Teröre Lanet Olsun!

15.02.2021 09:28
  •  A 

Hain teröre, terörün destekçisi sözde dost düşman ülke, kurum ve kişilere lanet olsun. PKK terör örgütü ile görüşenler, görüşmeleri savunanlar, terör örgütünü muhatap alanlar, terör örgütünün yaptıklarını görmezden gelenler, terörle demokratik hakları yanyana konuşanlara yazıklar olsun. Yine 13 vatandaşımız Gara'da bir mağarada katledilmiş. Şehitlerimiz nedeniyle, ülkemizin ve yakınlarının başı sağolsun. Ama 2016'da kaçırılmış bu kişileri şimdiye kadar unutturanlara da yazıklar olsun. 

Ülke olarak öyle bir cendereye alınmışız ki, dost dediğimiz ülkeler bu planların, kurguların, terörün asıl sorumluları. Sözde demokrasi getireceğiz diye ülkeleri yıkmayı, yakmayı, terörize etmeyi gayet doğal görüyorlar. Böyle dostlara sahip bir ülke olarak işimizin ne kadar zor olduğunu bilmemiz lazım. 

Şimdi bir tarafta bu acı, diğer tarafta ise piyasaları yorumlamak. Ne biçim bir dünyada yaşıyoruz. İnsan bazen herşeyden uzak kendi halinde yaşamak istiyor. 

Sınır ötesi askeri harekatlar önümüzdeki günler için ciddileşebilir. Türkiye artık olan biteni net görmeli. Tereddütsüz Irak ve Suriye'deki bu oyunu bozacak her türlü planlamayı yapmalı. Yoksa En başta ABD olmak üzere, birçok batılı müttefikimizce adım adım bölgede kurup tanıyacakları bir terör devleti için herşey hazırlanıyor. Esada'la kavgalıyız derken, sınırımızdaki terör oluşumunu karşımıza dikecekler. Hangisi bizim için daha büyük risk buna karar vermeliyiz.

Cari Açık 36.7 Milyar Dolar!
              2020'nın tümündeki cari açık 36.7 Milyar Dolar. Artan petrol fiyatlarına bakarsak, 2021 için de cari açık yine sorunlarımızın başında gelecek gibi duruyor.

Aylık bakınca ise, Aralık 2020 cari açığımız 3.2 Milyar Dolar ile beklenti olan 3.6 Milyar Dolar'dan daha düşük geldi. 2021 yılında turizm gelirlerimiz 2020'den daha yüksek gelecektir. Büyüme oranımız da yüksek bekleniyor. Bunlar iyimser bir beklentiler. Ama büyüyen ekonomiler nedeniyle yükselen petrol ise, enerji faturalarımızı yükseltecektir. Yılın yarısından sonra FED'in genişlemeci politikalardan çıkma riski artacaktır.

ABD Borsaları Yükseldi!
              Teşvik paketi beklentileri ABD borsalarının yüksek seyretmesine neden oluyor. BIST de haftaya artı başlayabilir. Ama geçen hafta olumsuz ayrıştığı gibi, bu hafta da riskler nedeniyle satış baskıları sürebilir. Yabancıların borsadaki satışları halen sürüyor. O nedenle yabancı yeniden geri dönmeden özellikle bankalardaki olası yükselişlerde satışlarla karşılaşabileceğimizi bilmek lazım.

Ben endeks olarak geçen hafta dikkat çektiğim dirençler geçilmeden esktra bir yükselişten ziyade, kar satışı ve düzeltme risklerinden çekiniyorum. Bu nedenle genel alışların devamında yeniden satışların gelmesini bekliyorum. Bu ortamda genel endeks olarak değil de, yine ayrışma gösterme ihtimali olan hisselere odaklanmak daha doğru olacaktır görüşündeyim. Ama her türlü dış riskle karşı karşıya olduğumuz bu süreçte, en az % 50 nakit durmanın tedbirli bir davranış olacağı görüşündeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.02.2021
    15:56

    Ne kadar zor böyle ciddi bir düşüş bekleyip de, endeksin bir eksi, bir artı gidip gelmesi. Acaba düşmeyecek mi hissi ve çelişkileri yaratır insanda. Tabii aynı zamanda da düşüş sonrası almayı düşündüğünüz olası hisseler de, düşmeyip ... Devamı »

  • 12.02.2021
    09:41

    BIST 1.550 civarını direnç yapmış gözüküyor. Üstünde duramıyor. Ama net bir düzeltmenin başlaması için, önce 1.530 bollinger desteğinin, sonra da 1.519 seviyesinin kırılması gerekir. Bu olmadan yeniden yukarı dönecek bir gelişme olur mu bilemiyor... Devamı »

  • 11.02.2021
    09:43

    Benim birkaç gündür dünya ve BIST olarak dirençlerde olduğumuz ve S-400 dahil, yıl sonu bilançolarının bitmesi ile beklenti bitecek olmasından ötürü bir kar satışı riskinden çekindiğimi biliyorsunuz. Bu nedenle de bir süredir yeni ö... Devamı »

  • 10.02.2021
    09:26

    Gündem bombardımanı sürüyor. Hangisine yetişeceğimizi şaşırdık. Yeni yeni gündemlerle neredeyse ülkenin içindeki ve TCMB'nın yüksek faiz vermek zorunda kalmasına, bunu da bu yıl boyunca sürdüreceğini söylemesine neden olan finansal-ekonomik sık... Devamı »

  • 09.02.2021
    09:26

    Dün satış yiyen borsa, eksilerde gezerken cumhurbaşkanının ''Çarşamba günü grup toplantısındaki konuşmamı kaçırmayın. Güzel haberlerim var!'' dedi. Hadi buyurun bakalım, acaba yeni sürprizler mi gelecek? Bu güzel haberler ne olabilir. Borsa... Devamı »