Pozitif Bir Hafta Olabilir!

08.02.2021 09:19
  •  A 

ABD'de Biden hükümetinin 1.9 Trilyon Dolar'lık yeni teşvik paketinin yeniden öne çıkması nedeniyle dış borsalarda alıcıların ağırlıkta olduğu piyasalar görüyoruz. BIST'de de alıcılı bir açılış yapılmasını bekliyorum.

Cuma günü yeni TL zirvelerine yönelmek üzere iken bir anda satışlar geldi ve dış borsalardan negatif ayrışmıştık. Sebebine bakınca 17:37 civarında ABD tarafından S-400'lerle ilgili gelen açıklamaları görüyoruz. S-400 konusunda ortak komisyon toplanmayacağını, S-400'lerin muhakkak kullanım dışı kalmasını, eğer buna uymazsak, mevcut yaptırımların daha etkili olacak alanlara kaydırılacağı ifadeleri var.

Aynı zamanda Suriye'deki PKK türevi YPG'ye askeri yardımı aynı şekilde yapmaya, desteklerini sürdürmeye devam edeceklerini ifade etmişler. Bu konu önemli bir baş ağrısı yaratacak bir sorun. Sınırlarımızda yapılan davranışlara ve yapılanmalara bakınca, hiç bir şekilde S-400 konusunda geri atmamamız gerekir. Ama bu durumda ilişkileri nasıl düzeltiriz, düzeltemezsek gerilim nerelere yansır bunlar çok ciddi risk ve belirsizlikler. Cuma küçük bir yansımasını gördük. Her an çok daha derin yansımaları görülebilir. Bu riskin piyasalar üstündeki gölgesini göz ardı etmemek doğru ve tedbirli bir davranış olur. Ama bir şekilde ABD ile pazarlık uzlaşma ile sonuçlanacak olursa, ozaman BIST için yeni TL rekorlarının önü iyice açılmış olur.

Yabancılar Hisse Satıyor!
              Geçen hafta yabancıların BIST'de hisse sattıklarını görüyoruz. Yabancı takasına bakınca da % 46.36'lara düşmüş yabancı takası görüyorduk. Bu oran yeni açıklamalarla daha da düşebilir. 

Tekniklere bakınca bu haftaya cuma gününden daha fazla hisse paylaşımı ile başladığımızı görüyorsunuz. ABD'den cuma günü gelen açıklamaların etkisi dağılarak, çok sayıda hissede alıcılı bir başlangıç yapacağız gibi görünümler var. Ama tek bir haber ya da açıklama ile böyle düşme riski olan bir borsada karar vermek, yatırım yapmak hakikaten çok zor.

Enerji, gayrimenkul, kozalar, beyaz eşyacılar dahil, Destek-Direnç Tablosunda gördüğüm diğer hisseleri bulabilirsiniz. Ama gerçekleşmeler oldukça, taşımaya devam etme konusunda çok da ısrarcı olmamak doğru olabilir. Sonra gördüğünüz gibi, gerçekleşmesine vermediğiniz hisseleriniz, bir anda geri gelebiliyor. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. Hepiniz için iyi bir hafta olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.02.2021
    09:38

    ABD borsalarında da bir yükseliş yaşandı. Bugün BIST de alıcı bir açılış yapacaktır. Teknik olarak olası üst hedefleri Destek-Direnç Tablomuzdan görüyorsunuz. BIST yukarı denemeleri sürdürecek. Ama yine de yükseliş sınırlı kalabilir diye ç... Devamı »

  • 04.02.2021
    09:48

    Yükselişini sürdürmesi için 1.541 seviyesinin üstüne atması gerekir. Ama açılışta kısmi satıcılı bir başlangıç olabilir. Sonrasında banka, holding ve gsm destekli yükseliş yaşanması mümkün. Ama dikkat çektiğim dirençleri aşam... Devamı »

  • 03.02.2021
    09:43

    Borsalarda risk iştahı sürüyor. Bugün de alıcı bir açılış bekliyorum. Ama yıl sonu bilançoları gelmeye başladığı için sürprizlere de hazırlıklı olun derim. Beklentileri karşılamayan karlar sonrasında realizeler devam edebilir. Sonrasındaki üç aylı... Devamı »

  • 02.02.2021
    09:31

    Dün Cumhurbaşkanımız yeni gündemin fitilini ateşledi. ''yeni anayasayı konuşmanın vakti geldi'' dedi. Birkaç gün bu konu gündem olacaktır. Ama bu konu yeni gündem olacak boyuta gelir mi emin değilim. Şu an aşılar, pandemi, ekonomik veriler, AİHM, ABD v... Devamı »

  • 01.02.2021
    09:29

    1.508 aşağı kırılınca teknik hızlanan düzeltme sürüyor. Borsalardaki düzeltme sadece BIST'e has olarak değil, diğer dış borsalarda da yaşanıyor. Bir süre temkinli olmak doğru olur. Bilançosu gelen, hatta karına göre olması gereken fiyat hedefleri mevcut fiyat... Devamı »