüyorsunuz. BIST yukarı denemeleri sürdürecek. Ama yine de yükseliş sınırlı kalabilir diye ç... Devamı »