BIST'de Alım İştahı Sürüyor!

11.02.2021 09:43
  •  A 

Benim birkaç gündür dünya ve BIST olarak dirençlerde olduğumuz ve S-400 dahil, yıl sonu bilançolarının bitmesi ile beklenti bitecek olmasından ötürü bir kar satışı riskinden çekindiğimi biliyorsunuz. Bu nedenle de bir süredir yeni öngörü konusunda izlemede kalıyorum. Bu görüşümü sürdürüyorum. 

Ama BIST düşmemek için dayanıyor. Dün de eksiye inmesine rağmen sonrasında yeniden artı kapatmayı başardı. Aynı şekilde ABD borsalarında da kısmi gevşeme hemen yerini kısmi yükselişe bıraktı ve orada da beklediğim satışlar gelmedi. Almanya DAX ise beklediğim satışları kısmi bir şekilde yaşadı. Ama o da, 13.848 bollinger desteğinin altına inmişken, sonrasında yeniden üstünde kapanış yaptı.

ABD ve AB'de halen yeni teşvik paketlerinin çıkması beklentileri sürüyor. Bu beklentiler borsalara olan iştahın sürmesine neden oluyor. Dün gelen ABD Ocak ayı Enflasyonu beklenti olan % 1.5'un altında kalarak % 1.4 çıkınca, bu da Dolar endeksinin kısmen gevşemesine neden oldu. Buna rağmen benim ABD büyüme oranlarının % 4.6 ve üstünde beklenmesi nedeniyle sonraki verilerde enflasyon ve % 2 faize çabuk erişme FED'in için yeni gündemleri getirecek endişem sürüyor. Bu nedenle dış dünya borsalarında çıkması beklenen yeni teşvik paketleri borsaların düşmesine mani oluyor. Hatta belki de biraz daha yükselmelerine yarayacak. Ama her an dış dünya dahil kar satışları riski sürüyor görüşündeyim. 

BIST için de, kar satışı riski sürüyor. Yıl sonu bilançoları bitince beklentiler bir süreliğine biter. Gelecek üç aylıklar beklentilerin altında kalaabilir. Tüm bunlar nedeniyle yıl sonu bilançolarının bitişi ile kar satışlarının gelmesini bekliyorum. Aynı şekilde S-400 konusunda da ABD'den son yapılan açıklamalarda, görüşlerinin değişmediğini dile getirmişler. Diğer taraftan dün cumhurbaşkanının grup toplantısında yapması beklenen güzel açıklamalar konusunda bir hayal kırıklığı var. Bir gün öncesinde yapılan Uzay Ajansı dışında piyasaları mutlu edecek güzel haberler duymadık. Hatta grup toplantısında bu beklenti karşılanmayınca, Ulusa Sesleniş ile açıklamalarını yapacakmış dendi. Ama o da olmadı gördüğünüz gibi. 

Kısacası benim kar satışları beklentim sürüyor. Teknik olarak 1.560 ve 1.582 üstünde kapanışlar olursa bu düşüncem tersine döner ve yeni rekorları kıracak yükselişleri başlatırız. Ama bunu başaramaz ve 1.519 - 1.500 diye düşüşe geçersek, o zaman omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonu başlatabiliriz. Bu formasyon daha derin bir düzeltme getirir endişesindeyim.

Ama Destek-Direnç Tablosuna bakarsanız, bugün pozitif ayrışma da yapabilecek çok sayıda hisse görüyorum. İnanın çok kararsızlık çekiyorum. Bilançolarla izah edilemeyen fiyatlamalar çok. Ama yukarı gidebilecek bilançolara sahip olanlar da var. Lakin genel bir düşüş halinde maliyetli yakalanmak da istemiyorum. Çok güzel bir yıl geçirdik. Pozisyonları korumak çok daha önemli geliyor bana. Beklentim dışında yükseliş olur ve endeks dikkat çektiğim dirençleri kırarsa, gerekirse daha da yüksek fiyatlarla ama daha güvenli şekilde yeni öngörü yapmayı, düşüş beklediğim ortamda düşmüyor diyerek öngörü yapıp, düşüşe yakalanma riskine göre daha doğru olur diye düşünüyorum.

Ama yine de teknikleri sizlerle paylaştım. Siteyi Tanı bölümünde Destek-Direnç Tablosunun izahı var. Kırılan destek ve dirençler sonrasında o yöndeki sıralı destekler ve dirençler yeni teknik beklentiler olur. Ben cesaret edemiyorum ama sizler biz riski göze alacağız derseniz tekniklerden destek alabilirsiniz.

NOT: 11.15 civarı Ekotürk Tv'de Paratoner Programına skype bağlantısı yapacağım. Sevgili Murat Tufan ile gündemi konuşacağız. İlgilenenleri bekleriz..

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.02.2021
    09:26

    Gündem bombardımanı sürüyor. Hangisine yetişeceğimizi şaşırdık. Yeni yeni gündemlerle neredeyse ülkenin içindeki ve TCMB'nın yüksek faiz vermek zorunda kalmasına, bunu da bu yıl boyunca sürdüreceğini söylemesine neden olan finansal-ekonomik sık... Devamı »

  • 09.02.2021
    09:26

    Dün satış yiyen borsa, eksilerde gezerken cumhurbaşkanının ''Çarşamba günü grup toplantısındaki konuşmamı kaçırmayın. Güzel haberlerim var!'' dedi. Hadi buyurun bakalım, acaba yeni sürprizler mi gelecek? Bu güzel haberler ne olabilir. Borsa... Devamı »

  • 08.02.2021
    09:19

    ABD'de Biden hükümetinin 1.9 Trilyon Dolar'lık yeni teşvik paketinin yeniden öne çıkması nedeniyle dış borsalarda alıcıların ağırlıkta olduğu piyasalar görüyoruz. BIST'de de alıcılı bir açılış yapılmasını bekliyorum. Cuma günü yeni TL ... Devamı »

  • 05.02.2021
    09:38

    ABD borsalarında da bir yükseliş yaşandı. Bugün BIST de alıcı bir açılış yapacaktır. Teknik olarak olası üst hedefleri Destek-Direnç Tablomuzdan görüyorsunuz. BIST yukarı denemeleri sürdürecek. Ama yine de yükseliş sınırlı kalabilir diye ç... Devamı »

  • 04.02.2021
    09:48

    Yükselişini sürdürmesi için 1.541 seviyesinin üstüne atması gerekir. Ama açılışta kısmi satıcılı bir başlangıç olabilir. Sonrasında banka, holding ve gsm destekli yükseliş yaşanması mümkün. Ama dikkat çektiğim dirençleri aşam... Devamı »