S-400 İçin Koşullu Yumuşama Sinyali!

10.02.2021 09:26
  •  A 

Gündem bombardımanı sürüyor. Hangisine yetişeceğimizi şaşırdık. Yeni yeni gündemlerle neredeyse ülkenin içindeki ve TCMB'nın yüksek faiz vermek zorunda kalmasına, bunu da bu yıl boyunca sürdüreceğini söylemesine neden olan finansal-ekonomik sıkıntıları bile unutacağız!

Uzay Yolculuğu Başlıyor!
             Biz bugün yeni mutlu haberleri beklerken, dün akşamdan cumhurbaşkanımız tarafından ters köşe olduk! Sayın Cumhurbaşkanı yepyeni bir gündem başlattı. Milli Uzay Programının detaylarını açıkladı. Bu alanda gelişmelerin startını verdi. 

Gelişmenin her türlüsünü destekliyorum. Yeter ki, gündem için değil, gerçek hedef olarak verilmiş olsun. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de, ''İstikbal Göklerdedir'' diyerek bu konunun önemine dikkat çekmişti. Milli Uçağımız 2011'de semalarda diye atılan sloganlar da hafızalarımızda. Ama yıl 2021 hala bu konuda çalışma içindeyiz. 

Neyse dediğim gibi, vizyon sahibi olmak, yeni bir hedef vermek, ileri teknolojilere odaklanmak iyidir. Ama öncelikli olan üretim, işsizlik, cari açıklar, yetersiz rezervler, devlet harcamalarında savurganlık, dünyada olmayan yüksek enflasyon ve yüksek faiz derdimiz, ihracatımız içinde ancak % 3.5 olan yüksek ve katma değerli teknoloji ürünü üretim açığı, Konya'dan az büyük olan Hollanda'nın dünya tarım ihracatının % 2'sini yaparken, koca bir ülke olarak bizim ancak % 1 ile Hollanda'nın yarısı olabildiğimiz güneş ve toprak zengini ülkemizde tarımda reform sorunu, en az 16-17 kez değişen eğitimdeki müfredat reformlarına rağmen dünya eğitim sıralamasındaki yerimiz, adil bir yargı-hukuk sistemi, güçler ayrılığı problemleri, demokrasimizin aksayan yerleri, sivil ve yeni bir anayasa gibi aklıma gelen sorunlarımızı da unutmamamız gerekir. 

Demek ki, uzay için teknoloji üretimine başlayacak yeni şirketlerimiz de önümüzdeki günlerde-yıllarda sahne alacaklar. Borsada bu alana yatırım yapacak teknoloji şirketleri olursa, ciddi devlet destekleri alabilecekleri için uzun vadeli yatırım yapılacak şirketler içinde yer alacaklardır. ABD'de Tesla'yı görüyorsunuz. Umarım bizler de benzer vizyona sahip birçok şirket çıkartırız.

Bugün Açıklanacak Müjdeler Neler?
              Dediğim gibi, bugün Sayın Cumhurbaşkanı yeni mutlu haberler açıklayacağını duyurmuştu. Bakalım bu haberler neler olacak. Tahminlerde yeni gaz ve altın rezervleri, reform paketi beklentileri, Kanal İstanbul yatırımına start, maden-enerji konsunda açıklamalar dahil bir çok fikir yürütülüyor. En doğrusunu bu açıklamalar yapılınca öğrenmiş olacağız.

S-400 İçin Koşullu Yumuşama Sinyali!
              İşte piyasaları en yakından ilgilendiren ve yönüne etki edecek konu ise, bu başlık gündemimiz bence. Dün Türkiye'den ABD'nin Suriye'de PKK türevi PYD/YPG vb.oluşumlara desteğini çekmesi şartı ile, S-400'leri sınırlı kullanabileceği yönünde bir mesaj iletildiği spekülasyonu çıkmış. BIST'in de halkbank ve diğer bankaları yukarıya taşıyan gelişme bu olmuş deniyor. 

Şimdi yazılarımda hep ABD ile ilişkilerden bahsediyorum. Bu konu BIST'in çok ciddi önünün açılmasına neden olabileceği gibi, çok ciddi de satış baskısına girmesine neden olabilecek gelişmeler yaratabilecek belirsizliktir. Ne yönde evrilirse etkisi de o yönde olacaktır. Ama ABD tarafı Suriye'de ilgili oluşumları desteklemeye devam ediyor. Bunu sürdüreceğini de yeni açıkladı. Şimdi ise, Suriye'de bir Kürt devleti istemiyor diye medya haberleri düşmüş. Resmi açıklama olmadan bunları ciddiye almıyorum. Çünkü resmi açıklamalarda tam tersi destekler ve şartsız S-400'lerin kullanım dışı bırakılması ifade edilmişti. 

İşte bu detaylar varken piyasadaki yönü tahmin etmek de inanın çok zor oluyor. Bugün yapılacak açıklamalar ile S-400 konusundaki gelişmeler yönümüze ne denli etki yapacak göreceğiz. ABD ile gerilimi düşürürsek BIST'in 2021 yılında çok ciddi pozitif ayrışmalar yaşamasını ve çok sayıda yeni rekorlar kırmasını bekliyorum. Ama bunları yapacak olması arada ciddi kar satışlarına ve teknik düzeltmelere engel bir durum dağildir. O nedenle temkinli yaklaşmak ve riskleri bilerek davranmak en doğrusu olacaktır. Tabii Türkiye'nin Doğu Akdeniz, Ege ve güney doğu sınırlarındaki oluşumlarda haklılığına, S-400 konusunda da sağlam durmak gerektiğine inanıyorum. İşte bu nedenle zor bir süreçteyiz diye düşünüyorum. Milli konularda ülkem herşeyden önce gelir. 

BIST Bugün Ne Yapar?
             ABD borsaları yine teşvik gündemi etkisi ile yükselişle kapandı. Ama ben artık orada da ciddi bir kar satışı riski olduğu görüşündeyim. BIST dışarıdaki pozitif havanın etkisi ve Cumhurbaşkanının olası müjdeleri nedeniyle pozitif başlayacaktır. Sonrası için ne olacağını yaşayıp göreceğiz.

Eğer teknik olarak 1.560 ve sonrasında 1.582 seviyelerinin üzerinde kapanışlar yapamazsak, yüksek açılış sonrası kar satışlarının gelmesi ve BIST'in bilançoların bitimi ile bir realizasyon başlayıp da, yeniden 1.500 seviyesini aşağı kırması halinde, öncekinden daha derin bir düzeltme riski olduğunu bilmenizi isterim. Eğer bu endişemin tersine 1.582 seviyesinin üstünde kapanışlar olursa, o zaman da yeni BIST rekorları arka arkaya gelecektir.

Piyasayı kaçırmamak için % 50 hisse, düşüşte alım fırsatlarını kaçırmamak ve tüm varlıkla değer kaybetmemek için de % 50 nakit durmak doğru bir davranış olabilir. Teknik olarak olası hisse hareketlenmelerine Destek-Direnç Tablomuzda yer verdim. Oradan takip edebilirsiniz. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.02.2021
    09:26

    Dün satış yiyen borsa, eksilerde gezerken cumhurbaşkanının ''Çarşamba günü grup toplantısındaki konuşmamı kaçırmayın. Güzel haberlerim var!'' dedi. Hadi buyurun bakalım, acaba yeni sürprizler mi gelecek? Bu güzel haberler ne olabilir. Borsa... Devamı »

  • 08.02.2021
    09:19

    ABD'de Biden hükümetinin 1.9 Trilyon Dolar'lık yeni teşvik paketinin yeniden öne çıkması nedeniyle dış borsalarda alıcıların ağırlıkta olduğu piyasalar görüyoruz. BIST'de de alıcılı bir açılış yapılmasını bekliyorum. Cuma günü yeni TL ... Devamı »

  • 05.02.2021
    09:38

    ABD borsalarında da bir yükseliş yaşandı. Bugün BIST de alıcı bir açılış yapacaktır. Teknik olarak olası üst hedefleri Destek-Direnç Tablomuzdan görüyorsunuz. BIST yukarı denemeleri sürdürecek. Ama yine de yükseliş sınırlı kalabilir diye ç... Devamı »

  • 04.02.2021
    09:48

    Yükselişini sürdürmesi için 1.541 seviyesinin üstüne atması gerekir. Ama açılışta kısmi satıcılı bir başlangıç olabilir. Sonrasında banka, holding ve gsm destekli yükseliş yaşanması mümkün. Ama dikkat çektiğim dirençleri aşam... Devamı »

  • 03.02.2021
    09:43

    Borsalarda risk iştahı sürüyor. Bugün de alıcı bir açılış bekliyorum. Ama yıl sonu bilançoları gelmeye başladığı için sürprizlere de hazırlıklı olun derim. Beklentileri karşılamayan karlar sonrasında realizeler devam edebilir. Sonrasındaki üç aylı... Devamı »