Yeni Gündem Yeni Anayasa Olur Mu?

02.02.2021 09:31
  •  A 

Dün Cumhurbaşkanımız yeni gündemin fitilini ateşledi. ''yeni anayasayı konuşmanın vakti geldi'' dedi. Birkaç gün bu konu gündem olacaktır. Ama bu konu yeni gündem olacak boyuta gelir mi emin değilim. Şu an aşılar, pandemi, ekonomik veriler, AİHM, ABD ve Yunanistan ile ilişkiler, Suriye sınırımızda PKK terör örgütü YPG/PYD'ye yeniden başlatılan bir ayda 240 tıra ulaşan askeri yardımlar, CHP içinden Muharrem İnce'nin ayrılması ile kurulacak yeni parti ile ilgili istifalar dahil, bol sayıda bizi meşgul eden gündemimiz var. 

Ak Parti iktidara geldiğinde bu konu çok ciddi prim aldı. Ama yapılamadı. Yeniden dış ilgiyi çekecek bir içerikle gündem olur mu derseniz, çok emin değilim. 2002 yılında sınırımızda Suriye devleti tek parça olarak yer alıyordu. Barış Süreci gündemi ile acaba başkanlık ve eyalet sistemi gündeme gelir mi dendi. Yabancılar eyalet sistemini farklı amaçlarla destekledikleri için, yurt dışı destek yüksekti. Ama şu an sınırımızda parlaşanmış bir Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmak istenen bir Kürt özerk yapılanma çalışmaları var. Bu yapılanma PKK terör örgütünün türevi olan YPG/PYD çatısı altında yapılırken, iktidar eyalet sistemi gibi bir gündemi düşünmeyecektir görüşündeyim. Kaldı ki, iktidar destekçileri MHP de böyle bir gündeme tepki gösterebilir. Yani üniter yapı içinde yeni bir anayasa içinde kalacak tartışmalarla sınırlı kalırız diye düşünüyorum.

Borsalarda risk iştahı sürüyor!
              ABD borsalarında yaşanan düşüşler yeniden yerini yükselişe bıraktı. Biden iktidarının yeni ve daha yüksek ekonomik destek paketleri açıklaması beklentisi sürüyor. Ama yine de dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü 2021 için ABD'nin % 4.6 büyümesi bekleniyor. Eğer pandemi riski düşerek böyle bir yükseliş yaşanacak olursa, % 2 enflasyona doğru yükseliş de hızlanabilir. Bu takdirde FED'in yılın ortasından sonra varlık alımlarına son verme beklentileri yeniden artar. FED'in politika değişikliği demek, faizleri arttırması demek olacağı için, böyle bir politika değişikliği paranın borsalardan kaçmasına neden olabilir. Ons altında satışları arttırır. Sakın bu detayı gözden uzak tutmayın. Ama şimdilik daha erken bir risk. En az altı ay civarında süresi olan bir risk. Şimdilik yeni destek-kurtarma paketlerinin beklentileri sürecektir. Ama artık ABD borsaları için yükselişte ekstra yeni zirveler satış fırsatı olarak kullanılabilir. 

Neyse, BIST'de güne alıcı başlanabilir. Ama 1.508 ve 1.516 seviyelerinde önemli dirençler var. Bu seviyeleri geçmeyen yükselişler sonrasında yeniden satışlar gelebilir. Teknik olarak yaşadığımız ilk anda 1.431 görülen düzeltme henüz bitmemiş olabilir. Yeniden bir satış daha gelirse, tablolarda gösterdiğim alt desteklere doğru düşüşler yeniden görülebilir. 

Bilançolar bittikten sonra bu riskin gerçekleştiğini görebiliriz. Ben ne tam düşüş, ne de yeniden yükseliş konusunda net bir fikre sahip değilim. Hisse bazlı ayrışmalara odaklı takibimiz bir süre daha sürecek gibi görüyorum.

NOT: 10:15 civarı Ekotürk Tv.'de Perihan Tantuğ ile gündemi konuşacağız. İlgilenenleri bekleriz...

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.02.2021
    09:29

    1.508 aşağı kırılınca teknik hızlanan düzeltme sürüyor. Borsalardaki düzeltme sadece BIST'e has olarak değil, diğer dış borsalarda da yaşanıyor. Bir süre temkinli olmak doğru olur. Bilançosu gelen, hatta karına göre olması gereken fiyat hedefleri mevcut fiyat... Devamı »

  • 29.01.2021
    09:11

    1.508 altına inince ikili tepe formasyonunun hızlandırdığı satışlar bir süredir uyarısını yaptığımız düzeltmenin yaşanmasına neden oldu. Olası düzeltme halinde yazılarımda dikkat çektiğim 1.436 - 1.400 seviyelerine doğru satışların geleceğini yazmıştım. 1.431 seviyesi gör&... Devamı »

  • 28.01.2021
    09:30

    Öncelikle iki haftadır dikkat çektiğim desteği devamlı yükselen, son olarak 1.530 civarına kadar çıkmış olan yükseliş desteğinin kırılması halinde ve devamında da 1.508 seviyesinin kırılması ile ikili tepe denen bir düşüş formasyonunun sert satışlarının gelebil... Devamı »

  • 27.01.2021
    09:54

    BIST ve dünya borsaları için bir düzeltme riski endişem sürüyor. Dün teknik kriterlerimden biri olan parabolic sar da satış yönünde sinyal vermiş durumda. Ben temkinli durmaya devam edeceğim. 1.508 seviyesi önemli bir destek. Aşağıya kırılacak olursa, d... Devamı »

  • 26.01.2021
    09:27

    AB Türkiye için yaptırım kararlarını rafa kaldırdı, ABD dışişleri sözcüsü;''Yunanistan-Türkiye arasındaki görüşmeler olumlu gidiyor'', Türkiye şunları yaparsa ülkeye para akacak, IMF 2021 büyümesini % 6 bekliyor gibi a&cce... Devamı »