Borsa Her İyi Haberde Yükselmez!

26.01.2021 09:27
  •  A 

AB Türkiye için yaptırım kararlarını rafa kaldırdı, ABD dışişleri sözcüsü;''Yunanistan-Türkiye arasındaki görüşmeler olumlu gidiyor'', Türkiye şunları yaparsa ülkeye para akacak, IMF 2021 büyümesini % 6 bekliyor gibi açıklamaların geldiğini görüyoruz. 

Bu haberleri okuyan zaten gönlü hep yükselişte olan yatırımcıların hemen heyecanladığını görüyorum. Ama hemen uyarmak istiyorum, nasıl ki tüm dünya covid-19 ile çok kötü bir ekonomik süreç yaşamasına rağmen, şirketler bu gerçekle ilgisi olmayan tarihi yükselişler yaşayabiliyorlarsa, işler düzelmeye başladığında da tam tersi düşüşler görülebilir. Şu an bol likiditenin yarattığı fiyatlar, bir süre sonra likidite çekilmeye başlayınca, gerçek ekonominin gereği fiyatlara inecektir.

Ayrıca kötü piyasada alınan hisseler iyi haberlerle gelen alıcılara pazarlanmak için alınır. İşte bu nedenle duyduğunuz iyi haberleri hemen borsayı daha da yükseltecektir diye yorumlamayın. Kaldı ki, zaten AB'nin Türkiye'ye yaptırım gücü bizim piyasalarımızı derinden bozacak nitelikte değildi. Çekindiğimiz yaptırımlar ABD tarafından gelebilecek olanlardır. ABD sözcüsü tarafından Yunanistan ile görüşmelerimiz için sarf edilen sözler çok önem  taşımıyor benim için. Çünkü ABD'nin CAATSA  yasası kapsamında alınan yaptırım kararlarının asıl nedeni, ABD menfaatlerine aykırı olduğunu düşündükleri İran ve Rusya ile ilişkilerimiz, S-400 alımı, Suriye'deki tavrımız diyebiliriz. Yani Yunanistan ile ilişkilerimiz düzelirse ABD yaptırımdan vazgeçecek diye bir durum yok. Kaldı ki, Yunanistan ile görüşmelerin de olumlu sonuçlanmasını beklemiyorum. Yani bağımsızlığını aldıktan sonraki topraklarını hibelerle misli arttırmaya alışmış Yunanistan'ın Ege ve Akdeniz iddialarından vazgeçmesini beklemeyin. Ancak ABD ve AB ülkelerinin Türkiye haklı diyerek Yunanistan'ın arkasında durmaması halinde bu uzlaşı olur. Şu an için böyle bir ortam olmadığını görüyoruz. Türkiye de haklı olduğu konularda geri adım atmayacağına göre, iki ülkenin ilişkileri iyice germeden uzlaşmalarını çok zor görüyorum. 

Kısacası duyduğunuz her iyi haberde kendinizi iyimser olmaya zorlamayınız. Bugün dünya genelinde satıcılı bir piyasa var. Biden'ın teşvik paketlerinde gecikme riski, covid-19 aşılarında yaşanan  gecikmeler bu baskının nedenleri olarak gözüküyor. Bilanço döneminde olduğumuz için, gelecek bilançolar mevcut fiyatları karşılamıyorsa bu durum da baskı nedeni olacaktır. Lütfen temkinli olmayı bırakmayın derim.

BIST için 1.508 desteği teknik olarak çok önemli bir seviye. Aşağıya kırılacak olursa ikili tepe formasyonu denen bir düşüş formasyonunu tetikler ve satışların kademeli şekilde 1.474 - 1.470 - 1.463 - 1.459 - 1.452 - 1.436.... diye Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım alt seviyelere inmesine neden olabilir. Bu durumun teknik olarak uzun süredir düşmeden yükselen BIST için, sağlıklı bir düzeltme gereği olacağını bir süredir yazıyorum. Yani beklediğim bu düşüş yaşanmaya başlarsa, bundan panikleyip neden düşüyoruz diye düşünmeyin. Yeni alım fırsatları yaratacak gayet sağlıklı bir hareket olur.

Bu ortamda yine de pozitif ayrışacak hisseler olacaktır. Ama genel bir düşüş yaşandığında aradan sıyrılacak birkaç hisseyi bulmak için uğraşmak, benim hissem bunlardandır diye düşünmek ne kadar doğru bir yatırım tarzıdır bilemem! Çünkü sonuçta sadece satılan hissenin düşüp, düşmeyeceği değil, piyasa genelinin düşerek çok sayıda alım yapılabilecek hissenin ortaya çıkması da önemlidir! Bu sayede elinizdeki nakitle birkaç gün öncesi fiyatların çok altında alım yapma imkanı yakalamış olursunuz. Riskiniz de daha az olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.01.2021
    09:34

    S&P Notlarımızı Teyit Etti! S&P cuma günü notlarımızla ilgili durumu teyitledi. Yapılan açıklamada; Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunun ''B'', yerel para birimi cinsinden kredi notunun ise, ''BB-'' olarak teyit edi... Devamı »

  • 22.01.2021
    09:27

    Piyasaları algıları etkileyerek yönetirler. Tüm dünyada durum aynıdır. Piyasayı yükseltmek ya da düşürmek istiyorlarsa, halen istedikleri miktarda hisse, kontrat, pozisyon satılmadıysa, ya da alınmadıysa şartlar, gelişmeler, riskler ve belirsizlikler aynı olmasına rağm... Devamı »

  • 21.01.2021
    09:28

    Bu sorunun cevabını BIST için muhtemelen iki gün içinde öğrenmiş olacağız! BIST'in oluşturduğu tekniğe göre, bir-iki gün içinde yön hamlesi gelecek diye düşünüyorum. Ya BIST 1.568 üstünde kalıp buradan yukarı hızlanarak ikinc... Devamı »

  • 20.01.2021
    09:45

    BIST yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. 1.578 zirve, 1.565 kapanış rekorları dün gerçekleştirdiği iki rekor oldu. Böylece bir süredir devam eden yükseliş trendi içinde yoluna devam etmeyi sürdürdü. Yükseliş trendinin bugün için deste... Devamı »

  • 19.01.2021
    09:46

    BIST derin bir düzeltme yapmadan, kısmi kar realizasyonlarıyla yükseliş trendini sürdürmek isteğini koruyor. Dün açılışta yaşanan düşüş, beklenti yazımda dikkat çektiğim 1.506 yükseliş trendine uygun bir şekilde, 1.508 seviyesinden yeniden alımla... Devamı »