1.508 altına inince ikili tepe formasyonunun hızlandırdığı satışlar bir süredir uyarısını yaptığımız düzeltmenin yaşanmasına neden oldu. Olası düzeltme halinde yazılarımda dikkat çektiğim 1.436 - 1.400 seviyelerine doğru satışların geleceğini yazmıştım. 1.431 seviyesi görüldükten sonra, aynı 1.508 altında yaşadığımız gibi sert ama bu sefer yükseliş tepkisi yaşadık. Bana göre 1.431 destek seviyelerine uygun olduğu için kademeli yeni alımların yapılabileceği bir seviye olsa da, yükseliş tepkisi bu denli sert olması o kadar sağlıklı bir tepki değil.
Şimdi BIST'in yeni bir destek ya da taban oluşturmasını takip edeceğiz. Buna göre önümüzdeki sürecin stratejisini planlamaya çalışacağız. Dün yaşanan sert yükselişin bugün aynı şekilde devamını beklemek doğru olmaz. Bazıları yine yükselebilir ama genelinde kar satışlarını göreceğimizi düşünüyorum. Belki ondan sonra yeniden alımlar gelebilir. Çünkü düşüş esnasında hisselerin iki gün önceki fiyatlarını dikkate alırsanız, gerçekten de çok ciddi realizasyonlar yaşandı. 1.431 endeks seviyelerinde ciddi düşüklerden yeni alım yapmış olanların bir kısmı dünkü yükseliş tepkilerinde verdiler. Ama önemli bir kısmı ise, uzun süredir yaşanan yükseliş trendi alışkanlıkları nedeniyle, ''tamam endeks yine döndü ben gördüğü zirvelerin altında vermem'' diyerek bugün yaşanacak yükselişi bekliyorlardır.
Ama birçok hissede düşündükleri olmayabilir. Yurt dışı borsalarda da bizdeki gibi hızlı yaşanan toparlanmalar sonrasında, yine eksi endeksler görüyorum. Viop ve BIST bugün dışarının da etkisi ile satıcılı başlama riskine sahipler. Umarım yine gelebilecek kar satışları da uzun soluklu olmaz. Ama teknik olarak olası düşüşlerde 1.400 endeks seviyesinin altında da görebileceğimiz destekler olduğunu bilmenizi isterim. Zaten bu nedenle bu seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda paylaşıyorum.
Böylece bu son iki günde yaşadıklarımız, verdiğimiz direnç hedeflerine gelmesine rağmen eldeki hisseleri için uzun vadeli beklentilere giren yatırımcılarımıza iyi bir tecrübe olmuştur! Uzun vadeli aldım diyorsanız ekrana ve hisse fiyatına bakamayıp, birkaç sene sonra bakacaksanız tamam. Ama hergün ekranda fiyat izleyecekseniz, düşerse ''ne oldu, neden düştü, beklentisi bozuldu mu,.....'' gibi durmadan kafanızdan, dudaklarınızdan ve klavyenizden sorular dökülecekse böyle uzun vadeli hisse alınmaz. Bu şekilde de uzun vadeli yatırımcı olunmaz. Uzun vadeli hisse alabilirsiniz. Ama önemli dirençlere gelince ya da önemli dirençler kırılınca verip alttan almayı hedefleyerek ekran takibi yapıyorsanız o zaman olur. Görüyorsunuz iki günde % 20 üstünde düşen hisseler de oldu. Şimdi uzun vadeli aldım diyenleriniz, bu düşüşlerden moralmal etkilenmedi mi? Keşke satsaydım demedi mi? Acaba daha da düşecek midir, henüz karım var versem mi acaba diye düşüşteki en düşük seviyelerde panik yapmadı mı? Bunların yaşanacağını son bir haftalık uyarı yazılarımda önceden paylaşmıştım. Hepinize tecrübe olmuştur diye umuyorum.
TCMB Fiyat İstikrarı Öncelikli Dedi!
Dün başkan Ağbal, TCMB için en önemli konunun fiyat istikrarı olduğunu, enflasyon kontrol altına alınıncaya kadar gerekirse yine faiz artışı olabileceğini söyledi. Enflasyonun bir sarmal yarattığına ve her şeyin suçlusu olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle yüksek faizle düşürülecek enflasyon sonrasında yeniden yatırımların gelmeye başlayacağı, fon girişlerinin artacağı, yatırım ve kur risklerinin düşeceğine dikkat çekti. Ekonomi normale döndürülünce faizler yeniden inmeye başlayacaktır dedi. TCMB rezervlerinin de önemine dikkat çekti. Kısacası olması gereken bir merkez bankası anlayışını dinlemiş olduk. Enflasyon için yıl sonu % 9.4 hedeflerini açıkladı. 2023 için % 5 hedefini görmeyi umduklarını söyledi. Merkez Bankalarının her dedikleri olacak diye bir kural olmasa da, en azından sorunların farkında olan bir açıklama olması açısından yararlı bir toplantı olduğu görüşündeyim. Anlaşılan başkan görevinde kaldığı takdirde, gerekeni yapmaya devam edecek olması açısından güven duyabiliriz diye düşünüyorum.
Lakin hala hane halkının DTH'ları yüksek seyretmeye devam ediyor. 236 Milyar Dolar civarında dolanan DTH'larda henüz net bir çözülme yok. Eğer ara ara belirttiğim risklerimizden özellikle, ABD ve Yunanistan ile ilgili olanları pozitif sürece girecek olursa, ozaman DTH'larda çözülme başlayabilir diye düşünüyorum. Yani henüz belirsizliklerin akıbeti belli olmadığı için, DTH'larda belirgin bir düşüşün olmasını beklemediğimi bilmenizi isterim.
Bugün dış piyasa etkisi ile güne satıcılı başlayabiliriz. Ya da ilk anda alıcılı başlayacak olursak bile, arkasından satışların gelmesini, dün düşükten alanların dış piyasalardaki satışlar nedeniyle kar realizasyonu yapmalarını ve BIST'in eksiye dönmesini bekliyorum. Ama sonrasında dün olduğu gibi yeniden artıya dönmemizi sağlayacak alımlar görülebilir. Teknik olarak düzeltmenin sürmesi riskini yüksek görüyorum. Bu nedenle olası alt destekleri paylaştım. Ama, ilk etapta 1.467-68 seviyesinin üstünde kalabilir, sonrasında da yeniden 1.508 seviyesini geçecek olursak, o zaman düzeltme korkum yerini yükseliş beklentisine bırakır.
Tabii gördüğünüz gibi, her ortamda pozitif ayrışan hisseler olabildiği için, bugün de olacaktır. Bugün olası yükselişlerde verdiğim öngörülerin gerçekleşmelerini takip edeceğim. Bunun dışında seans başı yeni bir hisse paylaşımı yapmak istemiyorum. Seansı görmek istiyorum. Önceki paylaşımlarımdan hisselerinizin tekniklerini takip edebilirsiniz.
Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta sonu ve bol kazançlı bir gün dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_